Ερευνα για Κ. Αερογραμμές και εμπλοκής Προέδρου και Υπουργού

ÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÅÓ - ÍÅÏ ÁÅÑÏÄÑÏÌÉÏ ËÁÑÍÁÊÁÓ

 

 

ΑΚΕΛ:Εντείνονται τα ερωτήματα για ύπαρξη διαπλοκής

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι οι καταγγελίες στις οποίες έχει προβεί η Συντεχνία των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών σε βάρος του Υπουργού Συγκοινωνιών κ. Μάριου Δημητριάδη για επαγγελματική διασύνδεση του με την Τράπεζα Πειραιώς και κατά συνέπεια με την Aegean, είναι από μόνες τους ιδιαίτερα σοβαρές.

Αν σ’ αυτές τονίζει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, προστεθεί η σιωπή του κ. Δημητριάδη απέναντι στις καταγγελίες, η προφανής ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας διά της σχέσης του δικηγορικού του γραφείου με τη Ryan Air και κυρίως η αδιαφανής και παράδοξη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο θέμα της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, η οποία αποκάλυψε την έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για διάσωση του εθνικού μας αερομεταφορέα, τότε τα δικαιολογημένα ερωτήματα για την πιθανότητα ύπαρξης διαπλοκής, αναφύονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Το ΑΚΕΛ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές του κράτους να προχωρήσουν σε ενδελεχή διερεύνηση τόσο των καταγγελιών της ΠΑΣΥΠΙ, όσο και για τα ευρύτερα στοιχεία και δεδομένα της σοβαρής αυτής υπόθεσης, όποιο κι αν αφορούν και όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.

Στο μεταξύ μετά το σαλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες της ΠΑΣΥΠΙ το προεδρικό εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από το Γενικό Ελεγκτή τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τη διαδικασία που αφορά στις Κυπριακές Αερογραμμές, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις επανειλημμένες, όπως σημειώνει, κατηγορίες της συντεχνίας των πιλότων κατά Υπουργών της κυβέρνησης για διαπλοκή και στημένες διαδικασίες στο θέμα του εθνικού αερομεταφορέα.

Όπως σημειώνεται, στο Γενικό Ελεγκτή έχουν ήδη διαβιβαστεί όλα τα στοιχεία τα οποία έχουν ζητηθεί καθώς και τα πρακτικά της συνεδρίας που είχε συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά την οποία η αρμόδια ανεξάρτητη τριμελής επιτροπή ανέλυσε και επεξήγησε στον Πρόεδρο την όλη διαδικασία που αφορά στις Κυπριακές Αερογραμμές, παρόντος και του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας αλλά και μέλους της Συντεχνίας των Πιλότων που είχε διοριστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο ούτως ώστε αυτοί να τηρούνται ενήμεροι.
“Η Κυβέρνηση καλεί τη συντεχνία των πιλότων αντί να εκτοξεύει ποινικούς λιβέλους όπως καταθέσει τα όποια στοιχεία διαθέτει στον ίδιο το Γενικό Ελεγκτή”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αναφέρεται ακόμη πως η αξιοπιστία και το αδιάβλητο της διαδικασίας διασφαλίζεται από τη σύσταση ανεξάρτητης τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από τον Έφορο Αποκρατικοποιήσεων, τη Γενική Λογίστρια και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και από την καθοριστική εμπλοκή συμβουλευτικού οίκου που η ίδια η εταιρία όρισε.
Επίσης αναφέρεται πως για την κατάσταση στην οποία η εταιρεία αφέθηκε να οδηγηθεί “την ευθύνη φέρουν αυτοί που χωρίς καμία διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγούσαν ενισχύσεις που ενδεχόμενα να κριθούν εκ των υστέρων παράνομες, αλλά και αυτοί που δεν εφάρμοσαν ουσιαστικά τα κατά σειρά σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας, κάτι που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά της εταιρίας στην οικονομική βιωσιμότητα και στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή”.

“Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και η συντεχνία των πιλότων που αρνείται την όποια μείωση των υψηλών αποδοχών τους, κινώντας μάλιστα και αγωγές κατά του κράτους”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο ΥΠΟΙΚ στέλλει επιστολή στην Ε.Ε.

Εξάλλου, έτοιμος δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών για την αποστολή της επιστολής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Σύμφωνα με  πηγές του ΚΥΠΕ, η επιστολή που βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κατηγορήθηκε από τη συντεχνία των Πιλότων των ΚΑ (ΠΑΣΥΠΙ) ότι δεν την αποστέλλει στην Κομισιόν, βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία για να ολοκληρωθεί.

Ο ΥΠΟΙΚ επιθυμεί να αποστείλει την επιστολή, αλλά αυτή πρέπει πρώτα να συμπληρωθεί με τα αναγκαία στοιχεία, τις κοστολογήσεις και τα απαιτούμενα επισυναπτόμενα έγγραφα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι για τον σκοπό αυτό βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των ΚΑ.

Πρόκειται για ένα υπόμνημα το οποίο ενδεχομένως να κάνει περισσότερη ζημιά αν αυτό δεν είναι ολοκληρωμένο και δεν συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, αναφέρε χαρακτηριστικά έγκυρη πηγή.