Βραχυκύκλωμα η πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων

 

imagew.aspxΟι εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων εκτιμούν ότι πιθανότατα η φωτιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο.

Οι γαλλικές αρχές εξ αρχής είχαν προκρίνει ως επικρατέστερο το σενάριο του ατυχήματος, εκτιμώντας ότι δεν κρύβεται κάποια εγκληματική ενέργεια πίσω από την πυρκαγιά στον εμβληματικό γοτθικό ναό του Παρισιού.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», ο πρώτος συναγερμός πυρασφάλειας χτύπησε λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Γαλλίας), αλλά η σήμανση για την πυρκαγιά παρέπεμψε σε λάθος σημείο. Όπως μετέδιδε νωρίτερα η εφημερίδα, η φωτιά μπορεί να σχετίζεται με ηλεκτρολογικό πρόβλημα σε ανυψωτικό μηχανισμό.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πρώτος συναγερμός σήμανε στις 18:20 (ώρα Γαλλίας), αλλά χρειάστηκε και δεύτερος συναγερμός στις 18:43 για να γίνει αντιληπτή η φωτιά. Από εκείνο το σημείο και μετά, η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα από την οροφή προς το πίσω μέρος του ναού και σε λιγότερο από μία ώρα το βέλος τυλίχθηκε στις φλόγες, για να καταρρεύσει μπροστά στα μάτια όλων.

Εκπρόσωπος για τον καθεδρικό δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν πρέπει να υπήρχαν εργάτες στον χώρο όταν ξέσπασε, καθώς οι εργασίες φέρονται να σταμάτησαν στο διάστημα 17:00-17:30 (ώρα Γαλλίας).

Η πυροσβεστική υπηρεσία παρέπεμψε στην σκαλωσιά που είχε στηθεί, στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης, στο πάνω μέρος του ναού, που θα μπορούσε να έπαιξε κάποιο ρόλο στη φωτιά.

​«Όταν φεύγεις από ένα κτίριο, πρέπει να διακόψεις την παροχή του ρεύματος», επεσήμανε ο ίδιος.

«Ο τελευταίος (σ.σ. εργάτης) έφυγε στις 17:50 και ο πρώτος στις 17:20», είπε ακόμη, επισημαίνονται ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο ανελκυστήρες.

Στο μεταξύ, συγκεντρώνεται η συγκέντρωση κεφαλαίων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί η Παναγία των Παρισίων. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών.

​​Με ιστορία 850 ετών, η Παναγία των Παρισίων είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας και έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.