Ετοιμος να συνεργαστεί με τις σουηδικές Αρχές ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ετοιμος να συνεργαστεί με τις σουηδικές Αρχές φαίνεται ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς όπως είπε η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον, ο ίδιος ποτέ δεν κρύφτηκε από τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης.2978241

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λένε ότι κρύβεται από τη σουηδική δικαιοσύνη. Αν συνέβαινε αυτό, γιατί δεν έφυγε από την πρεσβεία πριν από δύο χρόνια (…); Εάν οι (σ.σ. σουηδικές Αρχές) επέλεξαν να ξαναανοίξουν την υπόθεση, αυτό είναι ένα άλλο θέμα και θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά είμαστε απολύτως χαρούμενοι να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα εάν και όποτε εμφανιστούν», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο Sky News.

Η δικηγόρος προσέθεσε ότι ο Ασάνζ αποφάσισε να καταφύγει στη διπλωματική αποστολή του Εκουαδόρ όταν η Σουηδία αρνήθηκε να του παράσχει εγγυήσεις ότι δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο Εκουαδόρ, μίλησε για «εξωφρενικούς» ισχυρισμούς όσον αφορά στις συνήθειες του Ασάνζ όσο ζούσε στην πρεσβεία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ψέματα και προφάσεις, προκειμένου να τον διώξουν.

Mιλώντας στην Daily Mail, ο πρέσβης του Εκουαδόρ στη Βρετανία Τζέιμι Μάρσαν, αναφέρθηκε σε διάφορα περιστατικά στην καθημερινότητα, όσο ο Ασάνζ ζούσε στην πρεσβεία, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις του με το προσωπικό είχαν επιδεινωθεί ιδιαιτέρως, το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως είπε ο ιδρυτής του WikiLeaks λέρωνε τους τοίχους με περιττώματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Το Εκουαδόρ προέβη σε αυτούς τους ισχυρισμούς για να δικαιολογήσει την παράνομη και ασυνήθιστη πράξη να αφήσει την αστυνομία να εισέλθει στην πρεσβεία», δήλωσε η δικηγόρος του Ασάνζ.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην Herald Sun της Κυριακής ο Τζον Σίπτον, πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ προέτρεψε το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας να φέρει τον γιο του σπίτι καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με έκδοση στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται για διαρροή εμπιστευτικών κυβερνητικών εγγράφων.

Ο Σίπτον αποκάλυψε, ακόμη, το σοκ που υπέστη βλέποντας την κατάσταση του γιου του, καθώς οδηγούνταν με τη βία έξω από την πρεσβεία.

«Τον είδα, ο τρόπος που τον έσυραν κάτω στα σκαλιά οι αστυνομικοί, δεν φαινόταν καλά. Είμαι 74 ετών και δείχνω καλύτερα από εκείνον που είναι 47. Τέτοιο σοκ. Επί μήνες ζει σαν φυλακισμένος υψίστης ασφαλείας, δεν μπορεί ούτε στην τουαλέτα να πάει. Υπήρχαν κάμερες που παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση», πρόσθεσε.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Ασάνζ συνελήφθη την Πέμπτη μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου κατοικούσε από το 2012 με πολιτικό άσυλο, μετά από αίτημα των ΗΠΑ αφού αρχικά ήρθη η ασυλία του.

Ο Ασάνζ, του οποίου το όνομα έγινε ευρέως γνωστό για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ με κατηγορίες για hacking σε υπολογιστές που επισείει ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη.