Γερμανός βουλευτής: Το ΝΑΤΟ «διαβρώνεται» προς όφελος ΗΠΑ και Τουρκία

Γερμανός βουλευτής δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «διαβρώνεται», ενώ ΗΠΑ και Τουρκία εκμεταλλεύονται τη Συμμαχία αποκλειστικά προς όφελός τους.3189852

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Τουρκία, εκμεταλλεύονται το ΝΑΤΟ αποκλειστικά προς όφελός τους, πιστεύει ο Αλεξάντερ Νιου, βουλευτής της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) του Die Linke («Η Αριστερά»).

«Μέχρι πρόσφατα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούσαν αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα, μεταξύ άλλων και μέσω του ΝΑΤΟ κι εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε δει την Τουρκία να κάνει το ίδιο… το ΝΑΤΟ διαβρώνεται και αυτό μπορώ μόνο να το καλωσορίσω», δήλωσε ο Νιου.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν μπορεί να έχει συμβολή στη σταθερότητα στην Ευρασία ως μια πραγματική προσέγγιση μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Η δήλωση του Γερμανού βουλευτή έρχεται σχεδόν μια βδομάδα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν τις αμυντικές τους προσπάθειες, με τον ίδιο να εκτιμά ότι δεν μπορούν πλέον να στηριχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Μακρόν, αναφερθείς στην έλλειψη συντονισμού και τη μη προβλεψιμότητα κινήσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιέν Στόλτενμπεργκ, φάνηκαν να επιπλήττουν τον Μακρόν για τα όσα είπε υποστηρίζοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει βασικός πυλώνας της ασφάλειας της Γερμανίας.

Η Ευρώπη «δεν χρειάζεται αμερικανικό LNG»

Ο Αλεξάντερ Νιου δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και ότι η ΕΕ και η Γερμανία θα πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις αν η Ουάσιγκτον προχωρήσει με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ότι θα επιβάλει κατά των εταιρειών που συμμετέχουν στο Nord Stream 2.

«Καλούμε για ανάλογες κυρώσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Φυσικά, πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τι θα συνεπάγονταν τα μέτρα αυτά, αλλά αν, για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον έπρεπε να επιβάλει κυρώσεις στις γερμανικές ή ελβετικές εταιρείες που ασχολούνται με την τοποθέτηση σωλήνων στη Βαλτική Θάλασσα, τότε η ΕΕ ή η Γερμανία θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κατάλληλες αντι-κυρώσεις που (θα) επηρεάζουν τις αμερικανικές εισαγωγές ή εμπορεύματα.  Εμείς στην Ευρώπη δεν χρειαζόμαστε το αμερικανικό LNG», τόνισε.

Μόλις ολοκληρωθεί, ο αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων θα διπλασιάσει την υπάρχουσα χωρητικότητα του Nord Stream για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από 55 σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και θα μετατρέψει τη Γερμανία σε κόμβο αερίου.