Συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος η παύση του αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχ.Χρυσοτόμου

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να παύσει τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, οικονομικά δεν ήταν εντελώς ανώδυνη για το κράτος, αφού συνεπάγεται και κόστος, το οποίο δεν θα προέκυπτε αν υπέβαλλε ο ίδιος την παραίτησή του.cache_728x3000_Analog_medium_698080_29761_752019

Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο» , πέραν από τις €200.000, που θα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς, ως εφάπαξ, ο τέως Αρχηγός τώρα θα αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη αμέσως, ενώ αν υπέβαλλε παραίτηση, η σύνταξη θα του καταβαλλόταν ύστερα από δύο χρόνια όταν θα συμπλήρωνε το 55ο έτος της ηλικίας του. Οι απολαβές του τέως Αρχηγού ανέρχονταν στις €120.000 το χρόνο αλλά από αυτές οι περίπου €16.000 αποτελούσαν επιδόματα τα οποία δεν υπολογίζονται στη σύνταξη, οπόταν η σύνταξη του θα υπολογιστεί με βάση τις €104.000. Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, ερωτηθείσα σχετικά ανέφερε ότι η σύνταξη του τέως Αρχηγού εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα, οπόταν δεν μπορεί να  αναφέρει το ποσόν της μηνιαίας σύνταξης που θα λαμβάνει. Περαιτέρω, ανέφερε ότι η σύνταξη του κάθε δημόσιου υπαλλήλου εξαρτάται και από την κλίμακα στην οποίαν προσελήφθη, πόσα χρόνια παρέμεινε στην κάθε κλίματα και με ποια κλίματα αφυπηρετεί.

Λόγω και των αλλαγών που επήλθαν στις συντάξεις μετά το 2012 ο τέως Αρχηγός δεν παίρνει σύνταξη που θα ισούται με περίπου το μισό των απολαβών του, που θα ήταν περίπου €52.000 το χρόνο (δηλαδή €4.000 μηνιαίως) αλλά γύρω στις €45.000 το χρόνο. Ο τέως Αρχηγός λόγω του ότι υπηρέτησε 33 χρόνια στην Αστυνομία δικαιούται πλήρη σύνταξη.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης διεκδικώντας αποζημιώσεις για το γεγονός ότι επαύθη, δεν θεωρείται εύκολο εγχείρημα, αφού όπως μας υπεδείχθη, υπάρχει δεδικασμένο το οποίο δημιουργήθηκε όταν προσέφυγε ενώπιον της δικαιοσύνης πρώην βοηθός αρχηγός ο οποίος έχασε τόσο πρωτόδικα όσο και  κατ’ έφεση. Η δικαιοσύνη είχε αποφασίσει πως η παύση του υπαρχηγού (και κατά συνέπεια και του Αρχηγού) αποτελεί  πράξη της κυβέρνησης που δεν προσβάλλεται στο Δικαστήριο.