Η αισιοδοξία ασπίδα προστασίας της καρδιαγγειακής υγείας

Σημαντικά καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία έχουν οι άνθρωποι που βλέπουν με αισιοδοξία τη ζωή, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Health Behavior and Policy Review.8C4F490C25D6A8FD1AB479F950E9FD2E

Η Δρ Ροζαλία Χερνάντεζ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και καρδιαγγειακής υγείας σε δείγμα 5.100 ενηλίκων, ηλικίας 45 – 84 ετών.

Η καρδιαγγειακή υγεία αξιολογήθηκε με βάση επτά δείκτες: αρτηριακή πίεση αίματος, δείκτης μάζας σώματος, επίπεδο σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, διατροφή, σωματική δραστηριότητα και κάπνισμα. Παράλληλα, αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίων γενικότερα το επίπεδο ψυχικής υγείας και ειδικότερα της αισιοδοξίας καθενός ατόμου.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως ο βαθμός καρδιαγγειακής υγείας αύξανε ανάλογα με τον βαθμό αισιοδοξίας. Όσο πιο αισιόδοξοι ήταν οι άνθρωποι, τόσο πιο υγιή καρδιά είχαν.

Όσον αφορά επιμέρους δείκτες, οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν σημαντικά χαμηλότερο σάκχαρο και λιγότερη χοληστερόλη, ήταν περισσότερο δραστήριοι σωματικά, είχαν πιο φυσιολογικό βάρος και ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν.

«Τα άτομα με τα μεγαλύτερα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν διπλάσια πιθανότητα να διαθέτουν ιδανική καρδιαγγειακή υγεία, σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους συνομηλίκους τους», σχολιάζει η Δρ Χερνάντεζ.

Η καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, που συνδέεται με την αισιοδοξία, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αισιοδοξία συνιστά άλλο ένα πολύτιμο «εργαλείο» πρόληψης.