Αλλαγή ηγεσίας ΔΗΣΥ …μετά τις βουλευτικές εκλογές

Κορυφώνεται η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου
Αβε.ΝεοφΗγγηκεν η ώρα για αλλαγή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ; Αυτό το ερώτημα δεν αναμένεται να απαντηθεί αύριο στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ το οποίο συνέρχεται προκειμένου να αναλυθούν σε πρώτο στάδιο τα αρνητικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τον κόμμα της κυβερνητικής παράταξης, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο .
Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως παρά τις παρασκηνιακές κινήσεις Αβέρωφ Νεοφύτου για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα και να καταλαγιασθούν οι κραδασμοί  εναντίον του , αύριο μερίδα στελεχών καθώς και τέως υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη αναμένεται να θέσουν ευθέως τις απόψεις τους   αμφισβητώντας την  ικανότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ να παραμείνει στο πηδάλιο του κόμματος.
Η συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου θα ξεκινήσει με ομιλία- εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θα προβεί σε ενημέρωση των μελών για το αποτέλεσμα και τους λόγους που η ηγεσία εκτιμά ότι συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του. Θα γίνει  αναφορά στο πολιτικό σκηνικό πριν τις ευρωεκλογές, τον παράγοντα Τουρκοκύπριοι, αλλά και τη θεματολογία της επικαιρότητας που επικρατούσε πριν τις ευρωεκλογές. Ο Αβ.Νεοφύτου αναμένεται να επαναλάβει το αφήγημα που λέει και δημόσια  ότι   «…μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο πολιτικό σκηνικό και μετά από εφτά χρόνια διακυβέρνησης, ο ΔΗΣΥ κατέγραψε την έκτη συνεχόμενη εκλογική του νίκη, παραμένοντας πρώτο κόμμα».
Στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείου του ΔΗΣΥ, θα συμμετάσχουν γύρω στα 200 άτομα.Πέραν των αιρετών μελών έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, νυν και πρώην βουλευτές , νυν και πρώην υπουργοί, νυν και πρώην δήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι .
Το διερευρυμένο Π.Γ έχει συγκληθεί από τον πρόεδρο του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου μετά την έντονη δημόσια κριτική που ασκήθηκε εναντίον του από στελέχη νυν και πρώην του κόμματος όπως οι Χρ.Πουργουρίδης, Ξένια Κωνσταντίνου, αλλά κυρίως από τον τέως Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη ο οποίος άμεσα αμφισβήτησε την ικανότητα του Αβ.Νεοφύτου να συνεχίσει να παραμένει στο πηδάλιο του κόμματος.
Ψάχνουν διάδοχο κατάσταση
«Η αλλαγή ηγεσίας στο ΔΗΣΥ θα επέλθει αλλά όχι » τώρα δήλωναν στην e-shocknews  άτομα που γνωριζουν τα τεκταινόμενα εντός και εκτός ΔΗΣΥ με προσβάσεις στο λόφο του Προεδρικού.
Εκτός απροόπτου η εκπαραθύρωση Αβ.Νεοφύτου σηματοδοτείται μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021 και θα εξαναγκαστεί να παραιτηθεί όπως έγινε και στην περίπτωση Γιαννάκη Μάτση επι προεδρίας Γλ.Κληρίδη όταν διαφωνούσε στο Κυπριακό και τον διαδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης.  Με γνώμονα, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες  ότι ο Νίκος Αναστασιάδης  «πιέζεται» να επαναδιεκδικήσει και τρίτη θητεία στο προεδρικό αξίωμα (λόγω σοβαρών ανοικτών ζητημάτων όπως οι υδρογονάνθρακες ) θα χρειαστεί χρόνος  προκειμένου να προετοιμαστεί διάδοχος κατάσταση στο κόμμα  αλλά και μια ηγεσία η οποία θα τρέξει απερίσπαστη στις προεδρικές εκλογές του 2023 υπέρ του, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και ατζέντες.
Ανάμεσα στα άτομα που συγκεντρώνουν θετικές γνώμες είναι ο νυν ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με τη διαφορά ότι όταν διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην πρώτη διακυβέρνηση Ν.Αναστασιάδη δεν ήταν μέλος του ΔΗΣΥ.Στην κούρσα διαδοχής θα ήθελε να τρέξει και ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης αλλά λόγω των σοβαρών κατηγοριών εναντίον του στο πόρισμα  για τον Συνεργατισμό και την προεξαγγελθείσα παραίτηση του το τέλος του  2019  θα περιοριστεί σε δευτεροκλασάτα αξιώματα.
Το μηνυμα Αναστασιάδη προς  Αβ.Νεοφύτου
Με την  επίσκεψη του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Γ.Νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή για να διαπιστώσει ιδιοίς όμμασι τα προβλήματα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, έστελλε και να σαφές μήνυμα με αποδέκτες την ηγεσία του ΠΙΣ αλλά και του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση  για τους πολέμιους του ΓεΣΥ είπε πως δεν πρέπει να δίνεται σημασία σε όσους αντιτίθενται στο ΓεΣΥ. «Αυτό που έχει για μένα τη μεγίστη σημασία είναι η αποφασιστικότητα όλων των φορέων να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί είτε το θέλουν είτε δεν το επιθυμούν κάποιοι, για να είμαι σαφής και ξεκάθαρος», τόνισε.
Το ράπισμα Παμπορίδη
Ανκαι στην Πινδάρου δεν θέλουν δημόσια να δώσουν συνέχεια στα όσα κατηγορησε τον Αβ.Νεοφύτου ο τέως υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης στην   συνέντευξή του στον «Φ», εντούτοις παρασκηνιακά καταβάλλονται προσπάθειες να στηθεί τείχος προστασίας υπέρ του Α.Νεοφύτου .Αυτό ωστόσο δεν θα καρποφορήσει καθότι πλέον αρκετά στελέχη παλιά και νέα θεωρούν πως ο Αβ.Νεοφύτου είναι  «καμένο χαρτί».

Στην κριτική που άσκησε την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξη του στην εφ.<<Ο Φιλελεύθερος>> ο τέως Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, κατηγόρησε την ηγεσία του ΔΗΣΥ ότι βρίσκεται σε δυσαρμονία με τον συναγερμικό κόσμο ,σημειώνοντας πως τα τελευταία έξι χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν κατάφερε να κρατήσει τον Συναγερμό στις ράγες που θεμελίωσε η «ιστορική ηγεσία». Ο ίδιος κάλεσε ιστορικά στελέχη του κόμματος να παρέμβουν στην ιδεολογικοπολιτική αυτή «παρέκκλιση» του ΔΗΣΥ και προτείνει όπως ο κόσμος να αναδείξει νέα ηγεσία.

Ο Γιώργος Παμπορίδης καταγγέλλει στη συνέντευξη του τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πολέμησε το ΓεΣΥ «αγνοώντας επιδεικτικά τη βάση». Εξήγησε πως ο υπάρχει αποξένωση από τη βάση αλλά και από τις αρχές που υπηρέτησε ο Συναγερμός από την ίδρυσή του.

«Ο Γλαύκος Κληρίδης μνημονεύεται κάθε τρεις και λίγο μόνο στα λόγια, ενώ θα έπρεπε να μνημονεύεται με σεβασμό για τις παρακαταθήκες του. Δέστε για παράδειγμα το μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ που ήταν τέκνο του Κληρίδη και που η δική μας Κυβέρνηση κατάφερε τελικά να το υλοποιήσει και να το προσφέρει στον λαό, ως την σημαντικότερη κοινωνική μεταρρύθμιση του τόπου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος το πολέμησε αγνοώντας επιδεικτικά τη βάση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εύκολος λαϊκισμός

Ο ίδιος έκανε λόγο και για την προεκλογική στάση του ΔΗΣΥ κάνοντας διαχωρισμό μεταξύ του πατριωτισμού και του «εθνικιστικού παραληρήματος» που προφανώς ακολουθήθηκε.

«Δεν μπορεί για παράδειγμα ο πατριωτισμός που για τους συναγερμικούς είναι ένα υγιές συστατικό μας στοιχείο, να μετατρέπεται σε εθνικιστικό παραλήρημα επειδή κάποιοι παρασύρθηκαν από τις κορώνες ενός ακροδεξιού σχήματος. Οι λογικές του ‘όλοι οι καλοί χωράνε’ προδίδουν την ποιότητα για χάριν των αριθμών. Αυτό λοιπόν έχει κόστος ανάμεσα στο παραδοσιακό συναγερμικό ακροατήριο. Γιατί ο μέσος συναγερμικός είναι σκεπτόμενος ψηφοφόρος. Ο Συναγερμός δεν απευθύνθηκε ποτέ στα βασικά ένστικτα του εύκολου λαϊκισμού» υπέδειξε ο κ. Παμπορίδης.

Ενορχηστρωτής του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου

Ο κ. Παμπορίδης επισημαίνοντας πως ο ΔΗΣΥ αμφισβήτησε το κατεστημένο και πολεμήθηκε από αυτό όσο λίγα κόμματα υπογράμμισε πως «δεν ήταν ποτέ όραμα του συναγερμικού κόσμου να καταστεί το κόμμα μας ο ενορχηστρωτής του πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου και ο εκτελεστής των επιταγών των Τραπεζών και των “ισχυρών” οικονομικών συμφερόντων. Δεν μας γύρισε τυχαία την πλάτη ο κόσμος μας. Νεολαία και σκεπτόμενοι πολίτες δεν προσελκύονται χωρίς όραμα και πλάνο για διαρκή ρήξη με το παλιό και το σάπιο. Συμβιβαστήκαμε με το βόλεμα των “ημετέρων” δίνοντας την εντύπωση πως η εξουσία είναι λάφυρο» είπε χαρακτηριστικά.

Έκκληση σε ιστορικά στελέχη

Κάνοντας λόγο για μία «άνευ προηγουμένου ήττα» ο κ. Παμπορίδης επεσήμανε πως θα πρέπει να επανεκκινήσει ο Συναγερμός ούτως ώστε να τεθεί στη σωστή του βάση. Κάλεσε μάλιστα τα «ιστορικά στελέχη» του κόμματος να παρέμβουν έστω και τώρα.

Όπως είπε «ο Συναγερμός δεν ανήκει σε κάποιους που έτυχε να κάθονται σε κάποιες καρέκλες πίσω από τέτοιες πόρτες» αλλά στον κόσμο του και αυτός θα πρέπει να αποφασίσει για τη νέα ηγεσία του κόμματος με άμεση εμπλοκή στις εκλογικές διαδικασίες. «Αν δεν γίνουν όλα αυτά, πολύ φοβούμαι ότι στο Συναγερμό θα μείνουν οι μέτριοι και όσοι χρειάζονται πλάτες για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία» κατέληξε.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης του ανέφερε:

«Θεωρώ ότι σε αυτά τα έξι χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο του κόμματος η συγκεκριμένη ηγεσία, δεν μπόρεσε να κρατήσει τον Συναγερμό στις ράγες που θεμελίωσε η ιστορική μας ηγεσία. Για μένα η σημερινή εικόνα ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα, γι’ αυτό έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου από πέρσι. Και για να εξηγούμαστε, δεν με ενδιαφέρουν προσωπικά τα όποια κομματικά οφίκια. Εκφράζω όμως την αγωνία μου ως συναγερμικός, αφού από το 1982 βρίσκομαι συνειδητά και κατ’ επιλογή σε αυτό το χώρο. Δεν μπορώ να καθίσω απαθής και να αισθάνομαι ότι αυτός ο χώρος πλέον απομακρύνεται από τις αξίες που τον διέκριναν από τους υπόλοιπους σχηματισμούς.>>

Σε ερώτηση για σύγκλιση  συνεδρίου  για επανακαθορισμό αρχών και ανανέωση της ηγεσίας με εντολή  της βάσης ανέφερε :

«Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουν όλα στο κόμμα. Να απευθυνθούμε στον κόσμο προκειμένου να ακούσουμε τις πραγματικές του ανησυχίες και προσδοκίες. Να επαναπροσδιορίσουμε τις αρχές και τις αξίες μας, όχι μόνο ως εικόνα αλλά κυρίως ως βίωμα και ως πολιτεία. Να εισαγάγουμε δομές ελέγχου, διαφάνειας και προσβασιμότητας. Να ανοίξουμε το κόμμα στη νέα γενιά και στους παραγωγικούς ανθρώπους της κοινωνίας μας, μακριά από τις λογικές του βολέματος, της κομματικής επετηρίδας και των διαπιστευτηρίων νομιμοφροσύνης σε πρόσωπα και κλίκες. Ξέρετε τα κόμματα όλα έχουν πόρτες βαριές. Πόρτες που ανοίγουν μόνο από μέσα.

Ο Συναγερμός δεν ανήκει σε κάποιους που έτυχε να κάθονται σε κάποιες καρέκλες πίσω από τέτοιες πόρτες. Ο Συναγερμός ανήκει στον κόσμο του. Και ο κάθε Συναγερμικός πρέπει να γίνει και να αισθάνεται αφέντης στο κόμμα του κι όχι αρνί σε ένα μαντρί. Αμέσως μετά, ο κόσμος μας πρέπει να αποφασίσει για τη νέα ηγεσία του Κόμματος με άμεση εμπλοκή στις εκλογικές διαδικασίες. Αν δεν γίνουν όλα αυτά, πολύ φοβούμαι ότι στο Συναγερμό θα μείνουν οι μέτριοι και όσοι χρειάζονται πλάτες για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία.
Ελπίζω ο Ν. Αναστασιάδης να πάρει το μήνυμα και να σηκώσει μανίκια»

«…Το κυριότερο πρόβλημα είναι μια προφανής κόπωση και αίσθημα ότι δεν υπάρχει όραμα και προγραμματισμός. Οι θεωρητικές προσδοκίες των πολιτών για ένα σύγχρονο κράτος δεν συνάδουν με τις πρακτικές προσδοκίες των ίδιων πολιτών για αυξήσεις και νέες θέσεις στο Δημόσιο. Με πρωτοβουλία του ίδιου του Αναστασιάδη πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τρεις-τέσσερις καθαροί και απόλυτοι στόχοι και να τεθούν στο επίκεντρο της όλης προσπάθειας εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης. Να συνταχθεί ολόκληρη η Κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα και ο κρατικός μηχανισμός στην προσπάθεια μεθοδικής υλοποίησης αυτών των στόχων και να προχωρήσει αποφασιστικά σε ρήξη με τα κατεστημένα συμφέροντα.

Εναλλακτικά, αφήνεσαι και πας με το ρεύμα. Θεωρώ και ελπίζω ότι ο Αναστασιάδης θα πάρει το μήνυμα και θα σηκώσει μανίκια για να κτυπηθεί με το παλιό, με το σάπιο. Μόνη ικανή δικαιολογία να μην το κάνει είναι να χρειαστεί να επιδοθεί με όλες του τις δυνάμεις σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Που μακάρι να έρθει και θα φέρει από μόνη της την αναγκαία μεταρρύθμιση.