Οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων συνταράσσει τα Σκόπια-Εμπλέκουν και τον Ζόραν Ζάεφ

 

Η ιταλική εφημερίδα La Verita δημοσιοποίησε βίντεο και ηχογραφήσεις συνομιλιών που εμπλέκουν ειδική εισαγγελέα σε σκάνδαλο εκβιασμού και δωροδοκίας προς όφελος διωκόμενου επιχειρηματία
● Σε ένα από τα ηχητικά αναφέρεται και ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή.

Διαρροές τηλεφωνικών υποκλοπών 15-zaevκαι βιντεοσκοπημένου υλικού, εκβιασμοί, καταγγελίες για δωροδοκίες και διαφθορά. Απ’ όλα έχει το σκάνδαλο που συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες σε… δόσεις τη Βόρεια Μακεδονία, με αποκαλύψεις από φιλο-σαλβινική ιταλική εφημερίδα οι οποίες πλήττουν το κύρος του Γραφείου Ειδικού Εισαγγελέα για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ανώτατα κλιμάκια (SPO) αλλά και με αναφορές στο όνομα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, την ώρα που τα Σκόπια επιδιώκουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, βασική προϋπόθεση για να οριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Σταδιακά η εφημερίδα La Verita δημοσιοποιεί από την περασμένη Παρασκευή βίντεο και τηλεφωνικές υποκλοπές συνομιλιών, που εμπλέκουν την ειδική εισαγγελέα, Κάτιτσα Γιάνεβα, σε σκάνδαλο εκβιασμού και δωροδοκίας για τερματισμό της δίωξης για διαφθορά του επιχειρηματία Ορστε Κάμτσεφ (φερόμενου ως ατόμου του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, καταδικασμένου για κατάχρηση εξουσίας και νυν φυγάδος στην Ουγγαρία, Νίκολα Γκρούεφσκι).Screen-Grab-1-1600-1280x721-1

Αυτά -όπως καταγγέλλεται- μέσω δύο μεσαζόντων που έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση από τα μέσα Ιουλίου: του ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού στα Σκόπια, Μπόγιαν Γιοβανόφσκι, και του συνεργού του, Ζόραν Μιλέφσκι, οι οποίοι καταγγέλλεται ότι απέσπασαν από τον Κάμτσεφ συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Σε ένα από τα ηχητικά ντοκουμέντα φέρεται να ακούγεται η ίδια η ειδική εισαγγελέας να διαβεβαιώνει τον Κάμτσεφ πως «όλα θα είναι ΟΚ». Διακηρύττοντας την αθωότητά της κι έχοντας υποβάλει παραίτηση από τα μέσα Ιουλίου (μετά και την κατάσχεση των κινητών της τηλεφώνων), η Γιάνεβα εξέδωσε -αμέσως μετά τις πρώτες δημοσιοποιήσεις της Verita, το Σάββατο- ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει αφενός ότι η συνομιλία με τους υπόπτους έγινε στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών, αφετέρου ότι ουδέποτε υπέπεσε σε παράβαση καθήκοντος.

Την ίδια μέρα εν τω μεταξύ η Verita δημοσιοποιούσε έτερα ηχητικά αποσπάσματα από τηλεφωνική συνομιλία του Κάμτσεφ με τον Γιοβανόφσκι, όπου ο τελευταίος υποστηρίζει ότι είχε συνάντηση με τον Ζάεφ και διαβεβαιώνει τον συνομιλητή του ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προβάλει προσκόμματα στην υπόθεσή του.

Μέσω Facebook ο Ζόραν Ζάεφ έσπευσε το Σάββατο να διαψεύσει, απορρίπτοντας κάθε ανάμιξη στην υπόθεση. Επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον Γιοβανόφσκι, αλλά αποκλειστικά για τις δραστηριότητες της ανθρωπιστικής οργάνωσης του τελευταίου. Κάλεσε, δε, τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν διεξοδικά την υπόθεση.

Περνώντας στην αντεπίθεση οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE ότι βρίσκεται πίσω από τις διαρροές, για να εμποδίσει κάθε προσπάθεια έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

«Ο Ζάεφ είναι επικεφαλής ενός εγκληματικού δικτύου» κατήγγειλε από την πλευρά του το VMRO-DPMNE, αξιώνοντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.