Με πρόταση νόμου η Βουλή αναστέλλει την κάρτα φιλάθλου

 

Πρόταση νόμου που θα οδηγήσει ομόφωνα στην Ολομέλεια imagew.aspxτης Βουλής η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, θα αναστείλει την εφαρμογή της κάρτα φιλάθλου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, ως πίεση προς τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν πρωτίστως  τη νομοθεσία για την ασφάλεια των γηπέδων.

Την απόφαση της Επιτροπής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος το σώματος Γιώργος Γεωργίου, μετά τη συνεδρία του σώματος κατά την οποία αξιολόγησε την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και άλλων προνοιών του περί Καταπολέμησης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμου, δήλωσε τόσο ενώπιον της Επιτροπής όσο και σε δήλωση του που ακολούθησε ότι η Κυβέρνηση επιμένει ότι η κάρτα φιλάθλου είναι αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής πως η κάρτα φιλάθλου, είναι αποδοτικό εργαλείο στην πρόληψη της βίας στα γήπεδα και η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να τη διατηρήσει. «Η κάρτα είναι να για να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει επιτήρηση», ανέφερε επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τους 50 – 100 που δεν θέλουν να ταυτοποιούνται και παρασύρουν και άλλους να μην πηγαίνουν στα γήπεδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως υπάρχουν διάφορες δυσκολίες στα γήπεδα που δυσχεραίνουν την ταυτοποίηση όσων παρανομούν εντός του χώρου, με βάση το αρχείο πληθυσμού, όπως ο όχι καλός φωτισμός, οι φωτογραφίες μη ορθής ευκρίνειας, οι κουκούλες και άρα ο περιορισμός αναζήτησης σε συγκεκριμένη, περιορισμένη βάση δεδομένων αυξάνει την αποτελεσματικότητα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης στην Επιτροπή ότι  φέτος συμμορφώθηκαν με τον νόμο για την κάρτα φιλάθλου 72.000 άτομα.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου ανέφερε ότι πριν από την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου δεχόταν παράπονα από τη μια ομάδα για την άλλη ότι δεν υπήρχε ελεγχόμενη ταυτοποίηση. Ξεκαθάρισε πως η Αστυνομία δεν έχει πρόσβαση στο αρχείο της κάρτας. «Δεν έχει κανείς μα κανείς συνεχή πρόσβαση στο μητρώο, αλλά η πρόσβαση ενεργοποιείται μόνο στο πλαίσιο συγκεκριμένης έρευνας», εξήγησε.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε πως πέρσι με την εφαρμογή της κάρτας είχαμε μηδέν υποθέσεις σοβαρής βίας εντός των αθλητικών χώρων, όπως μηδέν ήταν και οι τραυματισμοί αστυνομικών και πολιτών.

Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΠ Φοίβος Βάκης ανέφερε ότι η κατ΄αρχήν θέση της ΚΟΠ δεν είναι εναντίον εισαγωγής κανονισμών που θα βελτιώσουν το θεσμό με απώτερο σκοπό ο κόσμος να είναι στα γήπεδα και να απολαμβάνει με ασφάλεια τους αγώνες ποδοσφαίρου.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαήλιδης, ανέφερε πως ο ΚΟΑ είναι βραχίονας της κυβερνητικής πολιτικής την οποία και εφαρμόζει. Αναφορικά με τα στάδια είπε πως ο ΚΟΑ εφαρμόζει τις αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής αδειοδότησης και ακολουθεί τις παρατηρήσεις της όπως και των άλλων φορέων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε πως μέσα από την πολυεπίπεδη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι δεν εφαρμόζεται πλήρως ο νόμος για την ασφάλεια των γηπέδων και ο θεσμός της κάρτας καθώς για την εφαρμογή του θεσμού απαιτούνται τεχνικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε πως τα πλείστα από τα απαιτούμενα δεν πληρούνται από κανένα αθλητικό χώρο και ότι με βάση την αρχή αδειοδότησης κανένα στάδιο διεξαγωγής ποδοσφαιρικού αγώνα δεν πληροί τα προαπαιτούμενα.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε πως στις 30 Ιούνη κλείνει το θέμα των αδειοδοτήσεων και δεν μπορεί να λυθεί το θέμα με το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το οποίο είναι στη νομική υπηρεσία, ενώ η αρχή αδειοδότησης ανέφερε πως χρειάζεται μέχρι το τέλος Δεκέμβρη ώστε να ετοιμασθεί έκθεση για την καταλληλόλητα των σταδίων.

Ο κ. Γεωργίου εξήγησε πως με αυτά  τα δεδομένα διαμορφώθηκε ομόφωνα με βάση τα όσα δηλώθηκαν, η πρόθεση της Επιτροπής για αναστολή της πρόνοιας του νόμου  για την κάρτα φιλάθλου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2019.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αφού ανέφερε πως το κόμμα του είχε προειδοποιήσει για την ανετοιμότητα των σταδίων να εφαρμόσουν τη νομοθεσία με την κάρτα φιλάθλου η οποία, όπως είπε περιέχει δρακόντειες διατάξεις, πρόσθεσε πως με αφορμή το φιάσκο με το Μακάρειο στάδιο και την Ομόνοια δόθηκε η ευκαιρία να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την ασφάλεια των σταδίων.

Σε ό,τι αφορά το Μακάρειο, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως με βάση σχετική έκθεση, το νότιο πέταλο και τμήματα της δυτικής κερκίδας πρέπει να μείνουν κλειστά και περιφραγμένα, επειδή υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας του σταδίου και έκανε λόγο για αλά καρτ εφαρμογή της νομοθεσίας μέσα στον ίδιο αθλητικό χώρο.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως η μερική αδειοδότηση βρίσκεται έξω από το πνεύμα και το γράμμα του νόμου. Ανέφερε πως στα θέματα ασφάλειας δεν έχει σημασία το χρώμα της φανέλας και είπε πως οι όροι που τέθηκαν για το Μακάρειο ήταν αστείοι καθώς για τον αγώνα Δόξα – Ομόνοια το στάδιο θα ήταν ασφαλές ενώ για τον αγώνα Ομόνοια – Δόξα δεν θα ήταν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε πως από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι υπάρχει θέμα επικινδυνότητας για τη διεξαγωγή αγώνων σε όλα τα γήπεδα της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως η Βουλή  αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί αποφάσισε να ανασταλεί την κάρτα φιλάθλου προς εφαρμογή πίεσης, ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα που να καθιστούν τα στάδια κατάλληλα.

Μιλώντας εκ μέρους της ΕΔΕΚ η Ελένη Λυμπουρή είπε πως με βάση τα δεδομένα στις υποδομές των γηπέδων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέλαβε πρωτοβουλία για αναστολή της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου. Πρόσθεσε πως η κάρτα φιλάθλου πρέπει να καταργηθεί για τους αγώνες της εθνικής Κύπρου και τα ευρωπαϊκά παιγνίδια.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος  Παπαγιάννης ζήτησε να εξεταστεί άμεσα η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για κατάργηση της κάρτας φιλάθλου, που, όπως ανέφερε είχε ως αποτέλεσμα να αδειάσουν τα γήπεδα και να απωλεσθεί ο παλμός στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η βία που παρατηρείτο εκτός γηπέδων συνεχίζει και αυξάνεται.