Ο Mικελάντζελο αποτύπωσε αριστουργηματικά το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα, εκατό χρόνια πριν το πράξει η επιστήμη


Ο εμβληματικός καλλιτέχνης Μικελάντζελο προχώρησε στην αποτύπωση του ανθρώπινου κυκλοφορικού συστήματος στο αριστούργημά του “Δαβίδ” περισσότερα 1332026_GettyImages-513024796 6872801 5967620από εκατό χρόνια πριν το πράξει η ιατρική επιστήμη, αναφέρει ο Daniel Gelfman του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης, σε άρθρο του στο Jama Cardiology.

Ο Gelfman είπε ότι σε άλλα έργα γλυπτικής του διάσημου γλύπτη και ζωγράφου η αποτύπωση των ανθρώπινων φλεβών δεν είναι ορατή, όμως στον “Δαβίδ”, το αριστουργηματικό έργο της Αναγέννησης οι φλέβες είναι σαφώς ορατές σε μια εποχή, εξηγεί, όπου ο πραγματικός μηχανισμός του κυκλοφορικού συστήματος δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί.

Ο “Δαβίδ” είναι ένα αριστούργημα της αναγεννησιακής γλυπτικής που κατασκευάστηκε από μάρμαρο μεταξύ του 1501 και του 1504. Έχει ύψος 5,17 μέτρα.

Το γλυπτό ανατέθηκε αρχικά ως μια σειρά από αγάλματα προφητών που έπρεπε να τοποθετηθούν κατά μήκος της οροφής του ανατολικού άκρου του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, αλλά τοποθετήθηκε σε δημόσια πλατεία έξω από το Palazzo Vecchio, έδρα της δημοτικής κυβέρνησης στη Φλωρεντία, την Piazza della Signoria, όπου αποκαλύφθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1504.

Το άγαλμα μεταφέρθηκε στο Galleria dell` Accademia της Φλωρεντίας το 1873 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε στην αρχική θέση από ένα αντίγραφο.