Ξεπέρασε τα όριά του ο Ακιντζί, λέει ο Ερντογάν και καλεί να του δώσουν ‘ένα μάθημα’

Τίθεται θέμα καθαίρεσης του

 

Ξεπέρασε τα όριά του ο «πρόεδρος» της «τδβκ», ο θώκος που κάθεται είναι κάτι που δόθηκε χάρη στην imageΤουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την Συρία, την ανάρτηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Οι ομοεθνείς μας θα του δώσουν την απάντηση που χρειάζεται» είπε.

Σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «το λέω καθαρά και ξάστερα, ξεπέρασε τα όρια, να ξέρει τα όριά του». Διερωτήθηκε εάν υπάρχει στον κόσμο άλλο κράτος εκτός από την Τουρκία που δίδει αγώνα για να είναι κράτος η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και απάντησε μόνος του «Όχι. Σε ένα τέτοιο μέρος λοιπόν χτυπά. Πρέπει να ξέρει τα όρια του. Ο θώκος που κάθεται δεν είναι κάτι που ο ίδιος απέκτησε, κερδήθηκε χάρη στην παρέμβαση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Πιστεύω ότι ο «λαός» της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, θα του δώσει το μάθημα που χρειάζεται, ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα

Ατυχή χαρακτήρισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι την ανάρτηση του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για την Συρία που έκανε χθες βράδυ στο Facebook. Η απάντηση του κ. Οκτάι ήρθε με σειρά μηνυμάτων στο Τwitter σήμερα νωρίς το πρωί.

Αυτή η δήλωση του Ακιντζί κάνει τα κόκαλα των αγωνιστών και των μεχμετζίκ που κείτονται δίπλα δίπλα στο μνημείο ηρώων στο Μπογάζι να τρίζουν, συνεχίζει στο τουίτ ο κ. Οκτάι γράφοντας ότι «με λύπη καταδικάζω τον Ακιντζί που παρέβλεψε ότι η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης πραγματοποιήθηκε για να την σταθερότητα της περιοχής έναντι της τρομοκρατικής οργάνωσης, που βάφει με αίμα τα χέρια της, PKK/PYD».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρει επίσης ότι η επιχείρηση στη Συρία σήμερα «από τον ηρωικό στρατό μας», γίνεται με το ίδιο πνεύμα που είχε γίνει η «ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου το 1974» – όπως αναφέρεται στην εισβολή – «με στόχο να φέρει την ειρήνη και την ευημερία».1501605_moustafa-akintzi

Η δήλωση που έκανε ο Ακιντζί με την ιδιότητα του «προέδρου», συνεχίζει ο Φουάτ Οκτάι, είναι μια δήλωση «που στερείται ιστορικής συναίσθησης και πληροφόρησης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει την άποψη των Τ/κ». Αυτή η προσέγγιση, που δεν λαμβάνει υπόψην τον δίκαιο – όπως γράφει – αγώνα που διεξάγει η χώρα του, θα καταδικαστεί στην συνείδηση του τ/κ «λαού», η καρδιά του οποίου χτυπά πάντοτε με την Τουρκία, καταλήγει ο κ. Οκτάι.

Τον Ακιντζί καταδίκασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ

Των επικριτικών αναρτήσεων του Τούρκου Αντιπροέδρου, ακολούθησε σειρά μηνυμάτων και πάλι στο twitter από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έκανε λόγο σε απερισκεψία/αφροσύνη αλλά και ασέβεια του Μουσταφά Ακιντζί. Δεν αρμόζει σε κάποιον που φέρει τη θέση του «προέδρου» – έγραψε υπονοώντας τον Τ/κ ηγέτη ο κ. Τσελίκ – να καλεί την Τουρκία σε διάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις. «Αυτή η ανευθυνότητα δεν ταιριάζει σε εκείνη τη θέση».

Καταδικάζουμε αυτές τις δηλώσεις, έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ, τις οποίες χαρακτήρισε «μαύρο λεκέ» και πως δεν εκπροσωπούν «τα αδέρφια μας στην τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος. Με την βούληση που έκαναν, συνέχισε, στην Κύπρο την «επιχείρηση ειρήνης», όπως αποκάλεσε την εισβολή, με την ίδια βούληση προβαίνουν και στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε, επέκρινε και την επιχείρηση στην Κύπρο που έγινε για να γλυτώσει την ζωή των Τ/κ, γράφοντας ότι έχει εκπέσει της θέσης του ως «πρόεδρος» της «χώρας» που η επιχείρηση – εννοώντας την εισβολή – έγινε για να σωθεί.

Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», συνέχισε ο κ. Τσέλικ, γίνεται ενάντια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που είναι δίκτυο δολοφόνων – όπως έγραψε – αλλά ο κ. Ακιντζί που δεν βρήκε μια λέξη να πει ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις, «επικρίνει τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία. Αυτό είναι ξεκάθαρα ασέβεια, σημείωσε.

Να σας θυμίσω ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει ήρωες (σκοτώθηκαν) στρατιώτες, πολίτες και μωρά, έγραψε ο κ. Τσελίκ απευθυνόμενος στον κ. Ακιντζί λέγοντάς του «είναι λυπηρό να πρέπει να σας θυμήσουμε απέναντι σε ποια γενοκτονία και οργανωμένο έγκλημα έγινε η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Αυτή την απερίσκεπτη και ασεβή γλώσσα δεν έπρεπε να την χρησιμοποιήσετε στην μνήμη των φίλων μας που ήταν πεσόντες».

Απευθυνόμενος στον κ. Ακιντζί, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ έγραψε μακάρι να γράφατε το όνομα σας” δίπλα σε αυτών που έχουν το δίκαιο και την νομιμότητα με το μέρος τους, μακάρι ως «πρόεδρος», συνέχισε, “να μην ήσασταν το άτομο που θα καλούσατε σε διάλογο με μια τρομοκρατική οργάνωση”, καταδικάζοντας την δήλωση του Τ/κ ηγέτη.

Καταδίκη από το κόμμα Αναγέννησης στα κατεχόμενα

Των αναρτήσεων Οκτάι και Τσελίκ ακολούθησε η ανακοίνωση του κόμματος Αναγέννησης στα κατεχόμενα, το οποίο με γραπτή δήλωση του γενικού του γραμματέα, Τουράν Μπουγιούκγιλμάζ καταδικάζει έντονα τις δηλώσεις Ακιντζί.

Επικρίνει επίσης την «κυβέρνηση» που δεν έκανε δήλωση για την επέμβαση στη Συρία μέσω του «υπουργικού συμβουλίου», αλλά οι «υπουργοί» από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και η «βουλή» σιώπησε.

Η κεφαλή του «κράτους», συνέχισε, ακριβώς 4 μέρες μετά ο «πρόεδρος» με μια «ατυχή – πατάτα δήλωση» έκανε τους εχθρούς της Τουρκίας να χαρούν και τους φίλους της να λυπηθούν. Είναι μια δήλωση, πρόσθεσε, ανάλογη με εκείνες των ΗΠΑ και της ΕΕ και δεν αντικατοπτρίζει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των Τ/κ.

Με αυτή την δήλωση ο κ. Ακιντζί, πρόσθεσε ο γγ του κόμματος Αναγέννησης, «έστειλε μήνυμα στις δυνάμεις κι τις ομάδες από τις οποίες περιμένει στήριξη ενώ πλησιάζουν οι εκλογές». Είναι όμως ξεκάθαρο, συμπλήρωσε, ότι δεν θα αρκέσουν μόνες αυτές για να τον επανεκλέξουν.

Επικρίσεις από την «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα στην ανάρτηση Ακιντζί για τη Συρία, αμέσως μετά τα μηνύματα του Τούρκου Αντιπροέδρου και του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΡ, ενώ το ΚΕΕ συνεδριάζει αύριο εκτάκτως.

Σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες, ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Χαμπερ Τουρκ ανέφερε ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης δεν είναι οι απόψεις του τ/κ «λαού» και στην ερώτηση εάν θα ζητήσει ως «κυβερνών» κόμμα την παραίτηση του κ. Ακιντζί είπε ότι θα το συζητήσουν αυτό στο ανώτατο κομματικό όργανο του ΚΕΕ, σε έκτακτη συνεδρία αύριο το απόγευμα και θα αποφασίσουν τί θα κάνουν.

Ανέφερε επίσης στο τουρκικό κανάλι ότι η πλειοψηφία των Τ/κ είναι αντίθετη προς αυτές τις δηλώσεις «και θα ήθελα να πω πως αυτές οι δηλώσεις δεν έπρεπε να γίνουν, ήταν πολύ λάθος». Ο κ. Τατάρ χρησιμοποίησε μάλιστα την φράση «ο Αλλάχ να προφυλάξει τα μεχμετζίκ. Οι προσευχές μας είναι μαζί με τον τουρκικό λαό».

Σε ανάρτησή του ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε την δήλωση Ακιντζί ατυχή λέγοντας ότι ο κ. Ακιντζί, όπως και ο κάθε «πρόεδρος» – εννοώντας τον τ/κ ηγέτη – που πέρασε από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η λέξη που πάντοτε είχε στο στόμα ήταν η λέξη ασφάλεια. Όχι μόνο από άποψης ασφάλειας, αλλά και από οικονομική, πολιτική και διπλωματική, ποια χώρα είναι πάντοτε δίπλα μας, διερωτήθηκε στην δική του ανάρτηση ο κ. Οζερσάι γράφοντας ότι και κατά την διάρκεια της τετρακομματικής «κυβέρνησης» ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί που δυσκόλευε τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ενώ υπάρχουν χώρες της ΕΕ που στηρίζουν την Τουρκία, αυτή η δήλωση από τον επικεφαλής του «κράτους» μας, εννοώντας το ψευδοκράτος, κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι «θεωρώ και ξέρω ότι δεν αντικατοπτρίζει καθόλου μα καθόλου τα αισθήματα της μεγαλύτερης μερίδας του τ/κ λαού».

Με αναρτήσεις τους στα ΜΚΔ «υπουργοί» της «κυβέρνησης» έχουν επίσης επικρίνει τις δηλώσεις Ακιντζί.

Στο μεταξύ ο πρώην ηγέτης των Τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με μηνύματά του στο τουίτερ ευχήθηκε όπως η στρατιωτική επιχείρησή της Τουρκίας, “η οποία έζησε πόνο, έχασε παιδιά της και είχε υλικές και ψυχικές απώλειες, ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία και ανοίξει ο δρόμος για να ζήσουν όλοι οι λαοί της περιοχής με ειρήνη και αδελφοσύνη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή μας».

Υπέρ του Ακιντζί η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα

Η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί για την επιχείρηση «Πηγή ειρήνης» που άρχισε η Τουρκία στην Συρία, αντικατοπτρίζει την γενική αντίληψη της τ/κ κοινότητας και από αυτή την άποψη, ο «πρόεδρος» – όπως αναφέρεται ο Τ/κ ηγέτης – είναι «η φωνή και η συνείδηση των Τ/κ»

Στην ανακοίνωση της πλατφόρμας που εκδόθηκε πριν το μεσημέρι σήμερα, αναφέρεται ότι οι ύβρεις, οι απειλές και τα σχόλια που ξεπέρασαν τα όρια, «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Κάθε επίθεση εναντίον του κ. Ακιντζί λογίζεται ως επίθεση εναντίον της τ/κ κοινότητας που είναι αυτή που τον εξέλεξε ηγέτη της».

Η δήλωση του κ. Ακιντζί είναι πολύ ξεκάθαρη, προστίθεται και επαναλαμβάνει την αναφορά ότι «κανένας Τ/κ δεν επιθυμεί να έχει πρόβλημα η Τουρκία εντός του εδάφους της και στην ασφάλεια των συνόρων της. Και ο Τ/κ ηγέτης Ακιντζί και εμείς έχουμε την άποψη ότι αυτό το ζήτημα δεν θα λυθεί χύνοντας αίμα αλλά με διαπραγματεύσεις».

Τι έγραψε ο Ακιντζί

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί απάντησε στις επικρίσεις που δεχόταν γιατί παρέμεινε σιωπηλός για τη στρατιωτική επιθετική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Η ανάρτηση έγινε χθες βράδυ, την τέταρτη μέρα των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στην βόρεια Συρία, μετά από έντονες επικρίσεις εναντίον του κ. Ακιντζί κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο εντός της τ/κ πλευράς, όσο και στην Τουρκία.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που δεν θέλει το καλό της Τουρκίας και να απαλλαγεί από το πρόβλημα της τρομοκρατίας, αναφέρει ο κ. Ακιντζί, λέγοντας επίσης ότι «όπως είπα και στο παρελθόν, ακόμα και να πούμε το 1974 Ειρηνική Επιχείρηση, ήταν ένας πόλεμος και αυτό που έτρεχε ήταν αίμα. Τώρα αν πούμε Πηγή Ειρήνης, αυτό που τρέχει δεν είναι νερό, είναι αίμα. Γι’ αυτό το λόγο η μεγαλύτερή μου ευχή είναι άμεσα να μεσολαβήσει η διπλωματία και να αρχίσει ένας διάλογος».

Ο κ. Ακιντζί αρχίζει την ανάρτησή του γράφοντας ότι «τo να μένεις κάποτε σιωπηλός δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λέξεις να πεις, κάποτε οι καταστάσεις είναι τόσο μπερδεμένες που δεν είναι δυνατόν να αντιπαρέλθεις, αποφασίζοντας με ευκολία με ένα «ναι» ή ένα «όχι». Σε περίπτωση δε που αυτά που θα πει κάποιος θα επηρεάσουν την κατάσταση, ίσως να χρειάζεται να μείνεις σιωπηλός».

Ωστόσο, συνεχίζει, δέχεται επικρίσεις  για την τελευταία επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία, κάποιοι γιατί θέλουν να μάθουν την πολιτική του άποψη αλλά οι περισσότεροι – όπως γράφει – ανυπομονούν να το εργαλειοποιήσουν για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους, ενώ άλλοι έχουν αρχίσει τις θεωρίες σκευωρίας. Γι’ αυτό, σημειώνει, θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτο να ξεκαθαρίσει το τί σκέφτεται.

“Πριν απ’ όλα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος ανάμεσά μας που δεν θέλει το καλό της Τουρκίας και το να απαλλαγεί από το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Το ζήτημα είναι η απάντηση του ερωτήματος ποιο είναι το καλό της Τουρκίας κι αυτό μπορούν να το απαντήσουν σίγουρα αυτοί που μένουν στην Τουρκία”, συμπληρώνει.

Σημειώνοντας ότι ο πόλεμος στη Συρία διαρκεί εδώ και 10 χρόνια αναφέρει ότι εάν το αίμα που χύνεται εδώ και 10 χρόνια εκεί, συνεχίσει να χύνεται, αυτό δεν θα μπορέσει να φέρει την ειρήνη. «Κατ’ εμένα ένα ευτυχισμένο και γαλήνιο μέλλον της Τουρκίας είναι εφικτό με μια τάξη (πραγμάτων) που θα δημιουργηθεί μέσα από έναν διάλογο με τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Τουρκμένους και όλους τους λαούς της περιοχής. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου η Συρία, εντός της εδαφικής ακεραιότητας θα υποστηρίζει τα σύνορά της, και η Τουρκία θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στα δικά της σύνορα».

Γι αυτό το λόγο, προσθέτει ο κ. Ακιντζί, πιστεύει ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμο να φτιάξουν το συντομότερο και πάλι οι σχέσεις Τουρκίας – Συρίας, ενώ ευχήθηκε να καλυτερεύσουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες της περιοχής. Μια Τουρκία που δεν θα καβγαδίζει, αλλά θα συνεργάζεται με την ΕΕ, είναι για το καλύτερο όλων, αναφέρει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Το 1974, γράφει, ήταν 27 χρονών και υπηρέτησε, όπως κάθε νεαρός Τ/κ τότε, στην στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που έγινε λόγω της φασιστικής ελληνικής χούντας, όπως αναφέρει. Οι φίλοι του, συνεχίζει, έπεσαν δίπλα του νεκροί, ήρωες, στο Ντερέμπογιου (ο Πεδιαίος) στη Λευκωσία και ο ίδιος, όπως και πολλά παιδιά, έμαθαν τί σημαίνει πόλεμος βιώνοντάς τον.

«Γι’ αυτό και δεν θέλω να ζήσει καμιά κοινωνία τον πόνο του πολέμου. Δεν μπορώ να επιθυμώ να τρέχει αίμα από την μύτη κανενός παιδιού Τούρκου, Κούρδου ή Άραβα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί καταλήγει στην ανάρτησή του γράφοντας ότι «όπως είπα και στο παρελθόν, ακόμα και να πούμε το 1974 Ειρηνική Επιχείρηση, ήταν ένας πόλεμος και αυτό που έτρεχε ήταν αίμα. Τώρα αν πούμε Πηγή Ειρήνης, αυτό που τρέχει δεν είναι νερό, είναι αίμα. Γι’ αυτό το λόγο η μεγαλύτερή μου ευχή είναι άμεσα να μεσολαβήσει η διπλωματία και να αρχίσει ένας διάλογος».