Σήμερα το πρωί η άτυπη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με ον Μ.Ακιντζί

Πραγματοποιείται σήμερα στις 9.30 πμ η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, πεντέμισι σχεδόν μήνες μετά την τελευταία τους άτυπη συνάντηση, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται με φόντο την κλιμάκωση των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, καθώς και τις μονομερείς ενέργειες της τ/κ πλευράς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.imagew-2.aspx

Η συνάντηση φιλοξενείται στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Δεν θα είναι ανοικτή προς κάλυψη από τα ΜΜΕ, ενώ θα υπάρξει μόνο λήψη φωτογραφιών και τηλεοπτικών πλάνων «από επίσημους φωτογράφους και κινηματογραφιστές από τις δυο πλευρές».

Όπως είχε δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Πρόδρομου μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, στις 5 Αυγούστου, στο Τρόοδος, επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να έχει μια δημιουργική συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επαφές με στενούς του συνεργάτες στην προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, όπου είχε την ευκαιρία να συμβουλευτεί στοιχεία από φακέλους, όπως προτάσεις και θέσεις που υποβλήθηκαν, επιστολές που εστάλησαν, συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, ως επίσης και το πλαίσιο έξι παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Η τελευταία άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει αμέσως μετά ότι συμφώνησαν με τον Τ/κ ηγέτη να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεών τους για διαμόρφωση των όρων αναφοράς για να ξεκινήσουν έναν δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι είχε αναπτύξει στη συνάντηση του Φεβρουαρίου τις ιδέες του για την αποκέντρωση των εξουσιών, με τον Τ/κ ηγέτη να επιμένει ωστόσο ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα θετικής ψήφου για κάθε απόφαση.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει μετά το πέρας της συνάντησης στης 26ης Φεβρουαρίου ότι οι δύο ηγέτες είχαν λάβει σειρά αποφάσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ άλλων για τη μόνιμη διευθέτηση για παροχή ηλεκτρισμού, καθώς και για την διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας, με το τελευταίο ΜΟΕ να τίθεται σε εφαρμογή στις 11 Ιουλίου.

Πάρθηκαν επίσης αποφάσεις για τον καθαρισμό από νάρκες εννέα επικίνδυνων περιοχών, η τ/κ πλευρά αποφάσισε να επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που είχε από το 1974, ενώ η ε/κ πλευρά θα παρέδιδε οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών της περιόδου πριν το 1963, από τα αρχεία του ΡΙΚ.

Δηλώσεις Ακάρ -Ακιντζί

Χθες ο ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χουλούσι Ακάρ, επισκεπτόμενος τον Μουσταφά Ακιντζί στο «προεδρικό» μαζί με τον αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και τους αρχηγούς των σωμάτων στρατού της Τουρκίας, καθώς και την ηγεσία του κατοχικού στρατού, δήλωσε ότι την «πολιτική ισότητα και όσα χρειάζονται στο θέμα της ασφάλειας, θα τα πετύχουμε όλα μαζί σας, με την δική σας ηγετική καθοδήγηση»

Ο  Ακάρ είπε ότι η πολιτική ισότητα αλλά και η ασφάλεια του τ/κ «λαού» είναι για την Τουρκία πάρα πολύ σημαντικό θέμα, που δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί, κι αυτό το έχουν πει σε όλα τα διεθνή φόρα ξανά και ξανά. «Σε αυτή τη βάση, δεν απορρίπτουμε κανένα μοντέλο. Δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο. Καταβάλλουμε προσπάθεια σε αυτό το θέμα επικεντρωμένοι στο αποτέλεσμα».

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ είπε ότι εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα αλλά και ότι «η άλλη πλευρά (η ε/κ) θεωρεί ότι δεν είναι προς όφελος των πλευρών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις απλά για να γίνονται. Η Κύπρος είναι πραγματικά πολύ σημαντικό θέμα για μας. Εάν το πόδι της Κύπρου πατήσει σε ένα αγκάθι, 82 εκ (εννοεί τον πληθυσμό της Τουρκίας) θα ανησυχήσουν, κι αν στην Κύπρο ανθίσει ένα τριαντάφυλλο θα είναι πολλοί ευτυχισμένοι».

Ακιντζί: Εάν μας τείνουν χέρι φιλίας θα το κρατήσουμε με αποφασιστικότητα

O κ. Ακιντζί απευθυνόμενος στον Χ. Ακάρ είπε ότι στις εκδηλώσεις στα Κόκκινα και το μνημείο Τοπέλ ενθυμούμενοι τους ήρωές τους, «από κοινού υπογραμμίσαμε ένα πράγμα: εμείς θέλουμε ειρήνη, θέλουμε συμφωνία, θέλουμε φιλία. Θέλουμε ανάπτυξη όλοι μαζί, ειρηνικά».

Υπάρχει ένα παρελθόν των δύο κοινοτήτων που έρχεται από την ιστορία (σσ: έχουν ένα ιστορικό παρελθόν) και οι λαοί Τουρκίας και Ελλάδας σε πολλές περιόδους ήταν φίλοι, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι υπήρξαν και καβγάδες και δυσκολίες αλλά και η περίοδος Ατατούρκ – Βενιζέλου, όπως είπε.

Ελπίζουμε το χέρι φιλίας που έχουμε τείνει, το χέρι ειρήνης, να μην μείνει στον αέρα, να γίνει χειραψία με αυτό το χέρι, είπε ο Τ/κ ηγέτης. «Επειδή πιστεύουμε ότι από την φιλία της Τουρκίας υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κερδηθούν. Σε αυτή τη γεωγραφία, στην ανατολική Μεσόγειο, εάν διαφοροποιηθούμε από τους καβγάδες και το αλληλοφάγωμα και βρούμε χρόνο για συνεργασία, εάν τον πλούτο που βρίσκεται χιλιάδες μέτρα στο βυθό, τον αναδείξουμε από κοινού και με έναν δίκαιο διαμοιρασμό, αυτό θα ήταν ένα μεγάλος κέρδος για όλους».

Απευθυνόμενος πάντοτε προς τον Τούρκο ΥΠΑΜ ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «η παρουσία σας εδώ δεν πρέπει να σχολιαστεί λάθος στο νότο. Αυτό δεν είναι ούτε απειλή, ούτε κάτι άλλο. Σίγουρα διαφυλάττουμε τα δικαιώματά μας. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε δυνατοί. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας για την ειρήνη, για την φιλία. Και την διπλωματική μας δύναμη και την δύναμή μας σε άλλους τομείς, τον στρατιωτικό και τον πολιτικό. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την δύναμή μας είτε στο νησί, είτε στην περιοχή, για την ειρήνη και την φιλία».

Γνωρίζοντας ότι μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα και την ίδια σκέψη, σας καλωσορίζω και πάλι, ανέφερε προς τον Χουλούσι Ακάρ, ο Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφερόμενος δε και πάλι στην  συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι προσέρχεται με ενσυναίσθηση και αποφασιστκότητα, όσον αφορά την διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους (των Τ/κ) αλλά ταυτόχρονα, «εάν υπάρχει ένα χέρι φιλίας, θα το κρατήσουμε με αποφασιστικότητα. Μακάρι να βρούμε την ίδια αντιμετώπιση και από την άλλη πλευρά. Ευχόμαστε για αυτό».