Το Κρεμλίνο απέκλεισε την επιστροφή της Ρωσίας στην ΚΣΣΕ με περιορισμένες δικαιοδοσίες



Η Μόσχα χαιρετίζει την επιστροφή της Ρωσίας imagew-2.aspxστην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι η επιστροφή αυτή μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο ενός πλήρους σχήματος, καθώς η οποιαδήποτε καταπάτηση των δικαιωμάτων της, θα καθιστούσε ανεπίτρεπτη την συμμετοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αποφεύγοντας να σχολιάσει την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας της ΚΣΣΕ, η οποία συνέστησε να επικυρωθούν οι δικαιοδοσίες της ρωσικής αντιπροσωπείας, καλώντας παράλληλα την Ρωσία να υλοποιήσει μια σειρά συστάσεις.

Ο Πεσκόφ διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό, πρέπει να συζητηθεί με τους εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται στο Στρασβούργο επειδή, όπως είπε, “δεν θα ήταν σωστό να συζητούν στην Μόσχα για το πώς και με ποιο τρόπο η αντιπροσωπεία μας θα εκπροσωπεί τη χώρα μας και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας μας.” Νωρίτερα στην θερινή σύνοδο της ΚΣΣΕ είχε ληφθεί απόφαση, η οποία συμπεριελάμβανε στην ημερήσια διάταξη της συνέλευσης τροπολογία που αφορούσε τον περιορισμό των κυρώσεων.

Αυτή η τροπολογία θα επιτρέψει στην ρωσική αντιπροσωπεία να ενταχθεί στις εργασίες της Συνέλευσης τον Ιούνιο. Η Μόσχα από την πλευρά της, με αίτημά της, ζητούσε την επιβεβαίωση των δικαιοδοσιών της. Ωστόσο η Γεωργία και η Ουκρανία, ζήτησαν να μην δοθούν οι δικαιοδοσίες αυτές στην Ρωσία, ενώ μαζί τους συμπαρατάχθηκε η Πολωνία και η Βρετανία. Έτσι αυτή την στιγμή παραμένει άγνωστο αν θα μπορέσει η Ρωσία να συμμετάσχει στην εκλογή του νέου γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα.