Βενεζουέλα:Χιλιάδες πολίτες εναντίον των αμερικανικών κυρώσεων

 

Εκατοντάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων της Βενεζουέλας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της χώρας τους.3957163

«Οι ΗΠΑ θέλουν να στερήσουν από τη Βενεζουέλα το ιερό δικαίωμα της ειρήνης. Αλλά εμείς θα δώσουμε μάχη» δήλωσε η αντιπρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάστημα, με το οποίο «μπλοκάρονται» τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης του Καράκας, συμπεριλαμβανομένης και της περιουσίας της κεντρικής τράπεζας και της πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA.

Παράλληλα, το διάταγμα προλειαίνει το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων εναντίον όσων υποστηρίζουν τον πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο.

Ο τελευταίος, απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη, έστειλε επιστολή με τις υπογραφές εκατομμυρίων κατοίκων της Βενεζουέλας, στην οποία καταδικάζονται οι νέες κυρώσεις.

ΗΒενεζουέλα τελεί υπό ανθρωπιστική και πολιτική κρίση, η οποία κλιμακώθηκε τον Ιανουάριο, όταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε σε προσωρινό πρόεδρο.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έσπευσαν να αναγνωρίσουν την εξουσία του, ενώ Τουρκία, Κίνα, Κούβα, Ρωσία και μία σειρά άλλων χωρών επαναβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Μαδούρο ως τον μόνο νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.