ΑΚΕΛ:Λανθασμένες και αντιπαργωγικές οι δηλώσεις Ακιντζί για προκλήσεις Τουρκίας

«Οποιεσδήποτε δηλώσεις, όπως η δήλωση Ακκιντζί, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας είναι λανθασμένες και αντιπαραγωγικές» αναφέρει το ΑΚΕΛ .

Σε δήλωση του μέλους του Π.Γ. Χρ. Χριστοφίδη σημειώνεται:

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι παντελώς απαράδεκτες και καταδικαστέες και δεν υπάρχει για αυτές καμιά δικαιολογία. Δυστυχώς η ένταση που δημιουργείται από τις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας προκαλεί σοβαρά εμπόδια στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οποιεσδήποτε δηλώσεις, όπως η δήλωση Ακκιντζί, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας είναι λανθασμένες και αντιπαραγωγικές.
Συμφωνούμε ότι οι φυσικοί πόροι της πατρίδας μας, όπως το φυσικό αέριο, πρέπει να κατανέμονται αναλογικά και δίκαια και στις δύο κοινότητες. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι για την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα έσοδα από το φυσικό αέριο υπάρχει συμφωνημένη σύγκλιση. Με τη λύση του Κυπριακού θα εφαρμοστεί η συμφωνημένη διευθέτηση.
Εκεί που πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε είναι να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει στο Κράνς Μοντανά. Μόνο έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια σωστή και συνολική λύση του Κυπριακού η οποία θα θέσει οριστικό τέλος στις προκλήσεις της Τουρκίας και θα ρυθμίσει τη κατανομή των εσόδων από το φυσικό αέριο στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.»