Συνεχίζεται η δίκη για το διπλό φονικό στο Στρόβολο

Σημαντική θεωρείται η κατάθεση της συμβίας του Τζιωνή Σάρα Σιαμς στις 19 του Ιούνη 

 

Με την κατάθεση του  Λοχία του ΤΑΕ, Νίκου Τόμα, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η δίκη για την υπόθεση του διπλού φονικού του Στροβόλου, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη σύζυγό του Ντίνα Σεργίου, images copyπου διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2018.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο Λοΐζος Τζιωνής, ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Οι τρεις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν επτά συνολικά κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ο μάρτυρας κατέθεσε επί των ενεργειών, που ο ίδιος έχει κάνει σε σχέση με την υπόθεση και οι οποίες καταγράφηκαν σε ημερολόγιο ενεργείας, στο πλαίσιο της κυρίως εξέτασης του από την κατηγορούσα Αρχή.

Ο κ. Τόμας κλήθηκε από την κατηγορούσα Αρχή να καταθέσει το ημερολόγιο ενέργειας, όπου βρίσκονται καταγεγραμμένες όλες οι ενέργειες που έχει κάνει και αφορούν στην υπόθεση.

Ο Λοχίας του TAE εξετάστηκε από τη δικηγόρο της Δημοκρατίας, Πωλίνα Ευθυβούλου, και στη συνέχεια αντεξετάστηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Λοΐζου Τζιωνή αντεξέτασε το μάρτυρα επί του ημερολογίου ενεργείας, παρατηρώντας ότι αυτό δεν συμπεριλάμβανε όλες τις ενέργειες, που έχει κάνει.

Όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης από το ημερολόγιο ενεργείας που κατέθεσε ο μάρτυρας απουσιάζουν οι καταθέσεις που πήρε από τον ξάδερφο και τον πατέρα του Τζιωνή.

Σε ερώτηση γιατί οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν συμπεριλαμβάνονται στο ημερολόγιο ενεργείας, ο μάρτυρας είπε ότι στο ημερολόγιο συμπεριέλαβε όσα ο ίδιος θεωρούσε σημαντικά.

Ο δικηγόρος του Τζιωνή υπέβαλε στο μάρτυρα ότι δεν συμπεριέλαβε όλες τις ενέργειες, στο ημερολόγιο, ώστε να αποκρύψει μέρος της εικόνας του ανακριτικού έργου, με την κατηγορούσα Αρχή να αναφέρει στο δικαστήριο ότι το ημερολόγιο του λοχία Τόμα είχε να κάνει με ενέργειες του ίδιου, σε σχέση με την υπόθεση και με δηλώσεις από τους κατηγορούμενους και όχι με καταθέσεις τρίτων.

Ο μάρτυρας περιορίστηκε να αναφέρει ότι συμπεριέλαβε όλα αυτά που αφορούσαν τους κατηγορούμενους.

Από την πλευρά της η δικηγόρος του Λευτέρη Σολωμού επικεντρώθηκε σε ερωτήσεις που αφορούν  στον τρόπο που γίνονταν οι ανακρίσεις από την αστυνομία και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο που ανακρίθηκε ο πελάτης της μετά τη σύλληψή του.

Ο δικηγόρος του Μάριου Χατζηξενοφώντος υπέβαλε στο μάρτυρα ότι η κατάθεση που έδωσε η  μητέρα του πελάτη του και στην οποία αναφέρεται πως ο Λοΐζος Τζιωνής επισκέφθηκε το Μάριο στην οικία της, στις 17/04/2018, δεν περιλαμβάνεται στο ημερολόγιο, που έχει καταθέσει στο δικαστήριο.

Ο μάρτυρας απάντησε ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον ανακριτή, ωστόσο, δεν γνωρίζει πως χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια η μαρτυρία αυτή.

Στις 19 Ιουνίου καταθέτει η Σάρα

Κατά τη σημερινή δικάσιμο αναμενόταν να καταθέσει η πρώην συμβία του Λοΐζου Τζιωνή και πρώην κατηγορούμενη στην υπόθεση Σάρα Σιαμς, η οποία κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο, κατόπιν δικής της παραδοχής, στη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε για συνωμοσία για διάπραξη ληστείας και για την οποία της επιβλήθηκε ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.

Αρχικά η ίδια είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, που αντιμετώπιζε από κοινού με τους άλλους τρεις κατηγορούμενους, ενώ στη συνέχεια άλλαξε την απάντηση της στην κατηγορία της συνωμοσίας για ληστεία από μη παραδοχή σε παραδοχή, με την κατηγορούσα Αρχή να αναστέλλει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Η Σάρα Σιαμς θα καταθέσει στην επόμενη δικάσιμο ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, με την κατάθεσή της να κρίνεται έως πολύ σημαντική.

Η κατάθεση της αναμένεται να είναι πολυήμερη.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 19 Ιουνίου.

Το δικαστήριο έχει προγραμματίσει η διαδικασία να συνεχιστεί και στις 20 και 21 Ιουνίου, στις 09:00.

Η εξέταση της Σάρας Σιαμς από τη δικηγόρο της Δημοκρατίας θα διαρκέσει δύο ημέρες.