Απάντηση Εκπροσώπου στον Γ.Γ. ΑΚΕΛ για το ν/διο Μενέντες και την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δίνει απάντηση στην κριτική που εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού imagew-5.aspxκαι επαναλαμβάνει την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως οι όποιες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αφορούν τις διακρατικές σχέσεις, να λαμβάνουν υπόψη πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον.

«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ένα συγκρουσιακό κλίμα έντασης που επικρατεί κάποτε στην προεκλογική περίοδο δεν είναι ωφέλιμο να προεκτείνεται και μετά τις εκλογές», αναφέρει σε γραπτή απάντησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ειδικότερα, μάλιστα, προσθέτει, όσον αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, θα πρέπει να κινούμαστε στη βάση των αντικειμενικών δεδομένων και όχι κομματικών σκοπιμοτήτων.

Ο κ. Προδρόμου συνεχίζει σημειώνοντας ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ υπαγορεύεται από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και με γνώμονα τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως κράτος μέλος της ΕΕ και μέσα και από τριμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό με την Ελλάδα και το Ισραήλ, που ενισχύεται και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

«Ουδόλως είναι ή πρέπει να εκλαμβάνεται ως πράξη στρεφόμενη εναντίον κρατών με τα οποία παραδοσιακά διατηρούμε άριστες σχέσεις, όπως είναι η Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρει. Όπως, προσθέτει, «δεν θεωρούμε πως η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία είτε επηρεάζει τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είτε τη στάση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει επίσης «την προσπάθεια, όχι απλώς διατήρησης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και εμβάθυνσης τους, όπως καταμαρτυρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πέντε, ως τώρα, συναντήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν, είτε κατόπιν προσκλήσεως του Ρώσου Προέδρου είτε σε διεθνή φόρα, κάτι που ποτέ δεν συνέβη σε προηγούμενες διακυβερνήσεις».

«Στόχος αυτών των τακτικών επαφών είναι πάντα η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», διευκρινίζει.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι δήθεν το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη, όπως η άρση του εμπάργκο κατά της Κύπρου, θα οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε αγορά οπλικών συστημάτων αξίας δισεκατομμυρίων, αναφέρει ότι, «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», προσθέτει.

«Η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι ποτέ δεν είχε ούτε και έχει πολιτική να επιδιώξει με στρατιωτικά μέσα την επίλυση του Κυπριακού», διευκρινίζει ο κ. Προδρόμου.

Επομένως, προσθέτει, «οι ισχυρισμοί του κ. Κυπριανού περί στρατιωτικοποίησης του Κυπριακού, όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά ούτε σχετίζονται με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση επιδιώκοντας ουσιαστική διαπραγμάτευση για λύση».

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο «η επιδιωκόμενη έγκριση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι πολύ μεγάλης πολιτικής σημασίας για τη σχέση Κύπρου-ΗΠΑ και για τη διεθνή θέση της χώρας μας, αλλά δεν συνεπάγεται κανένα εξοπλιστικό προσανατολισμό ούτε αλλάζει τις επιλογές μας για επίλυση του Κυπριακού με διπλωματικά μέσα».

Προσθέτει ότι «η έκκληση του κ. Κυπριανού στην Κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι περιέχει το νομοσχέδιο είναι ακατανόητη, διότι πέραν του ότι πρόκειται για νομοσχέδιο ενός άλλου κράτους, αυτό είναι επισήμως δημοσιευμένο στις ΗΠΑ».

Ο κ. Προδρόμου επαναλαμβάνει επίσης «για μια φορά ακόμα έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως οι όποιες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών αφορούν τις διακρατικές σχέσεις, να λαμβάνουν υπόψη πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και το καλό της χώρας μας και να μην εξαντλούνται στις κατανοητές αλλά όχι κατ’ ανάγκην ωφέλιμες κομματικές ή αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες».