Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του Μιχάλη Τερλικκά


Η ποιητική συλλογή του ΜιχάληUnknown-7 Τερλικκά, «Το χρώμαν της Ανατολής τζοιμάται μανιχόν του», παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κοντέας. Το βιβλίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοντέας, παρουσίασε η Δρ Νάσα Παταπίου, ποιήτρια, ιστορικός ερευνήτρια, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου.

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαρία Κρασιά έκανε εισαγωγική ομιλία παρουσιάζοντας τον ποιητή και στη συνέχεια πήρε το λόγο η Δρ Νάσα Παταπίου. Η Δρ Παταπίου, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη το Σπίτι της Κοντέας για το πολιτιστικό έργο που επιτελεί,  ανέφερε ότι  ο Μιχάλης Τερλικκάς είναι ένας γνήσιος εραστής αυτού του τόπου και μελετητής και ερμηνευτής των μελωδικών παραδοσιακών ήχων της μουσικής μας, μέσα από την οποία σκιαγραφείται  όχι μόνο η χαρά αλλά κυρίως η οδύνη, που έχει βιώσει αυτός ο κόσμος στο διάβα των αιώνων. Οι στίχοι του επειδή είναι αληθινοί  προκαλούν  συναισθηματική δόνηση και γιατί όχι ρίγος διαπεραστικό συγκίνησης, σημείωσε.

Η Δρ Παταπίου αναφέρθηκε και στη γενέτειρα του Μιχάλη Τερλικκκά καθώς επίσης και σε ένα γειτονικό χωριό  με αυτή που χάθηκε με την πάροδο των χρόνων. Πρόκειται για τη Δεματόνα (De Madona), που υπήρξε πηγή έμπνευσης  για τον ίδιο τον ποιητή, όταν παιδί σεργιάνιζε στις φραγκολιές της.
Η ποίηση, είπε, του Μιχάλη  Τερλικκά είναι όλο χρώμα, γιατί κάθε στίχος είναι τόσο παραστατικός που βλέπεις όταν τον διαβάζεις πρόσωπα, εποχές, χρώματα, ταξιδεύεις βαθειά στο χρόνο, μεταφέρεσαι σε άλλες εποχές. Η  Δρ Παταπίου έκλεισε με την ανάλυση και απαγγελία του ποιήματος «Χαλίτζια της μνήμης» χαρακτηρίζοντας τον Μιχάλη Τερλικκά: «εμμανή λάτρη και θεματοφύλακα της κυπριακής παράδοσης».

Τέλος, πήρε το λόγο  συγκινημένος ο ποιητής και αφού  ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης τραγούδησε και απήγγειλε ποίησή του.