Τραμπ για τη δολοφονία Σουλεϊμανί: «Πόσα από αυτά τα σκ… έπρεπε να συνεχίσουμε να ακούμε;»

Μία λεπτομερής αφήγηση της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κοκορευόμενος σε ζάμπλουτους δωρητές του Συντηρητικού Κόμματος στην εξοχική κατοικία του στη Φλόριντα.

U.S. President Donald Trump speaks as he welcomes the 2019 NCAA National Championship Football team the Louisiana State University Tigers to the White House in Washington, D.C., U.S., January 17, 2020. REUTERS/Leah Millis

Σύμφωνα με ηχογραφημένο απόσπασμα που επικαλείται το CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε λεπτό προς λεπτό πώς έγινε η επιχείρηση κατά του Σουλεϊμανί σε ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Reuters στην εκδήλωση αυτή στη Φλόριντα συγκεντρώθηκαν 10 εκατομμύρια δολάρια για την καμπάνια επανεκλογής του Τραμπ.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η εντολή για την επιχείρηση εκτέλεσης του Ιρανού στρατηγού με drone δόθηκε καθώς ο Σουλεϊμανί «έλεγε άσχημα πράγματα για την χώρα μας».«Πόσα ακόμα από αυτά τα σκ… έπρεπε να συνεχίσουμε να ακούμε; Πόσα ακόμη θα ανεχόμαστε;» αναρωτήθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη εκδοχή του Λευκού Οίκου ήταν ότι ο Σουλεϊμανί αποτελούσε «άμεση απειλή» για τις ΗΠΑ, κάτι που ωστόσο δεν ανέφερε ο Τραμπ στην ομιλία του.

Αντίθετα, ακούγεται να λέει ότι ο Ιρανός στρατηγός ήταν «γνωστός τρομοκράτης» που «βρισκόταν στη λίστα μας».

Ο λανθασμένος ισχυρισμός του Τραμπ

Μάλιστα, ισχυρίστηκε λανθασμένα ότι κατά την άφιξη του Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τον υποδέχτηκε ο αρχηγός της Καταϊμπ Χεζμπολάχ, Αμπου Μαχντί αλ Μουχαντίς.

Σύμφωνα με το CNN o Τραμπ είπε πως από την επίθεση «πετύχαμε δύο στην τιμή του ενός».

Οι διάλογοι με τους αξιωματικούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε, επίσης, στους παριστάμενους το πώς τον ενημέρωναν οι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για την επιχείρηση με στόχο τον Σουλεϊμανί.

«Είναι μαζί, κύριε. Έχουν δύο λεπτά και 11 δευτερόλεπτα για να ζήσουν. Είναι στο θωρακισμένο όχημα, κύριε. Έχουν ένα λεπτό για να ζήσουν. Τριάντα δευτερόλεπτα. Δέκα, εννέα, όχτώ…» περιέγραψε ο Τραμπ ό,τι του έλεγαν οι αξιωματικοί.EIJQLnVX0AEyJCu

«Και ξαφνικά μια έκρηξη. «Τέλος κύριε, σταματάμε τη μετάδοση». Κι εγώ ρώτησα «πού είναι αυτός ο τύπος;». Και αυτή ήταν η τελευταία φορά που άκουσα κάτι γι’ αυτόν» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η επιχείρηση αυτή «ταρακούνησε τον κόσμο», καθώς ο Σουλεϊμανί «θεωρείτο ανίκητος».

Μίλησε και για τον σκύλο που σκότωσε τον Μπαγκντάντι

Στην ίδια συνάντηση ο Τραμπ αναφέρθηκε και στον σκύλο που τραυματίστηκε κατά την επιχείρηση που οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Εξέφρασε μάλιστα το παράπονο ότι ο σκύλος «έγινε πολύ διάσημος» και «του πιστώθηκαν περισσότερα πράγματα από ό,τι σε εμένα».