Επιστρέφει στην ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για τις εκποιήσεις

Η αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου που ψήφισε η Βουλή, για αναστολή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνεδρίας του Νομοθετικού Σώματος για το νέο έτος.ΦΟΡΟΣ-ΑΚΙΝΗΤΑ-660x419

Με βάση της συνταγματικές διατάξεις η Βουλή μπορεί είτε να αποδεχθεί την αναπομπή είτε όχι ψηφίζοντας ξανά το νόμο.

Στην ατζέντα βρίσκονται δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια που σχετίζονται με το μνημόνιο και αφορούν τις εργασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων και τη μακροπροληπτική τους εποπτεία και ζητήθηκε από την εκτελεστική εξουσία να συζητηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ακόμα είναι εγγεγραμμένο και σημαντικό νομοσχέδιο και για τις άδειες των εθνοφρουρών και για τη θητεία που υπηρετούν οι εκ μητρογονίας άρρενες πολίτες της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αυξάνει την άδεια των εθνοφρουρών ανάλογα με την απόσταση της κατοικίας τους από την μονάδα υπηρεσίας, παραχώρηση αδειών σε εθνοφρουρούς που συμμετέχουν σε Ολυμπιάδες μαθημάτων και 15 ημέρες άδεια στους εθνοφρουρούς που απολύονται και θα παρακαθίσουν σε προεισαγωγικές εξετάσεις. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αύξηση της θητείας των εκ μητρογονίας αρρένων πολιτών από 6 μήνες σε 24 μήνες όπως είναι η θητεία και για τους εκ πατρογονίας Κύπριους πολίτες.

Η αύξηση της θητείας κρίθηκε αναγκαία ενόψει του γεγονότος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπόλογη ενώπιον του ΕΔΑΔ μετά από προσφυγή εκ πατρογονίας άρρενος πολίτη.