Δήμευση περιουσίας Στ. Κιττή, Ορ.Βασιλείου,Γρ.Σουρουλλά και ετ. Polleson Holdings Ltd. αποφάσισε το Δικαστήριο

*Στις 5 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι ποινές για Ευστάθιο Κιττή,  Χαράλαμπο Τσουρή, Ορέστη Βασιλείου  Γρηγόρη Σουρουλλά , Βενιζέλο Ζαννέττο και στην εταιρεία Polleson Holdings Ltd.

 

Στις πέντε Ιανουαρίου 2015 στις 12 το μεσημέρι, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου θα επιβάλει ποινή στους Ευστάθιο Κιττή, τέως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπο Τσουρή τέως Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστη Βασιλείου Διευθυντή της CytaVision και τέως Γενικό Γραμματέα της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ,δ Γρηγόρη Σουρουλλά υπάλληλο του Κτηματολογίου, Βενιζέλο Ζαννέττο στέλεχος του ΑΚΕΛ και στην εταιρεία Polleson Holdings Ltd.

Οι έξι κρίθηκαν ένοχοι από το Κακουργιοδικείο στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Κατά τη σημερινή πολύωρη δικάσιμο το Κακουργιοδικείο εξέδωσε διατάγματα δήμευσης των περιουσιών των Ευστάθιου Κιττή, Ορέστη Βασιλείου, Γρηγόρη Σουρουλλά και της εταιρείας Polleson Holdings Ltd.

Επίσης το Κακουργιοδικείο εξέδωσε διατάγματα αναστολής είσπραξης του υπολειπόμενου ποσού το οποίο υπερβαίνει της ρευστοποίησης από τη δήμευση της περιουσίας που ζήτησε η Κατηγορούσα Αρχή ύψους 200 χιλιάδων ευρώ για τον Ορέστη Βασιλείου και 250 χιλιάδων ευρώ για τους Βασιλείου, Σουρουλλά και την εταιρεία Polleson Holdings Ltd.

Η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με ένσταση και καταχώρηση έκθεσης αντίκρουσης ισχυρισμών από τον Μιχάλη Πική συνήγορο υπεράσπισης του Ορέστη Βασιλείου, αναφορικά με το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για δήμευση της περιουσίας του επειδή ορισμένα από τα στοιχεία που καταγράφονταν στην έκθεση που ετοιμάστηκε από τη ΜΟΚΑΣ, ήταν λανθασμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Πική η αίτηση για δήμευση της περιουσίας του Ορέστη Βασιλείου, που αφορούσε ακίνητη περιουσία που διαθέτει στον Κάτω Δρυ και στον Πρωταρά, δεν του επεδόθη έγκαιρα. Εξήγησε ότι η περιουσία που διαθέτει ο κ. Βασιλείου στον Κάτω Δρυ είναι υποθηκευμένη έναντι του ποσού των 95 χιλιάδων ευρώ και η σημερινή αξία της υποθήκης του ακινήτου ξεπερνά κατά πολύ την εκτιμημένη αξία του.

Αναφορικά με την ακίνητη περιουσία στου κ. Βασιλείου στον Πρωταρά, ο συνήγορος υπεράσπισης του, είπε ότι υπόκειται σε τρεις υποθήκες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο μισό τεμάχιο που κατέχει η σύζυγος του πριν ακόμα γίνει η μεταβίβαση του μισού τεμαχίου σ’ αυτήν. Πρόσθεσε επίσης ότι σήμερα τα δύο ακίνητα, δηλαδή στον Κάτω Δρυ και στον Πρωταρά εκτιμούνται στις 135 χιλιάδες ευρώ ενώ η ΜΟΚΑΣ ζήτησε δήμευση περιουσίας για ποσά ύψους 200 και 250 χιλιάδων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Ορέστης Βασιλείου χρηματίστηκε από τον Νίκο Λίλλη με ποσά 250 χιλιάδων και 200 χιλιάδων ευρώ ως αντάλλαγμα για να μην υποκινήσει τους υπαλλήλους της CYTA να εναντιωθούν στην επένδυση στο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Η Εύα Παπακυριακού, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ αγορεύοντας ενώπιον του Κακουργιοδικείου είπε ότι ο Ορέστης Βασιλείου κρίθηκε ένοχος για το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ μόνος του και για το ποσό των 250 χιλιάδων ευρώ με τον Γρηγόρη Σουρουλλά και την εταιρεία Polleson Holdings Ltd.

Εξήγησε ακόμα ότι η Κατηγορούσα Αρχή ζητά την έκδοση διατάγματος δήμευσης της περιουσίας των τριών ενόχων, δηλαδή των Βασιλείου, Σουρουλλά και της εταιρείας Polleson Holdings Ltd. Ανέφερε ακόμα ότι το διάταγμα αφορά την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους 200 χιλιάδων ευρώ και σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το ποσό αυτό τότε θα δημευτεί η περιουσία του Ορέστη Βασιλείου στο Κάτω Δρυ και τον Πρωταρά.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου ο Πρόεδρος του Σώματος Νικόλαος Σάντης ανέφερε ότι «συμφωνούμε με τις θέσεις της Κατηγορούσας Αρχής» αναφορικά με το αίτημα για δήμευση των περιουσιών των ενόχων.

Στη συνέχεια απέρριψε την ένσταση του συνηγόρου υπεράσπισης του Ορέστη Βασιλείου και ενέκρινε την αίτηση της Κατηγορούσας Αρχής για δήμευση της περιουσίας των ενόχων Ευστάθιου Κιττή, Ορέστη Βασιλείου, Γρηγόρη Σουρουλλά και της εταιρείας Polleson Holdings Ltd.

Ανέφερε ωστόσο πως ενόψει του γεγονότος πως η αναφερόμενη ρευστοποιήσιμη περιουσία του Ορέστη Βασιλείου, είναι μικρότερη από το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ που ζητά η Κατηγορούσα Αρχή, το Κακουργιοδικείο εξέδωσε διάταγμα αναστολής είσπραξης του ποσού που θα υπολείπεται μετά την ρευστοποίηση της περιουσίας.

Επίσης ενόψει του γεγονότος ότι η αναφερόμενη ρευστοποιήσιμη περιουσία των Ορέστη Βασιλείου, Γρηγόρη Σουρουλλά και Polleson Holdings Ltd, είναι μικρότερη της αξίας των 250 χιλιάδων ευρώ τα οποία ζητά η Κατηγορούσα Αρχή, το Κακουργιοδικείο εξέδωσε διάταγμα αναστολής είσπραξης του ποσού που θα υπολείπεται μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για μετριασμό της ποινής των πελατών τους και ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης όρισε την Δευτέρα πέντε Ιανουαρίου 2015 ως ημερομηνία για επιβολής ποινής. Η επιβολή ποινής θα ανακοινωθεί στις 12 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχους τους Ευστάθιο Κιττή, τέως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπο Τσουρή τέως Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστη Βασιλείου Διευθυντή της CytaVision και τέως Γενικό Γραμματέα της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γρηγόρη Σουρουλλά υπάλληλο του Κτηματολογίου, Βενιζέλο Ζαννέττο στέλεχος του ΑΚΕΛ και την εταιρεία Polleson Holdings Ltd.

Το Κακουργιοδικείο αθώωσε και απάλλαξε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν τον Γιάννη Σουρουλλά, υπάλληλο της CYTA και τον Αντώνη Ιωακείμ επιχειρηματία.