Γαλλία:Φλέγεται η Παναγία των Παρισίων -κατέρρευσε η οροφή του ιστορικού ναού

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γαλλία μετά από

Smoke billows as fire engulfs the spire of Notre Dame Cathedral in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Benoit Tessier

την εκδήλωση πυρκαγιάς η οποία μαίνεται στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων. Οι καταστροφές, από τις πρώτες εικόνες, είναι τεράστιες, με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως έχει καταρρεύσει πλήρως η οροφή του ναού.

Η περιοχή έχει εκκενωθεί από τις Αρχές οι οποίες βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να περιορίσουν τις καταστροφές.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και κλιμάκια διασωστών προκειμένου να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο.

«Τα πάντα καταρρέουν» δήλωσε αστυνομικός κοντά στο σημείο, καθώς ολόκληρη η οροφή του καθεδρικού ναού συνέχιζε να καίει.

Smoke billows from Notre Dame Cathedral after a fire broke out, in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Charles Platiau

Smoke billows from Notre Dame Cathedral after a fire broke out, in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Charles Platiau

Smoke billows as fire engulfs the spire of Notre Dame Cathedral in Paris, France April 15, 2019. REUTERS/Benoit Tessier

imagew-2.aspx

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στον καθεδρικό ναό το απόγευμα της Δευτέρας, επιβεβαίωσε η πυροσβεστική υπηρεσία στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι μεγάλη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τροποποιεί το πρόγραμμά του λόγω της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης, όπως έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο του Ελιζέ.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Κύπρου) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα». Λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από τον χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Εκπρόσωπος του δήμου ανέφερε μέσω του Twitter ότι η περιοχή εκκενώνεται.

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163 και τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο Βασιλεύς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό.