Διοικητής ΚΤΚ: Μονόδρομος η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην Κύπρο


Την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας πρόληψης έναντι των οικονομικών αβεβαιοτήτων και ανησυχιών που υπάρχουν διεθνώς πριν αυτές να επηρεάσουν και την Κύπρο, τόνισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρο (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τα 50χρονα του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ).imagew.aspx

Παράλληλα σημείωσε ότι η καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος είναι μονόδρομος για την Κύπρο, όχι μόνο επειδή το επιβάλλουν οι κανονισμοί αλλά επειδή υπάρχει και ευρύτερο οικονομικό όφελος τόσο στον καταναλωτή όσο και στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Διοικητής έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις στις νόμιμες συναλλαγές των τραπεζών, κάνοντας έκκληση να βρεθούν συλλογικά λύσεις για το καλό της οικονομίας.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ηροδότου, η κουλτούρα που πρέπει να δημιουργηθεί στην Κύπρο, πρέπει να αλλάξει από την αντίδραση στην πρόληψη. Αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα και τα ρίσκα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διεθνώς όπως το Brexit και θέματα προστατευτισμού του εμπορίου, για τα οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πως θα εξελιχθούν. Σημείωσε ότι μέσα στους σχεδιασμούς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για τις αβεβαιότητες και οι ανησυχίες, ώστε να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός προτού αλλάξουν οι συνθήκες εκτός Κύπρου και επηρεάσουν τις αγορές.

Σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, είπε ότι είναι μονόδρομος και η Κύπρος θα πρέπει να προσαρμοστεί, όχι μόνο επειδή το επιβάλουν οι κανονισμοί αλλά επειδή συμφέρει γενικά στο τραπεζικό σύστημα και στον ίδιο τον καταναλωτή, αφού αν μειωθεί το ρίσκο της χώρας για τους επενδυτές είναι εφικτή η πιο φτηνή χρηματοδότηση και η προσφορά τραπεζικών προϊόντων με πιο χαμηλό κόστος για τον καταναλωτή.

Παράλληλα ανέφερε εκ νέου ότι δεν θα πρέπει να καθυστερούν οι νόμιμες συναλλαγές, λόγω της καταπολέμησης του ξεπλύματος και ότι για τον σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην τεχνολογία. Πρόσθεσε επίσης ότι ούτε η πρόκληση της κερδοφορίας θα πρέπει να αιτιολογεί τις καθυστερήσεις. Σημείωσε ότι έχει δεχτεί πολλά παράπονα για καθυστερήσεις και θα πρέπει να βρεθεί συλλογικός τρόπος αντιμετώπισής τους για το καλό της οικονομίας.

Σε σχέση με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνειας (ΜΕΔ), αφού σημείωσε ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος, υπενθύμισε ωστόσο ότι με τις πωλήσεις των ΜΕΔ αυτά παραμένουν στην οικονομία. Μπορεί μεν, ανέφερε να ενδυναμώνεται ο τραπεζικός τομέας, αλλά παραμένουν εντός της οικονομίας και αυτό είναι πρόβλημα και τροχοπέδη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έκανε έκκληση για σωστή χρήση του εργαλείου της αναδιάρθρωσης από τους δανειολήπτες αλλά κάλεσε και τις πλατφόρμες που έχουν αγοράσει δάνεια να λαμβάνουν υπόψη τις δυνατότητες για αναδιάρθρωση.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο κ. Ηροδότου είπε ότι οι Διοικητές δεσμεύτηκαν στη διατήρηση των επιτοκίων μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά και στην ανάληψη δράσης σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων, ώστε να συνεχιστεί η ανάπτυξη της Ευρωζώνης.