Η Τουρκία επιμένει: Σύντομα γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ απο τα πλοία Γιαβούζ και Φατίχ θα ξεκινήσουν σύντομα, επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Άκσοϊ, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στη Λευκωσία.1273353

Τα πλοία Γιαβούζ και Φατίχ, όπως επεσήμανε, θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις στις περιοχές του ψευδοκράτους, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί από το 2011.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ο Τούρκος αξιωματούχος δεν σταμάτησε εκεί, καθώς εξαπέλυσε «πυρά» προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Η Λευκωσία είναι αυτή που δεν διστάζει να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο, παράλληλα, για «μονόπλευρες δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη δική τους υφαλοκρηπίδα.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Ειδική μνεία έκανε και στις πρόσφατες συμφωνίες της Λευκωσίας με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι (σ.σ. οι συμφωνίες αυτές) δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων εκ μέρους της Κύπρου «αποκλείει» την τουρκοκυπριακή κοινότητα του Νησιού από τα συνεπαγόμενα οικονομικά οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό, ως εκ τούτου, έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια ερευνών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές βόρεια του νησιού.

Από την πλευρά της, η Λευκωσία έχει υπογραμμίσει σε κάθε τόνο ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.