Διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό κατά της μονάδας ασφαλτικού σκυροδέματος στο Σταυροβούνι

imagew.aspxΕιρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της Πολιτείας να δώσει τη συγκατάθεση της στο αίτημα της εταιρείας «Σκύρα Λίμα-Αδελφοί Ιακώβου Λτδ« για τη δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Σταυροβουνίου, πραγματοποίησαν, έξω από το Προεδρικό, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου και η ομάδα Φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκτός από τους κατοίκους Κόρνου και Πυργών,  μοναχοί και φίλοι της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, βουλευτές, ευρωβουλευτές κοινοτάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι και μέλη κομμάτων και οικολογικών οργανώσεων, αλλά και άτομα με περιβαλλοντικές ανησυχίες από όλη την Κύπρο.

Οι διαμαρτυρόμενοι έκλεισαν συμβολικά το δρόμο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθησε έγκριση ψηφίσματος δια βοής, το οποίο και παραδόθηκε, στη συνέχεια, στην αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Κλέλια Βασιλείου.

Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν πανό που, μεταξύ άλλων, έγραφαν: «Κίνδυνος-Θάνατος, Απειλείται θανάσιμα τεράστιος υδροφορέας πόσιμου ύδατος κάτω από το λατομείο», «Ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση της περιβαλλοντικής άδειας; », «Κύριε Πρόεδρε, μην επιτρέψετε την καταστροφή του δάσους Σταυροβουνίου (NATURA 2000) , «Κύριε Πρόεδρε, προστατέψτε το αρχαίο μοναστήρι της Κύπρου μας, το Σταυροβούνι», «Εγκληματική η εγκατάσταση «ασφαλτικής μονάδας» κοντά στα στρατευμένα παιδιά μας, στους οικισμούς Πυργών και Κόρνου και στα μετόχια Μονής Σταυροβουνίου», «Αγώνας μέχρι τέλους: Κάτοικοι και Μοναχοί θα προστατεύσουμε το περιβάλλον, το μοναστήρι και τη ζωή μας, ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή».

Φώναζαν, παράλληλα, συνθήματα, όπως, «Κάτω τα χέρια από το Σταυροβούνι», «Όχι, στο ασφαλτικό».

Στο ψήφισμα τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γράφουν: «Εμείς, οι κάτοικοι των κοινοτήτων Κόρνου και Πυργών, μαζί με τους ευσεβείς μοναχούς και τους φίλους της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, μαζευτήκαμε σήμερα, την 14η Απριλίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία για να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας για το ότι, παρ’ όλες τις παρεμβάσεις μας, παρόλη τη συλλογή 12.500 υπογραφών από συμπολίτες μας που τάχθηκαν ενάντια στη δρομολογούμενη ανάπτυξη, η πολιτεία προχωρεί ακάθεκτη προς την κατεύθυνση της έκδοσης πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος στον χώρο της αδειοδοτημένης  μονάδας ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων».

Αναφέρουν, παράλληλα, ότι μέσα από την σημερινή ειρηνική εκδήλωση, απευθύνουν ύστατη έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως παρέμβει άμεσα ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, στην υπέρμετρα βεβαρημένη περιοχή τους από οχληρές βιομηχανίες όπως λατομεία, σκυροθραυστικές, μονάδα ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων κ.ά.

Καλούν, επίσης, την Πολιτεία να σεβαστεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, «η οποία σε έκτακτη συνεδρία στις 28 Φεβρουαρίου 2019 σας ζητά να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να εγκρίνετε τη δημιουργία του εν λόγω εργοστασίου σε άλλη, ακατοίκητη περιοχή».

«Αυτό που ζητούμε από την Πολιτεία είναι να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας, που κατοχυρώνονται τόσο στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων και Θεμελιωδών Ελευθεριών, ήτοι του δικαιώματος της ζωής μας, το οποίο καλύπτει και τις βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωσή μας στον χώρο που διαβιούμε, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσής μας και το δικαίωμά μας να ζούμε σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, απαλλαγμένο από αναπτύξεις που προκαλούν οχληρία και επικίνδυνα για την υγεία αέρια. Μέσα από τη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι θα προασπιστούμε τα θεμελιώδη, ανθρώπινα δικαιώματά μας», σημειώνουν.

Προσθέτουν ότι ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων που προσέλαβαν εκπόνησε τεχνική διερεύνηση του ιστορικού και των μελετών που προσκομίστηκαν κατά τη νενομισμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε έως τώρα από τα αρμόδια κρατικά όργανα για την αδειοδότηση του εργοστασίου και η διερεύνηση αυτή κατέδειξε «παραδοξότητες», αλλαγή στάσης δύο  αρμόδιων τμημάτων στην πορεία, ελλείψεις στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία σε περίπτωση που υλοποιηθεί το έργο.

«Η μελέτη αυτή, που επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις ανησυχίες μας, έχει ήδη παραδοθεί στην αρμόδια Πολεοδομική Αρχή. Η λειτουργία παρόμοιων εργοστασίων που απέχουν περίπου 2-3 χιλιόμετρα από τις οικιστικές περιοχές του Ιδαλίου και των Λατσιών και οι συνεχείς αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για την προκαλούμενη από αυτά οχληρία και δυσοσμία, θεμελιώνουν ακόμα περισσότερο τις εύλογες ανησυχίες μας για την πρόκληση από την σκοπούμενη ανάπτυξη σκόνης, αερίων και θορύβου που θα επηρεάσει άμεσα τη διαβίωση στις κοινότητές μας, στην Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας, στο Μοναστήρι Σταυροβουνίου και στα στρατόπεδα των καταδρομέων», σημειώνουν.

Στους ψήφισμα τους οι κάτοικοι των κοινοτήτων Κόρνου και Πυργών, μαζί με τους μοναχούς και τους φίλους της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανένα να καταστήσει ανυπόφορη τη διαβίωσή τους στις κοινότητες Πυργών και Κόρνου, να μην επιτρέψουν σε κανένα να εκδιώξει τους ευσεβείς μοναχούς από το Μετόχιο της Αγίας Βαρβάρας στο οποίο μεταβαίνουν καθημερινά όλοι οι μοναχοί για την εκτέλεση των εργασιών τους, να μην επιτρέψουν σε κανένα να καταστήσει ανυπόφορη τη διαβίωση των ευσεβών μοναχών στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου και να μην επιτρέψουν σε κανένα να καταστήσει ανυπόφορη την παραμονή των καταδρομεών στα στρατόπεδα της περιοχής.

Ο Δικηγόρος της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Γεώργιος Καραπατάκης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ανέφερε ότι υπέβαλαν προς την αρμόδια πολεοδομική αρχή, τις θέσεις της Μονής, με εμπεριστατωμένες εκθέσεις ειδικών και υποστήριξαν τη νομική τους θέση ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του νόμου για την έκδοση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, το οποίο θα παράγει τν ημέρα 1.920 τόνους ασφάλτου.

«Όμως, μέσα από την προσπάθεια μας αυτή, με λύπη μας αντιληφθήκαμε ότι πίσω από όλα, κρύβονταν τα στυγνά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και κυρίως οι προσωπικές φιλίες δύο Αρχηγών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με τα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής μας, που καθοδηγούσαν την όλη διαδικασία και η οποία κατάληξε στην έκδοση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση του εν λόγω εργοστασίου», πρόσθεσε.

Το μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πυργών – Κόρνου Σπύρος Κουλουμής, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι δεν θα επιτρέψουν σε καμία εταιρεία να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, «τόσο εμάς όσο και των παιδιών μας».

«Θα την προστατέψουμε με κάθε τρόπο. Γι΄ αυτό, απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει έστω και αυτή τη στιγμή και να σταματήσει την όλη διαδικασία. Να δώσει οδηγίες στους αρμόδιους Υπουργούς του να υποδείξουν κατάλληλους χώρους για ανάπτυξη των ασφαλτικών μονάδων. Η περιοχή Σταυροβουνίου σίγουρα δεν είναι κατάλληλη», σημείωσε και ανέφερε ότι ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη δυναμικότερη εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον προτεινόμενο χώρο για την ανέγερση του εργοστασίου.

Όπως είπε, έχουν τοποθετήσει τσαντίρι πλησίον της εισόδου του λατομείου, το οποίο είναι καθημερινά και μόνιμα επανδρωμένο με φίλους της Μονής και με την πρώτη κίνηση που θα κάνει η εταιρεία για να εγκαταστήσει το ασφαλτικό, θα τους βρουν μπροστά τους.

«Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να προτάξουμε τη δύναμη και το σθένος του λαού. Λογαριάσατε λάθος με το νουν σας εμπόροι. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωση. Μέχρι να καταλάβει αυτό το κράτος ότι τους πολίτες του οφείλει να τους προστατεύει και όχι να τους θυσιάζει στο βωμό του οικονομικού κέρδους οποιαδήποτε εταιρείας», συμπλήρωσε.

Η εκπρόσωπος της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων Συγγενών Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ) Ελπίδα Χριστοφίδου, σε χαιρετισμό της είπε ότι η Επιτροπή είναι αντίθετη στην απόφαση κατασκευής εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή Σταυροβουνίου

«Τα στρατόπεδα των καταδρομέων μας είναι μόλις 200 μέτρα από τον χώρο όπου έχει δοθεί  άδεια να γίνει το εργοστάσιο. Δεν σκέφτηκε κανένας τι αέρα θα αναπνέουν τα παιδιά μας καθημερινά; Τα παιδιά μας πηγαίνουν στον στρατό για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους και όχι για να τα μολύνουν και να βλάψουν σοβαρά την υγεία τους. Καλούμε τους αρμόδιους , τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακούσουν την φωνή μας και να ανακαλέσουν αυτήν την παράλογη και εξωφρενική απόφαση», πρόσθεσε.

Ο μοναχός, πάτερ Σάββας, σε χαιρετισμό του είπε ότι μολύνεται ο χώρος όπου είναι μονίμως εδώ και αιώνες στημένος ο Τίμιος Σταυρός και πρόσθεσε ότι «μολύνονται και τα παιδιά μας, η αιχμή του δόρατος, του έθνους μας, οι περίφημοι κομάντος μας από όλη την Κύπρο μας, αλλά και την Ελλάδα μας».

«Για το χρήμα έρχονται να ξεπουλήσουν ότι ιερό έχει η Κύπρος μας, τον Τίμιο Σταυρό που έχει εναποθέσει εδώ η μάνα του γένους, η Αγία Ελένη. Χάριν των χρημάτων ο Χριστός ξανά σταυρώνεται. Βεβαίως, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής. Το έχουμε πει και εμείς οι μοναχοί ευθαρσώς στον Πρόεδρο. Δεν σιωπούμε. Αν αυτοί οι ηγέτες που ψηφίσαμε για να διαφυλάξουν τα όσια και τα ιερά μας, είναι εδώ με την προβολή και την βιτρίνα της εθνικοφροσύνης και πολεμούν ότι εθνικό, τον στρατό μας και ότι άγιο, τον Σταυρό μας, να μας λείπουν », είπε και οι διαμαρτυρόμενοι να φωνάζουν «Αίσχος».