Ο Standard & Poor’s δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

 

049808Να μην αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, παρά τις περί αντιθέτου προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης και της χρηματιστηριακής αγοράς., αποφάσισε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος διατήρησε στο «Β+» την ελληνική αξιολόγηση, με τις προοτικές (σ.σ. outlook) να χαρακτηρίζονται ως «θετικές».

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο, είχε προεξοφλήσει αναβάθμιση της αξιολόγησης, κάτι το οποίο εδραζόταν στις θετικές οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ευελπιστούσε ότι μία πιθανή αναβάθμιση από τον S&P θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, εν όψει και της επικείμενης εξόδου στις αγορές, μετά το Πάσχα.

Στο κείμενο του αμερικανικού οίκου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίσει τις όποιες κοινωνικο-πολιτικές προκλήσεις.

Προβληματισμός εκφράζεται και για το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών «ανοιγμάτων», παρότι αναγνωρίζεται ότι έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά, τέλος, το δημόσιο χρέος, ο S&P εκτιμά ότι η διαμόρφωσή του θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και συνταξιοδότηση σύστημα.