Παράταση μέχρι 30 Ιουλίου έδωσε το ΕΔΑΔ στην Τουρκία για υποβολή παρατηρήσεων για υπόθεση Αμμοχώστου

 

Παράταση μέχρι τις 30 Ιουλίου έδωσε σήμερα imagewτο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τουρκία προκειμένου να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σε σχέση με την υπόθεση που αφορά ακίνητη περιουσία στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η προθεσμία για υποβολή των παρατηρήσεων έληγε στις 18 Ιουνίου, ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, έπειτα από αίτημα της Τουρκίας δόθηκε παράταση έξι εβδομάδων, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης, έχει και η Κυπριακή Δημοκρατία τώρα τον χρόνο να σκεφτεί και να αποφασίσει αν θα παρέμβει στην υπόθεση αυτή.

Υπενθυμίζεται πως σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία ανέφερε πως μελετά τις υποθέσεις που σχετίζονται με ατομικές προσφυγές που έχουν καταχωρήσει ιδιώτες κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, με αντικείμενο ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, για να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασης της Δημοκρατίας ενώπιον του ΕΔΑΔ και πως για το ζήτημα θα πρέπει να ληφθεί απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας.

Επίσης σε ανακοίνωσή του σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως βρίσκεται σε συντονισμό με τη Νομική Υπηρεσία για τον από πλευράς της Δημοκρατίας χειρισμό των ατομικών προσφυγών που έχουν καταχωρήσει ιδιώτες κατά της Τουρκίας ενώπιον του ΕΔΑΔ, “μια εκ των οποίων φαίνεται να αφορά περιουσία εντός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων”.

Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η θέση του Δήμου της κατεχόμενης πόλης είναι ξεκάθαρη, πως δηλαδή, «από τη στιγμή που μας κάλεσαν στο Στρασβούργο να καταθέσουμε ως Δημοκρατία για το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάμε για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα ότι υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

«Να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να θολώσει τα νερά ότι τάχατες η γη αυτή είναι βακούφικη και ανήκε στις εκκλησιαστικές αρχές της Τουρκίας, διότι αν αυτό το πράγμα περάσει χάνεται η Αμμόχωστος και θεωρείται πλέον ότι οι περιουσίες των Ε/κ είναι πάνω σε τουρκική περιουσία», ανέφερε ο κ. Γαλανός, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα.

«Ακόμα και να υπήρχε κάτι τέτοιο τα δικαιώματα τα οποία θεωρούσαν πως είχαν οι Τούρκοι αγοράστηκαν επί Αγγλοκρατίας και κατά συνέπεια η ιδιοκτησία έχει περάσει στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.

Η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για να υποσκάψει την Κυπριακή Δημοκρατία και θεωρούμε ότι πρέπει να δώσει το παρών της η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, προσθέτοντας πως τυχόν απουσία της Δημοκρατίας  δημιουργεί ερωτηματικά.

Για το θέμα αυτό αισθάνεται πολύ έντονα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ότι η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει σε αυτό το θέμα να είναι ξεκάθαρη και να μην επιτρέπει αυτές τις αμφιβολίες, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο Δήμος Αμμοχώστου βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία για αυτό το θέμα, ο κ. Γαλανός είπε πως έχουν επαφή και έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους και στο Υπουργείο και στη Νομική Υπηρεσία.

Έχουμε πάρει την απάντηση ότι `αλίμονο αν η δική μας η κυβέρνηση έλθει να αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς`, σημείωσε.

Ακόμα υπάρχει χρόνος να μην κάνουμε θανάσιμα λάθη για τη δική μας πλευρά, κατέληξε ο κ. Γαλανός.