Η Βουλή της Αιγύπτου καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης

 Αντιδράσεις Σαλβίνι και  δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.

 

Το μνημόνιο Λίβύης και Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα έσπευσε να καταδικάσει ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άααλ και μέλη του Σώματος.5543361

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Προσθέτει δε πως η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, εάν οποιαδήποτε ξένη χώρα αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη.

«Σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν», δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Βουλής της Αιγύπτου.

Ο κ. Άμπντελ Άαλ σημειώνει πως η χώρα του είναι αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά.

«Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη», καταλήγει.

Ο Σαλβίνι καταδικάζει

Τον έντονο προβληματισμό του από την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης εξέφρασε και ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά και πρώην κυβερνητικός εταίρος στην Ιταλία, Ματέο Σαλβίνι.

«Συναντάω πολλούς πολίτες που είναι ανήσυχοι. Η Λιβύη ήταν προτεραιότητα για εμάς. Για λόγους ασφαλείας, αλλά και για λόγους μεταναστευτικού, όπως και για την ENI και τις υπόλοιπες (σ.σ. ενεργειακές) εταιρείες που εργάζονται εκεί» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Corriere Della Sera».

«Τώρα, η Λιβύη έχει δοθεί στη Γαλλία και την Τουρκία» συνέχισε, ασκώντας δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης.

«Μόνο οι γονυκλισίες προς την Κίνα λείπουν. Καταλαβαίνω γιατί το Ισραήλ είναι θυμωμένο μαζί μας» έσπευσε να προσθέσει, στο ίδιο πλαίσιο.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ιταλία εξακολουθεί να μην πετυχαίνει συμφωνίες φιλίας με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

«Υπάρχει το “τρένο της ειρήνης” μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, όπως και ο αγωγός ανάμεσα σε Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (σ.σ. με έδρα την Τρίπολη) για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ελλάδας, η οποία έκανε λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι αντιδράσεις τόσο της Κύπρου και της Αιγύπτου, όσο και της άτυπης λιβυκής κυβέρνησης του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), η οποία έχει ως έδρα την Τρίπολη.