Σε 8ήμερη κράτηση Τούρκος υπήκοος που φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών

Για κάθε μετανάστη φέρεται να είσπραττε το ποσό των 4,000-5,000 δολαρίων

 

Unknown-2Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα διάταγμα 8ήμερης κράτησης εναντίον του 20χρονου Τούρκου υπηκόου, ο οποίος είχε συλληφθεί από την Αστυνομία σε σχέση με τον χθεσινοβραδινό εντοπισμό 46 άτυπων μεταναστών από τη Συρία, στον δρόμο Ακακίου – Αυλώνας.

Ο 20χρονος φέρεται να είναι μέλος κυκλώματος που μεταφέρει λαθραία Σύριους άτυπους μετανάστες από τη Μερσίνα της Τουρκίας στα κατεχόμενα και από εκεί στις ελεύθερες περιοχές, μέσω της νεκρής ζώνης, με απώτερο σκοπό το κέρδος.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν σήμερα στο δικαστήριο κατά την εξέταση του αιτήματος προσωποκράτησης της Αστυνομίας, στην περιοχή Ακακίου είχαν εντοπιστεί άτυποι μετανάστες τόσο στις 10 όσο και στις 11 Απριλίου. Συγκεκριμένα στις 10 Απριλίου είχαν εντοπιστεί 29 μετανάστες και στις 11 Απριλίου 40 μετανάστες, όλοι άνδρες από τη Συρία.

Ο ι μετανάστες ανέφεραν στην Αστυνομία ότι έφτασαν σε λιμάνι των κατεχομένων, με εμπορικό πλοίο από τη Μερσίνα της Τουρκίας, και από εκεί μεταφέρθηκαν σε περιοχή εντός της νεκρής ζώνης από όπου εισήλθαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές, με τη βοήθεια κάποιων προσώπων.

Ανέφεραν επίσης ότι για το ταξίδι τους πλήρωσαν το ποσό των 4,000-5,000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, το τελευταίο διάστημα εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το συγκεκριμένο σημείο περί των 250 άτυπων μεταναστών από τη Συρία, κάνοντας λόγο για “μάστιγα που πλήττει τα τελευταία χρόνια την Κύπρο και την Ευρώπη”.

Ανέφερε επίσης ότι η περιγραφή που έδωσαν κάποιοι εκ των μεταναστών για τα πρόσωπα που τους βοήθησαν να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές ομοιάζει με αυτή του ύποπτου, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε την παρουσία της Αστυνομίας προσπάθησε να διαφύγει τρέχοντας προς τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο ύποπτος καταδιώχθηκε και ανακόπηκε ενώ σε σωματικό έλεγχο που υποβλήθηκε βρέθηκε στην κατοχή του ένας σουγιάς με λεπίδα 10 εκατοστών και ένα κινητό τηλέφωνο.

Εναντίον του διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της συνδρομής και βοήθειας σε υπηκόους τρίτης χώρας για είσοδο και παραμονή στο έδαφος της Δημοκρατίας, μεταφοράς μαχαιριού εκτός κατοικίας και παράνομης εισόδου και παραμονής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 10 με 17 Απριλίου στο δρόμο Ακακίου – Αυλώνας στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με το αίτημα προσωποκράτησης της Αστυνομίας, ο ύποπτος ανακρινόμενος στη μητρική του γλώσσα παραδέχθηκε ότι μαζί με άλλους δύο Τουρκοκύπριους βοήθησε τους μετανάστες να εισέλθουν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές δια μέσου της νεκρής ζώνης.

Ο ανακριτής της υπόθεσης είπε ότι θα ληφθούν καταθέσεις από τους μετανάστες μέσω διερμηνέα, κάτι που καθιστά το ανακριτικό έργο χρονοβόρο, ενώ θα πραγματοποιηθεί αναγνωριστική παράταξη, ζητώντας την κράτηση του υπόπτου για 8 μέρες, αίτημα που ενέκρινε το δικαστήριο.

Οι άτυποι μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά.