Αριστο το επίπεδο σχέσεων Κύπρου – Γεωργίας, υπογράμμισαν Αναστασιάδης – Ζουραμπισχβίλι

 

Το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας imagew-1.aspxυπογραμμίστηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Προέδρου της Γεωργίας Σαλόμ Ζουραμπισχβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Τιφλίδα, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε σήμερα επίσημης υποδοχής από τη Γεωργιανή ομόλογό του και στη συνέχεια παρακάθισαν σε κατ΄ιδίαν συνάντηση την οποία ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην παρουσία των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ακολούθως, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος των δύο χωρών, Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου – Γεωργίας για θέματα Ανταλλαγής και Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και Συμφωνία για Συνεργασία σε θέματα Υγείας.

Από κυπριακής πλευράς τις Συμφωνίες και το Μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

imagew-2.aspxΕξάλλου στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος   με τον Πρωθυπουργός της Γεωργίας Mamuka Bakhtadze ο τελευταίος εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχουν στη χώρα του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Γεωργίας, όπου επισημάνθηκαν οι άριστες σχέσεις Κύπρου – Γεωργίας στο πολιτικό επίπεδο

Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχουν στη χώρα του, επισημαίνοντας τις εξαίρετες σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και μεταξύ των δύο λαών.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Κυβέρνησης του για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τομείς και ιδιαίτερα τον οικονομικό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξήρε τις άριστες πολιτικές σχέσεις των δύο Κυβερνήσεων επεσήμανε ότι η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα είναι αμοιβαία.

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση του επιπέδου των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσής τους, με έμφαση στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής/εμπορικής συνεργασίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Γεωργιανό Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Γεωργίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια της Γεωργίας για ενίσχυση των σχέσεων της με ΕΕ και την ενθάρρυνση της Κύπρου για συνέχιση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στη Γεωργία .

Στη συνέχεια ο κ. Bakhtadze παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προέδρου Αναστασιάδη.