Ελλάδα:Πύρινα μέτωπα σε ολη την επικράτεια-Στις φλόγες η Εύβοια

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν και σήμερα Τρίτη οι

ÁÑÃÏËÉÄÁ-ÐÕÑÊÁÃÉÁ ÓÅ ÁÃÑÏÔÏÄÁÓÉÊÇ ÅÊÔÁÓÇ ÓÔÏ ÊÏÕÔÓÏÐÏÄÉ -Óå åîÝëéîç âñßóêåôáé ðõñêáãéÜ ðïõ åêäçëþèçêå óÞìåñá ôï áðüãåõìá óå áãñïôïäáóéêÞ äáóéêÞ Ýêôáóç óôï Êïõôóïðüäé ,äÞìïõ ¶ñãïõò Ìõêçíþí, óôçí Áñãïëßäá. Óôï óçìåßï ôçò öùôéÜò åðé÷åéñïýí 21 ðõñïóâÝóôåò ìå 10 ï÷Þìáôá êáé Ýíá ðåæïðüñï ôìÞìá, åíþ ðñáãìáôïðïéïýí ñßøåéò íåñïý äýï áåñïðëÜíá, ôýðïõ «ÐåôæåôÝë».(Eurokinissi-ÐÁÐÁÄÏÐÏÕËÏÓ ÂÁÓÉËÇÓ)

πυροσβέστες σε όλη την Ελλάδα καθώς για άλλη μια ημέρα αρκετές περιοχές βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Από το πρωί έχει σημάνει συναγερμός στην πυροσβεστική από τη νέα φωτιά που έχει ξεσπάσει τα ξημερώματα στις 3:15 στην Εύβοια σε δασική έκταση ανάμεσα σε Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου και απομακρύνθηκαν τρεις μοναχοί ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι τριών χωριών της περιοχής προκειμένου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εφόσον παραστεί ανάγκη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 80 πυροσβέστες, 39 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ, 4 αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα. Συνδράμουν 8 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο καπνός είναι έντονος που δυσκολεύει ακόμη και τις ρίψεις νερού από τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που επιχειρούν.

Από νωρίς το πρωί είναι ιδιαίτερα έντονη η οσμή του καπνού σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή φωτιά με «μεγάλη τροφή» καθώς καίγεται πευκοδάσος, που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα» ενώ πρόσθεσε ότι για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν πέντε άτομα από την Ιερά Μονής Μακρυμάλλης.

Στις πλατείες οι ευπαθείς ομάδες

Κατόπιν συντονισμού των δυνάμεων που διευθύνουν το έργο της πυρόσβεσης, έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των χωριών κοντά στο μέτωπο της φωτιάς (Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη) να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης των κατοικιών τους σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες.

Ιδιαίτερα στα χωριά Αγριλίτσα και Κοντοδεσπότι έχουν συγκεντρωθεί στις πλατείες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για να μετακινηθούν άμεσα εφόσον χρειαστεί.

Τα αρνητικά στοιχεία είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος, εξαιτίας πολλών πουρναριών ανάμεσα στα πεύκα, που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και οι επόμενες ώρες, ιδιαίτερα μέσα στη νύχτα, θα είναι κρίσιμες για την έκβασή της.

Φωτιά σε Θήβα και Ιωάννινα

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομο του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα.

Στο Πωγώνι Ιωαννίνων ξέσπασε φωτιά λίγο μετά τις 9 το βράδυ, που καίει χαμηλή βλάστηση, στη θέση Κακόλακος. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικίες, είναι σε δύσβατο σημείο, και για την αντιμετώπισή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά που καίει δασική έκταση και ελιές στη θέση Πλατύ στο Κομπότι της Άρτας.

Για προληπτικούς λόγους χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς την περιοχή το απόγευμα, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 32 πυροσβέστες. Μέχρι τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα, στην κατάσβεση συμμετείχε ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και δύο τύπου πεζετέλ, αλλά και δύο ελικόπτερα. Στην κατάσβεση συμμετέχει και ο Δήμος Αρταίων με μία υδροφόρα, ένα μηχάνημα έργου και εθελοντές.

Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Αχαΐα και Σαμοθράκη

Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Αχαΐα και Σαμοθράκη.

Στην Αχαΐα, η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μετόχι της δυτικής Αχαΐας. Από την πρώτη στιγμή, βασικό μέλημα των πυροσβεστών ήταν να περιοριστεί η φωτιά στο Μετόχι, να μην απειλήσει την προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς.

 

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, «έπειτα από μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής, όπου τα πεζοπόρα τμήματα μπήκαν μέσα στο έλος, καταφέραμε να θέσουμε υπό μερικό έλεγχο την φωτιά».

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά και να επέμβουν σε περίπτωση που σημειωθούν αναζωπυρώσεις.

Στη Σαμοθράκη, η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Καμαριώτισσα, σε χορτολιβαδική έκταση. Οι άνεμοι έκαναν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης αλλά τελικά το πρωί ανακοινώθηκε ότι έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.