Οριστικό όχι ΗΠΑ για την αγορά των F-35 από την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ήδη προβλέψει την κατάθεση του ποσού των 440 εκατ. δολαρίων σε ειδικό λογαριασμό, ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν τα ήδη καταβεβλημένα κονδύλια που έχει καταθέσει η Τουρκία για την αγορά αεροσκαφών F-35 stealth. To ποσό αυτό έχει ήδη προβλεφθεί στο προσχέδιο του αμερικανικού προϋπολογισμού για το 2020.image

Γι’ αυτόν τον λόγο, δημιουργήθηκε ένα ειδικό καταπίστευμα το οποίο συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για την εξαγορά αυτών των αεροσκαφών τα οποία στη συνέχεια θα ενταχθούν στην αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Η Τουρκία εξακολουθεί να ελπίζει πως τελικά θα προμηθευτεί τα αεροσκάφη αυτά, αφού ακόμη και τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εξέφραζε τη βεβαιότητα πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Τελικά οι σειρές παραγωγής 12,13 και 14 οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να συναρμολογήσουν τα αεροσκάφη τα οποία θα προμηθευόταν η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, θα βγουν κανονικά από την παραγωγή της  Lockheed Martin και μάλιστα κατά προτεραιότητα, αφού πλέον προορίζονται για την αμερικανική πολεμική αεροπορία. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Dunya την οποία επικαλείται η επίσης τουρκική ιστοσελίδα Ahval, η εξέλιξη αυτή, είναι συνδεδεμένη με τις επιταγές του νομικού πλαισίου CAATSA που προβλέπει κυρώσεις για την Τουρκία η οποία προμηθεύτηκε το αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Ανάλογες κινήσεις και στο Κογκρέσο

Eν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, διακομματική συμφωνία για την απαγόρευση πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, μετά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία επήλθε μεταξύ των Επιτροπών Άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η αποκαλούμενη NDAA στην απόφασή της αναφέρει ότι απαγορεύει την παραχώρηση των F-35, των αποκαλούμενων μαχητικών stealth στην Τουρκία, τα οποία κατασκευάζει η Lockheed Martin Corp ( LMT.N ) και όπως σημειώνει το Reuters, σε αυτήν την απόφαση εκφράζεται η πεποίθηση του Κογκρέσου ότι η απόκτηση από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, δεν είναι συμβατή με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ και συνιστά απειλή για το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Το νομοσχέδιο-συμφωνία εισηγείται επίσης στον Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να εξοπλιστεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400.

Η τυπική έγκριση της συμφωνίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί από το Κογκρέσο εντός του Δεκεμβρίου.