Ομιλία Γιωργάλλα για «Το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο μετά το Brexit»

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη στην ομιλία κατα τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για «Το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο μετά το Brexit» ανέφερε:

«Να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια οφειλόμενη αναφορά στον εκ Μαραθοβούνου ποιμένα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γρηγόριο.
Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους όλων των συγχωριανών μας του Μαραθοβούνου.
Θέλω να τον ευχαριστήσω για την πολυετή διακονία και προσφορά του στους ορθόδοξους Έλληνες, Κύπριους και Ελλαδίτες στη Βρετανία.
Ο φωτισμένος και αγαπητός ποιμενάρχης, που αντικαταστάθηκε λόγω ηλικίας πριν από λίγες ώρες, ήταν μια φωτισμένη προσωπικότητα καθολικής αποδοχής με ισχυρές πατριωτικές απόψεις.
Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση των θεμάτων της Κύπρου στο Λονδίνο, ασκώντας ρόλο καταλύτη προς την Βρετανική Κυβέρνηση.
Η διαχρονική τολμηρή στάση για διεκδίκηση, που επέδειξε τόσο η εκκλησία μας όσο και η παροικία μας στο Λονδίνο, δυστυχώς δεν εύρισκε ποτέ συνέχεια στη Λευκωσία.
Η άτολμη, πρόχειρη χωρίς σχεδιασμό συμπεριφορά έναντι της Βρετανίας από τις περισσότερες κυπριακές κυβερνήσεις, άφηναν το πεδίο ελεύθερο στους Άγγλους, να κάνουν ότι θέλουν στην Κύπρο.
Να παραβιάζουν κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση τις συμβατικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας.
Να αρνούνται να πληρώσουν τις οικονομικές οφειλές τους προς την Κύπρο, που το 1965 συμποσούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Το χειρότερο είναι ότι αφήσαμε τους Άγγλους να υποσκάπτουν συστηματικά τον αγώνα του κυπριακού λαού ενώ έχουν ευθύνη να ενεργήσουν για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ακόμα οι Βρετανοί πολλές φορές έβαλαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών, χρησιμοποιώντας τις αγγλικές βάσεις στην Κύπρο ως ορμητήριο για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μέτωπα της Μέσης Ανατολής.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι
Πρέπει έστω και μια φορά να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, έξυπνα και τολμηρά.
Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αποτελούν τόσο για το Λονδίνο όσο και για το ΝΑΤΟ μια σημαντική στρατηγική στρατιωτική υποδομή ορμητήριο για την Μέση Ανατολή και την βόρειο Αφρική.
Αυτήν λοιπόν την αξία, την εκμεταλλεύονται οι Βρετανοί χωρίς να μας πληρώνουν αλλά αντίθετα μας υπονομεύουν, μας απειλούν και μας υποσκάπτουν.
Αυτός ο εξευτελισμός πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
Θεμελιώσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία με τα κόκκαλα και το αίμα των ηρώων και των μαρτύρων της ΕΟΚΑ και οφείλουμε να απαιτήσουμε από τους Βρετανούς όσο ακόμα δικαιούμαστε.
Έχουμε ενώπιων μας δύο σημαντικές εξελίξεις που πρέπει να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε.
Έχουμε μπροστά μας την απόφαση για τον Μαυρίκιο και την πρόθεση της Βρετανίας να εξέλθει της ΕΕ.
Θα έπρεπε ήδη η Κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει ενέργειες αναθεώρησης της επικρατούσας κατάστασης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.
Δεν ξέρω αν το έχει κάνει.
Εύχομαι ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι τόσο η Απόφαση για τον Μαυρίκιο όσο και το ίδιο το Brexit αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για να απαιτήσει η Κύπρος να τροποποιηθούν οι πρόνοιες που διέπουν την ύπαρξη και λειτουργία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.
Ο πρώτος και κυρίαρχος στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης απομάκρυνση των βάσεων, η αποχώρηση των Βρετανών από την Κύπρο και η επιστροφή των εδαφών στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι φανερό ότι η θέση αυτή συγκρούεται με τα στρατηγικά συμφέροντα της Βρετανίας στην περιοχή.
Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι οι Βρετανοί που προχώρησαν το τελευταίο διάστημα και ξόδεψαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσουν τις στρατιωτικές τους υποδομές στην Κύπρο, θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα να εγκαταλείψουν τις βάσεις γιατί το ζητούμε εμείς.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Βρετανικές Δυνάμεις στην Κύπρο είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη επί μονίμου βάσεως εκτός της επικράτειας της Βρετανίας.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι η Βρετανία προχώρησε στον εκσυγχρονισμό των βάσεων της στην Κύπρο για να μπορεί να υποστηρίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της στην περιοχή για τα επόμενα 30 χρόνια.
Ως εκ τούτων θα δεχτώ το επιχείρημα κάποιων ότι δεν είναι η ώρα να ανοίξουμε θέμα ολοκληρωτικής αποχώρησης των Βρετανών και των Βάσεων τους.
Όμως θα υποστηρίξω με θέρμη ότι είναι η ώρα να ανοίξουμε τη συζήτηση και να απαιτήσουμε από τους Βρετανούς να επαναπροσδιοριστούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας
Είναι η ώρα να απαιτήσουμε από τους Βρετανούς να πληρώσουν όσα χρωστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι η ώρα να απαιτήσουμε από τους Βρετανούς όσες περιοχές δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς να επιστραφούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Είναι η ώρα να απαιτήσουμε από τους Βρετανούς να συνομολογηθεί νέα συμφωνία εκμετάλλευσης των Βάσεων με ορίζοντα τερματισμού της παρουσίας τους στην Κύπρο.
Το ξέρω ότι στα αυτιά κάποιων όλα αυτά ακούγονται ευσεβοποθισμοί και ρομαντικοί στόχοι.
Από αυτούς δεν περιμένω τίποτα. Δεν με ενδιαφέρουν.
Με ενδιαφέρουν οι συμπολίτες μας που είναι κλεισμένοι στα όρια των βάσεων και σκίζει τα αυτιά τους ο εκκωφαντικός θόρυβος των υπερηχητικών στρατιωτικών αεροσκαφών που απογειώνονται κατά καιρούς για να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής.
Αυτοί οι συμπατριώτες μας με ενδιαφέρουν γιατί δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στην περιουσία τους όπως όλοι εμείς.
Συνεπώς, ανεξάρτητα από το εύκολο ή δύσκολο του εγχειρήματος θα ήταν αδιανόητο, ιδιαίτερα ενόψει του Brexit και  μετά την απόφαση για τον Μαυρίκιο, να παραμένουμε αδρανείς.
Διεκδικούμε το αυτονόητο.
Την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και τον τερματισμό του αποικισμού, όπως χαρακτήρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τις βάσεις στην Κύπρο.
Δεν υπάρχει άλλο δρόμος.
Δεν έχουμε άλλα περιθώρια και επιλογές.
Πρέπει αυτή τη φορά το Λονδίνο να καταλάβει ότι έχουμε την αποφασιστικότητα και τα νομικά και πολιτικά ερείσματα να προχωρήσουμε να διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει και να προστατεύσουμε ότι απειλείται.
Είτε συντεταγμένα είτε άτακτα η Βρετανία θα εξέλθει της ΕΕ.
Ας μην περιμένουμε μέχρι τότε για να αποφασιστούν ενέργειες.
Πρέπει από τώρα να παρθούν αποφάσεις που αφορούν τις βάσεις, τους συμπατριώτες μας που κατοικούν σε αυτές, τους φοιτητές μας, αλλά και για να απαντηθούν ζητήματα όπως αυτό της λειτουργίας των οδοφραγμάτων στα Στροβίλια και το Πέργαμος γιατί δεν  μπορεί να αφεθεί η ευθύνη σε ένα τρίτο κράτος για τη διακίνηση και λειτουργία αυτών των οδοφραγμάτων που συνδέονται και με την κατεχόμενη περιοχή.
Η ατολμία και η πολιτική να μην ενοχλήσουμε τη Βρετανία για να μην θυμώσει δεν μας οδήγησε πουθενά.
Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις του Brexit και την απόφαση για τον Μαυρίκιου για να ασκήσουμε όσο πίεση μπορούμε στο Λονδίνο να λάβει υπόψη τις θέσεις μας και να τις υπολογίζει στους σχεδιασμούς του.
Ήρθε η ώρα το καθεστώς των βρετανικών βάσεων να πάρει συγκεκριμένο καθεστώς, να αποκτήσει όρια και μισθώσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μελλοντικής απομάκρυνσης.»