Σύσκεψη αρχηγών στη Βουλή για τα προβλήματα στο ΓεΣΥ

 

Σάλο ΄έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για καταχρήσεις από ειδικούς γιατρούς και γιατρούς του δημοσίου του συστήματος του Γενικού σχεδίου Υγείας. Κόμματα έκαναν λόγο για “μεγάλο φαγοπότι”  και “ιερές αγελάδες ” ενώ μετά από αίτημα του προέδρου της Βουλής Δ.Συλλούρη πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή. imagew

ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ δήλωσε χθες ότι δεν δέχεται αλλαγές στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Να βγάλουν από το μυαλό τους ότι το ΑΚΕΛ μπορεί να συναινέσει στην αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ, υπέδειξε  ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού σε όσους  επιχειρούν με κάθε δυσκολία του Σχεδίου επιχειρούν να επιφέρουν αλλαγές.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης του στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης στο οίκημα της ΠΕΟ, και ερωτηθείς σχετικά με το ΓΕΣΥ, ο κ. Κυπριανού είπε πως το Σχέδιο έχει εφαρμοστεί πριν μερικούς μήνες και έχει ικανοποιήσει τους βασικούς στόχους που είχαν τεθεί με την εφαρμογή του.

«Υπάρχουν αδυναμίες; Υπάρχει κατάχρηση; Σίγουρα υπάρχουν και η προσπάθεια θα πρέπει να είναι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», είπε και τόνισε πως εκείνο που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί το ΑΚΕΛ είναι να αλλάξει η φιλοσοφία του Σχεδίου.

Πρόσθεσε πως είναι προφανές ότι αυτοί που από την αρχή διαφωνούσαν με την φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, δεν χάνουν την ευκαιρία με τα όποια προβλήματα εμφανίζονται να επιχειρούν να επιφέρουν τροποποιήσεις και αλλαγές. «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο, καλά κάνουν να το βγάλουν από το μυαλό τους, εμείς θα πάμε στη σύσκεψη στη Βουλή  ξεκαθαρίζοντας ότι η σύσκεψη έχει ως στόχο περισσότερο την ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του ΓΕΣΥ, την ανταλλαγή απόψεων για τις γενικές αρχές του σχεδίου, όχι βέβαια για να τροποποιηθούν, και τίποτε άλλο», είπε.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν θα αλλάξει, οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες πρέπει να διορθωθούν και ο ΔΗΣΥ δεν δέχεται μαθήματα για το ΓεΣΥ που δεν είναι ένα σύστημα που έφερε η αριστερά, αλλά η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, είπε ο Πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου κάνοντας λόγο σε «ιερές αγελάδες».

Ερωτηθείς σχετικά μετά από συνάντηση με το νέο ΔΣ της ΕΣΚ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το ΓεΣΥ ψηφίστηκε, εφαρμόστηκε, είναι μια κοινωνική κατάκτηση φιλελεύθερης ιδεολογίας και δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία του. Δηλαδή, συνέχισε, ο ασθενής να έχει το δικαίωμα, ανεξάρτητα αν είναι αστός ή αγρότης, αν είναι πλούσιος ή φτωχός με βάση την συνεισφορά – το ποσοστό είναι ίδιο σε όλους – να έχουν το αγαθό της υγείας χωρίς διακρίσεις. «αν σηκώνει η τζέπη σου ή όχι».

«Αυτή την κοινωνική κατάκτηση δεν την έφερε στον τόπο η αριστερά αλλά η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ και μαθήματα περί του ΓεΣΥ να μην κάνουν στον ΔΗΣΥ». Επειδή είναι η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση που είχε ποτέ η κυπριακή κοινωνία, όταν παρατηρούνται στρεβλώσεις ή κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα, χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία, οφείλει η πολιτεία να τα αντιμετωπίζει χωρίς δογματισμούς, πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.

Εάν υπήρχαν μεγαλογιατροί που δεν έμπαιναν στο σύστημα υγείας γι’ αυτό το λόγο, δεν το κάναμε για να γίνουν κι άλλοι μεγαλογοατροί, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Ενδεχομένως να χρειάζεται ένας πιο ενδελεχής έλεγχος». Είμαι πραγματιστής, δήλωσε, και δεν ανέμενε ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ όλα θα ήταν τέλεια, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι λιγότερα απ’ όσα κάποιος ανέμενε.

Ερωτηθείς αν μιλά για αναπροσαρμογή των απολαβών των γιατρών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι θέση του ΔΗΣΥ πως δεν μπορεί να μην υπάρχει σύνδεση των απολαβών κάποιου με το τί παράγει. «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε, χωρίς να αλλάζουμε την φιλοσοφία».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε και το θέμα των βοηθών γενικών γιατρών – γραμματέα ή νοσοκόμας – λέγοντας ότι έχουν εγγεγραμμένους χιλιάδες ασθενείς αλλά αν θέλουν έχουν βοηθό. Γίνεται, διερωτήθηκε, να είμαι ένας γενικός γιατρός με 2.500 εγγεγραμμένους ασθενείς τους οποίους ανεξάρτητα αν βλέπω κάθε μήνα, θα παίρνω 25.000 ευρώ, χωρίς καν να έχω υποχρέωση να έχω μια γραμματέα ή μια νοσοκόμα;»

Αυτά τα ζητήματα, είπε, πρέπει να συζητηθούν και δεν έχουν να κάνουν με την φιλοσοφία, αλλά με κενά που αν δεν τα δεις στην πράξη δεν μπορείς να τα διορθώσεις.

Δεν μπορεί συνέχισε, να δημιουργείται η εντύπωση ότι όποιος έχει μια άποψη για να καλυτερεύσει ή να θωρακίσει το σύστημα «συνωμοτεί, θέλει το κακό και θέλει να τα αλλάξει όλα». Ο κόσμος είναι ικανοποιημένος, όπως και οι πλείστοι επαγγελματίες, ανέφερε λέγοντας ότι θέλει το σύστημα να είναι βιώσιμο όχι για έξι μήνες αλλά για δεκαετίες. Και τις στρεβλώσεις, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, σε έναν πολιτισμένο διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων, να τις διορθώσουμε.

Αναφέροντας ότι ο ίδιος ήταν υπέρ  του πολυασφαλιστικού συστήματος, πράγμα που δεν έκρυψε ποτέ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το θέμα αυτό έκλεισε «δεν εγείρεται θέμα να εγκαταλείψουμε το μονοασφαλιστικό, να πάμε σε μονοασφαλιστικό. Η φιλοσοφία δεν θα αλλάξει».

Θα μπορούσε, πρόσθεσε, να βλέπει τις αδυναμίες και να μην μιλά, να αφήσει να τιναχθούν τα δημόσια οικονομικά, να καταρρεύσει το σύστημα για να έρθει να πει «είδατε που δεν με ακούσατε;». Δεν λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου. Να κρινόμαστε από την πολιτική μας θέση, από τις πολιτικές μας πράξεις και όχι από τα υπονοούμενα του οποιουδήποτε, πρόσθεσε. «Εγώ προσωπικά κλείνω τα αυτιά μου σε αυτούς που καλλιεργούν τα υπονοούμενα κι έχω υποχρέωση εκεί που διαπιστώνω ότι υπάρχουν κάποια κενά, στρεβλώσεις να συμβάλλω στο να διορθωθούν».

Οι αλλαγές, πρόσθεσε, δεν μπορούν να γίνουν με την επιβολή, δεν έχουμε δικτατορία, για να γίνουν χρειάζεται μια συγκεκριμένη πλειοψηφία. «Το να δημιουργούμε σε αυτόν τον τόπο ιερές αγελάδες που άπαξ και βρεθεί κάποιος να έχει διαφορετική άποψη είναι συνωμότης, είναι καταραμένος. Είναι με αυτές τις ιερές αγελάδες που χάσαμε μισή πατρίδα, με αυτές τις ιερές αγελάδες ζήσαμε το ’13 οικονομική κατάρρευση».

Δεν πρέπει να αφήνουμε άλλες ιερές αγελάδες να δημιουργούνται στον τόπο μας, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Κίνημα Οικολόγων

Στη δική του παρέμβαση το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει:

“Μια ανάσα πριν να μπούμε στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, παρατηρούνται κενά και παραλείψεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας, χωρίς ωστόσο να ξεχνούμε τις βελτιώσεις που έγιναν στο σύστημα με εισηγήσεις και πίεση από όσους γνοιάζονται πραγματικά για τη δημόσια υγεία και την επιτυχία του ΓεΣΥ.

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και το ζήτημα που εγείρεται για τις αμοιβές των ιατρών εντός ΓεΣΥ,  συνιστά ένα σοβαρό θέμα, το οποίο όμως δεν έπρεπε να ξαφνιάζει κανέναν.  Οι αμοιβές των γιατρών ήταν πάντοτε ένα εμπόδιο στην λειτουργία του ΓεΣΥ.  Ο ίδιος ο Πρόεδρος περίπου τέτοια εποχή πέρσι, σε μια στιγμή αγανάκτησης για τη στάση ορισμένων γιατρών, μίλησε δημόσια για τις αστρονομικές αμοιβές κάποιων γιατρών που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον μισθό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ας μην καμώνονται λοιπόν κάποιοι πολιτικοί που υποσκάπτουν εργολαβικά το ΓεΣΥ ότι πρώτη φορά ακούνε για τέτοιες αστρονομικές αμοιβές.  Όταν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης ζήτησε να ελεγχθούν οι αμοιβές των γιατρών όλοι στη Bουλή «έκαναν την πάπια» (επιστολή 15/01/2019 επισυνάπτεται). Τώρα που πλέον μιλούμε για αμοιβές από τον ΟΑΥ εμείς προτείνουμε να ανοίξουμε το κεφάλαιο των αμοιβών των γιατρών και της φοροδιαφυγής ταυτόχρονα. Θα τολμήσει το πολιτικό σύστημα να ασχοληθεί σφαιρικά με το θέμα, η θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να πλήξει το χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ για να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε εξ αρχής;

Έχοντας υπόψη τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις κύκλων εντός ορισμένων κομμάτων, ο κίνδυνος υπόσκαψης του ΓεΣΥ είναι υπαρκτός. Γι αυτό δεν δεχτήκαμε με ενθουσιασμό την πρόταση του Προέδρου της Βουλής για την αυριανή σύσκεψη. . Το ίδιο βράδυ, επί τόπου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατέθεσε τις επιφυλάξεις του. Εάν το ΓεΣΥ έχει προβλήματα στην εφαρμογή του, δεν είναι με ευρύτατες συσκέψεις που θα λυθούν υπό την Προεδρία του κ. Συλλούρη. Δεν είναι θέμα αυτό μιας ακόμα «Παράλληλης Βουλής». Είναι κυρίως ευθύνη της Κυβέρνησης, του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ να λάβουν αποφάσεις – με την αξιοποίηση των εισηγήσεων των κομμάτων – προς εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων. Δεν θα θέλαμε να δούμε πισωγύρισμα στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ. Θέλουμε να παταχθούν οι καταχρήσεις, να εκλείψουν οι ουρές αναμονής, να υπάρχει ανθρώπινη προσέγγιση των ασθενών, να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα τμήματα πρώτων βοηθειών κ.ο.κ.

Πάντως οι διαδικασίες που αφορούν τις αμοιβές των προσωπικών και ειδικών  ιατρών, χαίρουν – εκ του αποτελέσματος – αλλαγής. Τα οποιαδήποτε κενά ή ελλείψεις που παρατηρούνται στην ομαλή διεξαγωγή του ΓεΣΥ πρέπει να τονίζονται και να καταγράφονται και όχι να τυγχάνουν εκμετάλλευσης με σκοπό την υπόσκαψη του.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως «η ποιότητα στοιχίζει», αρκεί να πληρώνουμε το πραγματικό της κόστος και όχι τις υπερβολικές αμοιβές των γιατρών, οι οποίες θέλουν κάποιοι να παραμείνουν αφορολόγητες ακόμα  και σε συνθήκες ΓεΣΥ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της υγείας είναι πολλά, πολύπλευρα και χρήζουν σχεδιασμού μέχρι η Κύπρος να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό ΓεΣΥ.”

Στην ανακοίνωση του του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισυνάπτει επιστολή την οποία απέστειλε στις 15 Ιανουαρίου 2019 ο πόεδρος του Κινήματος Γ.Περδίκης στον  Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών Ζαχαρία Κουλία με θέμα :Κατάθεση στοιχείων από πλευράς Εφόρου Φορολογίας που αφορούν ιατρούς

Με την επιστολή καλείται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών να  ζητήσει από τον Έφορο Φορολογίας όπως καταθέσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του σε σχέση με το πολύκροτο θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη και αφορά την φορολογία των εισοδημάτων των ιατρών. Πιο συγκεκριμένα, ο Έφορος Φορολογίας πρέπει να κληθεί να καταθέσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων τον αριθμό των φορολογικών φακέλων  που αφορούν ιατρούς ή ιατρικές εταιρείες, πόσοι ιατροί/ιατρικές εταιρείες δεν έχουν φορολογικό φάκελο, πόσοι/πόσες έχουν κληθεί να υποβάλουν φορολογική δήλωση και πόσοι/πόσες έχουν συμμορφωθεί. Επιπλέον, παρακαλώ όπως κατατεθεί ο αριθμός των ιατρών κατά φορολογική κλίμακα, τον αριθμό των υποθέσεων υπόφορολόγησης και των υποθέσεων που βρίσκονται σε διαδικασία διακανονισμού ή ενώπιον δικαστηρίου. Πόσα είναι τα φορολογικά έσοδα από τον κλάδο και ποια η διακύμανση τους τα τελευταία 10 χρόνια.”

 

Πρόεδρος ΕΔΕΚ

Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το ΓεΣΥ, δήλωσε   ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προτείνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι προσωπικοί γιατροί να πληρώνονται ανάλογα με τους ασθενείς τους οποίους δέχονται καθώς και ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση του ασθενή στους ειδικούς γιατρούς.

«Η δημοσιοποίηση κάποιων προκαταρκτικών στοιχείων και αποτελεσμάτων από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας αναφορικά με το “φαγοπότι” το οποίο πραγματοποιήθηκε τους πρώτους μήνες του ΓεΣΥ επιβεβαιώνουν αυτά που από την αρχή η ΕΔΕΚ έθετε ως προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός σωστού ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

«Και για τις θέσεις τις οποίες εξέφρασε η ΕΔΕΚ είχαμε στοχοποιηθεί από πάρα πολλές κατευθύνσεις και πλευρές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «το ζητούμενο ακριβώς ήταν ότι αφενός μεν έπρεπε να υπάρχει σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και σωστή αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού για να αποφευχθούν όλα αυτά, αλλά και μια δεύτερη παράμετρος την οποία από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχαμε θέσει και απορρίφθηκε ήταν η ανάγκη να υπάρχει ένας ισχυρός εποπτικός μηχανισμός ανεξάρτητος από το Υπουργείο Υγείας, ανεξάρτητος από τον ΟΑΥ, για να μπορεί ακριβώς να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και αποφασιστικά για μείωση της διασπάθισης των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη».

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «δυστυχώς που διαπιστώνουμε αυτές όλες τις εκτροπές από την οικονομική διαχείριση  διαπιστώνουμε να υπάρχει και μια σημαντική μείωση του επιπέδου της προσφερόμενης περίθαλψης στους πολίτες».

«Είναι λοιπόν ώρα και καιρός, όπως το τονίσαμε πάρα πολλές φορές, κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη», είπε. Κάποιοι, πρόσθεσε, «θα πρέπει να σκεφτούν τους πολίτες και σε επίπεδο υγείας και σε επίπεδο φορολογίας έτσι ώστε το ΓεΣΥ να διασφαλιστεί, να ισχυροποιηθεί για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο και τον ρόλο για τον οποίο θεσπίστηκε».

Από την πλευρά της  ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις, έστω και αν αυτές δεν αρέσουν σε κάποιους, έστω και αν αυτές οι προτάσεις μας στοχοποιούν, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες και η προσφορά υψηλής ποιότητας περίθαλψης».

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από την συνάντηση για τα θέματα ΓεΣΥ που θα γίνει στη Βουλή, απάντησε ότι «θα προσέλθω σε αυτή την συνάντηση με πολύ χαμηλές προσδοκίες».

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι κυρίως τα πολιτικά κόμματα, διαπιστώνοντας όλα αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουμε βιώσει τους πρώτους μήνες, να έχουν την αποφασιστικότητα να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις», είπε.

Και επειδή, ανέφερε, «ως ΕΔΕΚ ποτέ δεν κρυφτήκαμε, έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας, για εμάς αυτή την περίοδο θα πρέπει άμεσα να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο «η πρώτη κατεύθυνση είναι η γρήγορη, η άμεση και αποτελεσματική αναβάθμιση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων προτού είναι αργά, προτού καταρρεύσουν, γιατί βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Το δεύτερο, ανέφερε, είναι ότι «θα πρέπει να γίνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού». Για να είμαστε ξεκάθαροι, διευκρίνισε, «εμείς θεωρούμε ότι ο προσωπικός γιατρός δεν πρέπει να λειτουργεί στη βάση της λίστας των ασθενών που έχει εγγεγραμμένους αλλά στη βάση των ασθενών που δέχεται».

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «να ενισχύσουμε αυτό που η ίδια η νομοθεσία προβλέπει, να διευκολύνουμε την πρόσβαση του ασθενή στον ειδικό γιατρό». Γιατί, πρόσθεσε, «αυτό στην ουσία θα βοηθήσει στην μείωση της σπατάλης που γίνεται, στη διευκόλυνση του ασθενούς για να έχει γρήγορη περίθαλψη και στην κατάργηση των λιστών αναμονής που δυστυχώς μεταφέρθηκαν από τον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα».

«Αυτές για εμάς είναι τρεις σημαντικές αποφάσεις οι οποίες μπορούν να αναδομήσουν σωστά το ΓεΣΥ χωρίς να αλλάζεται η φιλοσοφία του, γιατί πρέπει να το τονίσω η φιλοσοφία του ΓεΣΥ αλλάζει με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ που δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία ουσιαστικά όπως ψηφίστηκε», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Αλλά, πρόσθεσε, «την εφαρμόζουν με τρόπο εξυπηρέτησης είτε σκοπιμοτήτων, είτε λόγω άγνοιας που υπάρχει και αδυναμίας σωστής υλοποίησης και εφαρμογής του ΓεΣΥ».

 Για φαγοπότι κάνει λόγο η Αλληλεγγύη


Το Κίνημα Αλληλεγγύη στην παρέμβαση του κάνει όγο για φαγοπότι και σημειώνει:

“Τόσο καιρό προειδοποιούσαμε ότι στο ΓεΣΥ γίνεται μεγάλο φαγοπότι και ότι θα καταρρεύσει αργά ή γρήγορα αν δεν διορθωθούν δομικά προβλήματα και δεν ελεγχθούν η αδηφαγία ορισμένων ιατρών και η ανεξέλεγκτη και άσκοπη χρήση εργαστηριακών εξετάσεων. Το γεγονός ότι ο ΟΑΥ «έστησε μηχανισμούς παρακολούθησης των ιατρών» επιβεβαιώνει την θέση μας.
Οι βασικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης των υπηρεσιών αμοιβής των γιατρών είναι πέρα για πέρα λαθεμένοι.
Δυστυχώς δικαιωνόμαστε κάθε μέρα.”