Ο Eρντογάν βγάζει ψεύτη τον Μπάιντεν

Σε σκληρές δηλώσεις εναντίον του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι για εκείνον έχει τελειώσει ο Μπάιντεν.

ERDOGAN1-620x412Ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, την πρώτη μέρα της γιορτής του μπαϊράμ, κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Τζο Μπάϊντεν πως ο Τούρκος Πρόεδρος στην συνάντησή τους στην Νέα Υόρκη του είχε πει επί λέξη “Εσείς είχατε δίκιο” για το θέμα του ΙΣΙΛ. “Αν ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τέτοιες εκφράσεις γι αυτό το θέμα για μένα είναι ιστορία. Εγώ τέτοιες δηλώσεις δεν έκανα ποτέ. Με λύπη αντίκρισα τις δηλώσεις του. Αν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να μας ζητήσει συγγνώμη. Για μας είναι απαράδεκτο να γυρνάει εδώ και εκεί στους κύκλους και να κάνει τέτοιες δηλώσεις”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Χθες το βράδυ Τούρκοι ανταποκριτές από την Ουάσινγκτον μετέδωσαν ότι ο Μπάιντεν επέκρινε την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου. “Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είναι ένας παλιός φίλος, μου είχε πει, εσείς είχατε δίκιο, επιτρέψαμε σε πολλούς ανθρώπους να περάσουν (στη Συρία), τώρα προσπαθούμε να σφραγίσουμε αυτή την είσοδο”, φέρεται να δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος διέψευσε τον Τζο Μπάϊντεν λέγοντας ότι “οι ξένοι πολεμιστές δεν πέρασαν ποτέ από την χώρα μας στην Συρία. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αποδείξει. Με λύπη το αντίκρισα. Ποτέ δεν τους είπα, μα ποτέ `εμείς κάναμε λάθος και εσείς είχατε δίκιο`. Εάν ο κύριος Μπάιντεν είπε κάτι τέτοιο πρέπει να απολογηθεί”.

Για την προέλαση του ΙΣΙΛ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: “Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι τα σύνορά μας απειλούνται. Αυτή τη στιγμή αυτοί που είναι στο Κομπάνι αύριο μπορεί να είναι στο Χασέκι, ίσως στο Άρτβιν και ίσως σε άλλες περιοχές κοντά στα σύνορά μας. Επομένως απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ως Τουρκική Δημοκρατία λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Κάνουμε τις προετοιμασίες μας τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”.

Για τον τάφο Σουλεϊμάν Σαχ ο οποίος βρίσκεται στην Συρία και αποτελεί τουρκικό έδαφος, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι εκεί βρίσκονται 40 Τούρκοι στρατιώτες. “Αν τους πειράξουν έστω και μία τρίχα είναι φανερό τι βήματα θα κάνουμε. Μην έχετε αμφιβολίες γι αυτό. Από εκείνη τη στιγμή θα αλλάξουν όλα. Γι αυτό το θέμα πρέπει να πω ακόμη κάτι. Επέμεινα πάνω σε κάτι. Αν δεν γίνουν τρία πράγματα εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην συμμαχία, είπα. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να διευθετηθεί η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Πάνω σε αυτό οι Αμερικανοί είπαν ότι το βλέπουν θετικά. Το δεύτερο, είναι η ζώνη ασφαλείας. Εμείς αποδεχτήκαμε 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Γι αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Μέσα σε αυτή την ζώνη είναι και ο τάφος Σουλεϊμάν Σαχ. Το τρίτο είναι η αρχή της εκπαίδευσης και αμοιβής. Είναι ένα σημείο συμφωνίας με τις συμμαχικές δυνάμεις για το θέμα της εκπαίδευσης και αμοιβής τόσο των στρατιωτών του Ιράκ όσο και της Συρίας.