Στο Αμάν ο Πρόεδρος για την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας

Στην Ιορδανία βρίσκεται imagew-1.aspxαπό το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για να συμμετάσχει στη δεύτερη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας που διεξάγεται σήμερα στο Αμάν.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι. Τον συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Στο Αμάν  βρίσκεται κι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον Υφυπουργό Οικονομίας Στάθη Γιαννακίδη και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσο.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συνάντηση αναδεικνύει την αυξανόμενη δυναμική των τριμερών σχημάτων συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με σημαντικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την ενίσχυση των σχέσεων τους με τον αραβικό κόσμο.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό όπου αναμένονται σημαντικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, η κατάσταση στη  Συρία και το προσφυγικό, καθώς και οι σχέσεις της Ιορδανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, θα συζητηθεί η διμερής και τριμερής οικονομική συνεργασία, η οποία αφορά κυρίως έργα ανοικοδόμησης στη Συρία και το Ιράκ, όπως επίσης και η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών μέσων, του τουρισμού και της ενέργειας.

Κατά τη Σύνοδο, αναμένεται να υπογραφούν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας, εκ των οποίων το πρώτο αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022 και το δεύτερο αφορά τη συνεργασία φορέων προώθησης επενδύσεων.

Παράλληλα με τη Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιχειρήσεων των τριών χωρών.