Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Στήθος με στήθος για την 6η έδρα ΕΔΕΚ-ΕΛΑΜ

Το 58% δηλώνει ότι τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση
Unknown-1Σε λάθος κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα στην Κύπρο δηλώνει το 58% των ερωτηθέντων , σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της CMRC που πρόβαλε το ΡΙΚ το βράδυ της Πέμπτης. Πρώτο κόμμα εμφανίζεται ο ΔΗΣΥ  με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί , τρίτο το ΔΗΚΟ ενώ μάχη στήθος με στήθος φαινεται να δίνουν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για την 6η  έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο
Στη δημοσκόπηση της CMRC που έγινε για λογαριασμό του ΡΙΚ  και που διεξήχθη μεταξύ 4 και 14 Απριλίου και με δείγμα 1.402 ατόμων παγκύπρια, δεν αναδείχθηκε ανατροπή στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο, εμφανίζεται ένα ντέρμπι μεταξύ ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ  για την έκτη έδρα .
Στην πρόθεση ψήφου, πρώτος κόβει το νήμα ο ΔΗΣΥ με 18.5% και δεύτερο το ΑΚΕΛ με 14%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το ΔΗΚΟ με 9%. Ακολουθούν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ με το ίδιο ποσοστό 4% και ο συνδυασμός Συμμαχία-Οικολόγοι με 3%. Ψήφο στη Δημοκρατική Παράταξη θα δώσει 1% των ερωτηθέντων, ενώ σε Κίνημα Γιασεμί και Κόμμα των Ζώων 0.5%.
Αποχή (15%) και Αναποφάσιστοι (16%) συγκεντρώνουν τα πρωτεία, ενώ το 7% δεν απάντησε στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου.
Σ’ ότι αφορά στα έγκυρα, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ΡΙΚ έχουν ως εξής: ΔΗΣΥ 25%, ΑΚΕΛ 18.5%, ΔΗΚΟ 12%, ΕΔΕΚ 5.5%, ΕΛΑΜ 5.5%, Συμμαχία-Οικολόγοι 4% και ΔΗΠΑ 1.5%.
Στην παράσταση νίκης, το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο ΔΗΣΥ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά και το 37% με μικρή διαφορά.
Εξάλλου, οι καρτέλες του Α’ μέρους της έρευνας καταδεικνύουν την άποψη των ερωτηθέντων τόσο για την καθημερινότητα όσο και για μεγαλύτερα ζητήματα της χώρας. Σε λάθος κατεύθυνση θεωρεί ότι πηγαίνουν τα πράγματα στην Κύπρο το 58%, ενώ σε σωστή μόλις το 16%.
Οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 38% εκφράζουν απογοήτευση, ενώ άλλο 24% εκφράζει ανησυχία και άγχος για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο.
Επίσης, ένα 57% θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας το Κυπριακό και ένα 52% την οικονομική κατάσταση και τα εισοδήματα.
Καλύτερο σύμμαχο της Κύπρου για την Άμυνά της, το 25,5% θεωρεί τις ΗΠΑ, ενώ το 21% το Ισραήλ. Ακολουθεί η Ρωσία με 20%, η Γαλλία με 13% και η Ελλάδα με 10%.
Ενδιαφέρουσα είναι και η καρτέλα σχετικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών σε θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 35% των ερωτηθέντων μάλλον εμπιστεύεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το 34% μάλλον δεν το εμπιστεύεται.
Πηγή:ΡΙΚ