Οχι απαντά το Βερολίνο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα

 

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλήςτων Ελλήνων  το ψήφισμα για την έναρξη των διαδικασιών διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων.3050339

Με βάση αυτό, «η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προβεί σ’ όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε απ’ όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου, πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο νωρίτερα διευκρίνισε ότι στηρίζει τη δική του πρόταση.

Αυτή προβλέπει ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές, προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό, τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε στη Βουλή, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης άφησαν εκατέρωθεν αιχμές, παρότι αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους αφορούν τόσο τις πολεμικές αποζημιώσεις ιδιωτών, όσο και το κατοχικό, αναγκαστικό δάνειο.

Λήξαν το ζήτημα, λέει το Βερολίνο

Λήξαν εν τη γενέσει του θεωρεί η κυβέρνηση του Βερολίνου το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, 584075Στέφεν Ζάιμπερτ.Συγκεκριμένα, ο Γερμανός αξιωματούχος κλήθηκε να σχολιάσει τις ελληνικές αξιώσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, καθώς και η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά επιλυθεί».

Διευκρίνισε, βέβαια, ότι η Γερμανία «έχει αίσθημα της ιστορική της ευθύνης και ότι «γνωρίζει για τη μεγάλη ενοχή, τα μεγάλα δεινά που επέφεραν οι Γερμανοί κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα».

«Τα διδάγματα που εμείς αντλούμε είναι η διατήρηση των καλών σχέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πρέπει να ενισχύουν η μια την άλλη για το καλό των δύο χωρών» έσπευσε να προσθέσει, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Deutsche Welle».

Με βάση το γερμανικό δημοσίευμα, την επίσημη γερμανική στάση υιοθετούν τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU/CSU, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, όπως και οι Φιλελεύθεροι.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι θεωρούν ότι ζήτημα υπάρχει μόνο ως προς το κατοχικό δάνειο, καθώς οι αποζημιώσεις και οι επανορθώσεις έχουν διευθετηθεί. Τέλος, το «Die Linke» της Αριστεράς τάσσεται αναφανδόν υπέρ της επιστροφής του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα για «νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους».