Συμμαχία Πολιτών: Ποίοι έπαιρναν και από ποιούς χαριστικά δάνεια

O Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε σήμερα πως επειδή οι τράπεζες έδιναν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, θα μετατραπεί ο εγγυητής,σε πρωτοφειλέτη, για να καλυφθεί αυτή η ζημιά των τραπεζών και κάλεσε τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας “αντί να υπεραμύνεται των παράλογων τραπεζικών πρακτικών” να καταθέσει τα ονόματα όλων αυτών που έπαιρναν αυτά τα χαριστικά δάνεια χωρίς υποθήκες, αλλά και να γίνει έρευνα για όλους αυτούς τους τραπεζίτες οι οποίοι έδιναν αυτά τα δάνεια.A14F710BC516B4C1CDE3F7F5765EE400

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε σε δηλώσεις του πως κάθε φορά που η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πηγαίνει στη Βουλή προβαίνει σε τρομαχτικές παραδοχές.

Η δήλωση της Διοικητού ότι “επειδή το 25% των δανείων δεν έχει εξασφαλίσεις για αυτό και θέση της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι οι εγγυήσεις είναι μια επιπλέον εξασφάλιση για τις τράπεζες οι οποίες δεν ήταν υγιείς”, αποκαλύπτει πλήρως την πρόθεση της Κυβέρνησης όσον αφορά στο Πλαίσιο Αφερεγγυότητας. Ότι δηλαδή για ακόμη μια φορά ο ευσυνείδητος Κύπριος πολίτης θα κληθεί να πληρώσει την κακοδιαχείριση του τραπεζικού μας συστήματος και τα προνομιακά δάνεια που κάποιοι απολάμβαναν, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Επεσήμανε πως “επειδή οι τράπεζες έδιναν χαριστικά σε κάποιους προνομιούχους δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, θα πρέπει να μετατραπεί ο εγγυητής, όπως εξάγεται το συμπέρασμα από τα νομοσχέδια της αφερεγγυότητας, σε πρωτοφειλέτη για να καλυφθεί αυτή η ζημιά των τραπεζών”.

Ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε τη Διοικητή αντί να υπεραμύνεται των παράλογων τραπεζικών πρακτικών να καταθέσει τα ονόματα όλων αυτών που έπαιρναν αυτά τα χαριστικά δάνεια χωρίς υποθήκες αλλά και να γίνει έρευνα για όλους αυτούς τους τραπεζίτες, οι οποίοι έδιναν αυτά τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, σημείωσε.

Παράλληλα, κάλεσε την κ. Γιωρκάτζη “να κάνει πράξει επιτέλους τις διακηρύξεις της για τις αναδιαρθρώσεις των δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπέρασαν το 50% και κάθε μήνα αυξάνονται ραγδαία και η κ. Γιωρκάτζη αντί να απλοποιήσει την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας και να παρέμβει δυναμικά για να επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες που δεν ακολουθούν την οδηγία, μένει στα λόγια. Ειλικρινά διερωτόμαστε αν η κ. Γιωρκάτζη έχει αντιληφθεί το ρόλο και τις ευθύνες που της ανατέθηκαν”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Αναφορικά με το θέμα της αποκρατικοποίησης της CYTA, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “η Κυβέρνηση θα μπορούσε να διαθέσει 1.5 εκ. ευρώ για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες ενός διεθνούς οίκου για να κάνει οικονομική μελέτη εξεύρεσης του 1.4 δις ευρώ (που είναι η υποχρέωση που ανέλαβε στο Μνημόνιο) από αξιοποίηση της περιουσίας του Κράτους, χωρίς το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών σε τιμή ευκαιρίας. Αντί τούτου, θα διαθέσει το 1.5 εκ. ευρώ για το ξεπούλημα της ΑΤΗΚ”, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως “η αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ είναι αποτέλεσμα της δογματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Μοναδικός γνώμονας της Κυβέρνησης είναι να περάσουν τα πάντα στα χέρια ιδιωτών επιχειρηματιών. Η Κυβέρνηση ξεπουλά στους ιδιώτες στη χειρότερη οικονομική εποχή και κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Η Κυβέρνηση ξεπουλά κρυμμένη πίσω από τάχα Μνημονιακές υποχρεώσεις”, πρόσθεσε.

Σημειώνοντας πως η Τρόικα ζήτησε 1,4 δις ευρώ από τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η Συμμαχία Πολιτών, παρέδωσε Μελέτη/Πρόταση στον Υπουργό Οικονομικών που εξασφάλιζε ποσό ύψους 1.8 δις ευρώ με την αξιοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την ταυτόχρονη διάσωση και διασφάλιση της ευρωστίας των Ημικρατικών Οργανισμών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη Ιδιωτικοποίησης των Ημικρατικών Οργανισμών, για να σημειώσει πως “ουδεμία απάντηση δεν λάβαμε από τον κ. Χάρη Γεωργιάδη”.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως “η πρόταση μας εξασφαλίζει το μέλλον των Ημικρατικών Οργανισμών, των θέσεων εργασίας, την ποιότητα των υπηρεσιών ενώ από τη δημιουργηθείσα υπεραξία με την εισαγωγή Στρατηγικού Επενδυτή οι Ημικρατικοί Οργανισμοί θα αυξήσουν την κερδοφορία τους και θα μπορούν να συνεισφέρουν (υπό μορφή μερίσματος) στην εξόφληση του κρατικού χρέους”.

“Δυστυχώς μέχρι να απέλθει αυτή η Κυβέρνηση τίποτα πια δεν θα ανήκει στο Κράτος. Δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει βρει καλούς συνεργούς στη Βουλή που ψηφίζουν μαζί με το κυβερνών κόμμα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.