La Repubblica: Η Ρώμη έστειλε φρεγάτα στην Κύπρο

Σε επίδειξη σημαίας προβαίνει τα τελευταία 24ωρα η Ιταλία στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της φρεγάτας Federico Martinengo, κατηγορίας FREMM η οποία προσλιμενίστηκε στη Λάρνακα της Κύπρου από την Παρασκευή έως και τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.  2784442Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η φρεγάτα η οποία βρίσκεται υπό τη διοίκηση του υποναυάρχου Λούκα Ντι Τζιοβάννι, έλαβε διαταγή να πλεύσει προς την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο αποστολής μηνύματος της Ρώμης προς την Άγκυρα, ότι δηλαδή η περιοχή αυτή ενδιαφέρει στρατηγικά και ενεργειακά την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται πως μέσω διεθνούς διαγωνισμού έχουν παραχωρηθεί στην ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες προς εντοπισμό, εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η αποστολή της ιταλικής φρεγάτας προσλαμβάνει ακόμα ιδιαίτερη σημασία διότι χρονικά συμπίπτει με την ανακοίνωση της Άγκυρας περί συμφωνίας για την οριοθέτηση της τουρκικής και Ελληνικής ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης.image

Σημειώνεται ότι αυτή η οριοθέτηση δημιουργεί αυθαιρέτως θαλάσσιο σύνορο μεταξύ τουρκικής και λιβυκής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται νοτίως- νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η οριοθέτηση αυτή ακυρώνει την επήρεια των υφαλοκρηπίδων των ελληνικών νησιών στο Νότιο Αιγαίο, της Κρήτης αλλά και της Κύπρου, η οποία ως νησιωτική χώρα έχει αυξημένη τέτοια επήρεια κατά το Δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς πρακτικές.

«Τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών. Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο» γράφει η La Repubblica.

«Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» τονίζει, η εφημερίδα της Ρώμης.