Πλωτό μουσείο το ναυάγιο Αντικυθήρων

Εντυπωσιακά ευρήματα φαίνεται πως κρύβει το ναυάγιο των Αντικυθήρων το οποίο για πρώτη φορά χαρτογραφήθηκε στο σύνολο του.

19566449_navagio_antikithiron_600_8_201952_4J4MI2.limghandlerΑυτό τουλάχιστον αποκάλυψε η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, που ωστόσο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα φετινά ευρήματα αν και παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο ναυάγιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πλωτό μουσείο.

Η ανασκαφή σε βάθος 55 μέτρων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου, αλλά πιθανόν την ερχόμενη Πέμπτη να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τους αρχαιολόγους να έχουν εντοπίσει μεγάλους όγκους κάτω από την άμμο και τον επιπάγο, που πιθανότατα κρύβουν χάλκινα αγάλματα, ενώ άγνωστη παραμένει σύμφωνα με την κ. Σίμωσι η ταυτότητα χάλκινου αντικειμένου που έχει ανασυρθεί από τον βυθό χωρίς ωστόσο να αποκλείει ότι πρόκειται για τμήμα κλίνης.

Πολλά από τα αντικείμενα που έχουν εντοπιστεί εκτιμάται ότι συνανήκουν σε ευρήματα που έχουν έρθει στο παρελθόν στο φως και σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου, ενώ η κ. Σίμωσι απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν βρεθεί επιπλέον τμήματα του περίφημου μηχανισμού.

Οσο για τις σειρές αμφορέων που οι αρχαιολόγοι δύτες είδαν σε απόσταση 200 μέτρων από τον τόπο του ναυαγίου δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ανήκουν σε συνοδό πλοίο ή αν αποτελούν τμήμα που τεμαχίστηκε κατά τη διάρκεια του ναυαγίου.