Υπό 8ήμερη κράτηση οι τέσσερις για το φόνο Λεωνίδη, το 2018

 

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσεimagew το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον των τεσσάρων Γεωργιανών, 32, 34, 30 και 29 ετών, οι οποίοι παραδόθηκαν χθες στους ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού από τις κατοχικές αρχές, σε σχέση με τη δολοφονία του  47χρονου Έρνεστ Λεωνίδη, που διαπράχθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2018, σε εστιατόριο της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας.

Οι τρεις πρώτοι θεωρούνται ως οι εκτελεστές του Λεωνίδη, ενώ ο τέταρτος, ως το πρόσωπο που τους βοήθησε στις διακινήσεις τους και στη διαφυγή τους στα κατεχόμενα, όπου είχαν εντοπιστεί και συλληφθεί.

Στο δικαστήριο οι τέσσερις ύποπτοι μεταφέρθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, ενώ για λόγους ασφαλείας η κατηγορούσα αρχή ζήτησε όπως η διαδικασία διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, αίτημα που τελικά δεν ικανοποιήθηκε καθώς το δικαστήριο έλαβε διαβεβαιώσεις από τον υπεύθυνο ασφαλείας για όσους βρίσκονταν στην αίθουσα και οι οποίοι ήταν μόνο αστυνομικοί και δημοσιογράφοι.

Ο δικηγόρος των υπόπτων ζήτησε από το δικαστήριο όπως απορρίψει συνολικά το αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση των υπόπτων, επικαλούμενος λανθασμένα στοιχεία σε σχέση με την ταυτότητα του 32χρονου πρώτου υπόπτου, όπως αυτή παρουσιάζεται στα δυο διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν  εναντίον του.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους ανακριτές, ο 32χρονος φέρεται ως άκρως επικίνδυνο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται στην “πράσινη αγγελία” της Ιντερπόλ για γνωστούς εγκληματίες, ενώ εκκρεμούν εναντίον του ένταλμα σύλληψης στην Ελλάδα για να εκτίσει πολυετή ποινή φυλάκισης και ένταλμα σύλληψης του στη Γεωργία, για συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση.

Η υπεράσπιση αμφισβήτησε τις αναφορές του ανακριτή της υπόθεσης ότι ο 32χρονοςκαταζητείτο από την Ιντερπόλ Αθηνών για να εκτίσει ποινή φυλάκισης, παρουσιάζοντας σχετική απαντητική επιστολή της Ιντερπόλ Αθηνών. Υποστήριξε ακόμη ότι ο αυτόπτης μάρτυρας , δεν είδε τους τρεις να πυροβολούν τον Λεωνίδη, αλλά να εισέρχονται στο ξύλινο κιόσκι όπου το θύμα συνέτρωγε με άλλα δυο πρόσωπα.

Έκανε επίσης λόγω για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Αστυνομίας, η οποία ” δεν έχει έρθει με καθαρά χέρια”.

Από πλευράς του, ο αστυνομικός ανακριτής ανέφερε πως ο πρώτος ύποπτος δεν έχει στην κατοχή του οποιαδήποτε ταξιδιωτικά έγγραφα, ότι ήρθε στην Κύπρο με διαβατήριο  που έφερε πλαστό όνομα και ότι αρνήθηκε ν` απαντήσει οτιδήποτε στην ανάκριση του, λέγοντας ότι θα πει ότι έχει να πει ενώπιον δικαστηρίου. Πρόσθεσε δε ότι ο 1ος και ο 2ος ύποπτος αναγνωρίστηκαν χθες από δυο μάρτυρες.

Είπε, επίσης, ότι τα στοιχεία των υπόπτων αναμένεται να εξακριβωθούν με την μέθοδο DNA, ενώ υπενθύμισε ότι οι κινήσεις των εκτελεστών στην περιοχή, καταγράφηκαν από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 450 καταθέσεις ενώ υπολείπονται 60 και θα γίνουν 15 αναγνωριστικές παρατάξεις.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης και διέταξε όπως οι τέσσερις τεθούν υπό οκταήμερη κράτηση, σε σχέση με αδικήματα που αφορούν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη φόνου, φόνου εκ προμελέτης, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου και παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλών, πλαστογραφίας και πλαστοπροσωπίας

Για την ίδια υπόθεση εξακολουθούν να καταζητούνται πέντε ακόμη πρόσωπα, δυο Ρώσοι 30 και 29 ετών και τρεις Γεωργιανοί, ένας 49χρονος και δυο 37χρονοι.