Ερευνα για χρηματισμό υπαλλήλων Κτηματολογίου

 

Πουλούσαν προσωπικά δεδομένα σε τράπεζες

 

Χρηματισμό υπαλλήλων του Κτηματολογίου ερευνά η Νομική Υπηρεσία και αν τεκμηριωθεί η υπόθεση ενδέχεται να γίνουν διώξεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.ÕÐÏÕÑÃÅÉÏ ÅÓÙÔÅÑÉÊÙÍ ÊÕÐÑÏÕ - ÊÔÉÑÉÏ

Σχολιάζοντας δημοσίευμα  της εφημερίδας «Φ» για λειτουργούς του κτηματολογίου που εκμεταλλεύονταν τη θέση τους, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι είναι μια ιστορία παλιά για την οποία είχε γίνει καταγγελία και το 2012 “σε κάποιο σημείο κάπου πάγωσε και δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα».

«Με τη διακυβέρνηση τη δική μας ανακινήσαμε το θέμα καταγγείλαμε ξανά την υπόθεση και βλέπουμε με ευχαρίστηση ότι η νομική υπηρεσία το διερευνά και είναι σε θέση αν και εφόσον μπορεί να τεκμηριώσει να προχωρήσει και σε διώξεις. Φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία και θα υπάρξει τεκμηρίωση, σημείωσε.

«Λειτουργοί του κτηματολογίου παρακάμπτοντας το τμήμα έδιναν έναντι αμοιβής σε ιδιώτες στοιχεία – προϊόν ελέγχου. Η κανονική οδός είναι αιτείται ο πολίτης ή τράπεζα καταβάλλει αντίτυπο και παίρνει αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση έγινε παράκαμψη και υπήρχε μια σχέση λειτουργού του κτηματολογίου με νομικά πρόσωπα. Βεβαίως και χάθηκαν χρήματα, που θα έπαιρνε η Δημοκρατία αν γινόταν με τη σωστή οδό. Μπαίνουν και άλλα θέματα προσωπικά δεδομένα και άλλα. Εκείνο που είδα και εγώ στον Τύπο θα γίνει έρευνα στο λογαριασμό τους για να δούμε κατά πόσο υπάρχουν χρήματα», ανέφερε ο κ. Χάσικος

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «χρηματίζονταν κανονικά. Εν αγνοία του κράτους εν αγνοία του κτηματολογίου. Τουλάχιστον πέντε άτομα. Η έρευνα η δική μας η εσωτερική που κάμαμε είναι ότι τους εντόπισε εάν δεν με άπατα η μνήμη μου και είναι τρία άτομα», είπε.

Ο Υπουργός, που πραγματοποίησε το πρωί περιοδεία στη Λεμεσό επισκέφθηκε το Κτηματολόγιο, όπου -όπως είπε- καταγράφηκαν διάφορα ζητήματα.

Με αυτή την ευκαιρία της επίσκεψης, είπε, καταγράφουμε προβλήματα και εκεί όπου μπορούμε να δώσουμε λύσεις, δίνουμε κατευθύνσεις, αλλά και ταυτόχρονα δίνουμε χρονοδιαγράμματα και μετά από έξι μήνες θα ελέγξουμε κατά πόσο έγιναν αυτά που είπαμε. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν ουσιαστικά ελέγχουμε τους διευθυντές των τμημάτων και αυτοί με τη σειρά τους το προσωπικό τους. Μόνο έτσι θα δούμε αν υλοποιούνται οι οδηγίες που δίνονται, ανέφερε.

«Είναι γεγονός ότι ειδικά το κτηματολόγιο εδώ και ένα χρόνο εργάζεται για να υλοποιήσει μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνει πολλή δουλειά πίσω και αυτό βεβαίως να αντανακλά αρνητικά πάνω στον πολίτη. Τελειώνουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις μας έχουν μείνει κάποιοι μήνες και ξεκαθαρίζουμε με ό,τι έχει σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να υπάρχει καμία καθυστέρηση απέναντι στον πολίτη. Μήνα με μήνα θα τα καλύπτουμε. Έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μην μιλούμε για καθυστερήσεις, σημείωσε ο Υπουργός.