H Yπ.Aμυνας της Γαλλίας εξηγεί τι εννοούσε ο Μακρόν για τον “εγκεφαλικό θάνατο” του ΝΑΤΟ

Σε διευκρινίσεις για την πρόσφατη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό» προχώρησε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, ενώπιον της Γερουσίας.5231829

Ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν μίλησε για «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, δεν εννοούσε γενικά τον θάνατο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έσπευσε να διευκρινίσει η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, μετά και την αντίδραση από μέρους των ΗΠΑ σε σχέση με την εν λόγω τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου.

Συγκεκριμένα, η ίδια θέλοντας να εξηγήσει τη συγκεκριμένη δήλωση του Μακρόν, μιλώντας στη Γερουσία, επεσήμανε ότι ο Γάλλος πρόεδρος «εννοούσε ότι κανένας δεν πρέπει να αγνοεί την κρίση που βιώνει ο οργανισμός».

Εντούτοις, όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να λειτουργεί ως ισχυρό όργανο συνεργασίας, αν και συμπλήρωσε, αυτό δεν πρέπει να συνιστά αιτία για να παραβλέπονται τα υφιστάμενα ζητήματα.

Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει το έδαφος για να αμφισβητούνται οι εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως επίσης και για ερωτηματικά σε σχέση με την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, ειδικότερα, όπως παρατήρησε, «όταν η Τουρκία επιτίθεται σε εκείνους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος».

Στο πλαίσιο αυτό συμπεριέλαβε και τη δήλωση του Μακρόν, τονίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου».

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση του Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», προκάλεσε την αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επεσήμανε ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειας μας», προσθέτοντας πως ο Γάλλος πρόεδρος «χρησιμοποίησε βαριά λόγια».

Την απογοήτευση των ΗΠΑ εξέφρασε, παράλληλα, και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μακρόν, από μέρους του, είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι «η δύναμη του ΝΑΤΟ διαβρώνεται επειδή οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη τους στους συμμάχους τους».