ΑΚΕΛ : 78 χρόνια από την ιδρυτική πράξη Σκαρίνου

Με αφορμή την 78η επέτειο της ιδρυτικής πράξης Σκαρίνου , που ήταν η ίδρυση του ΑΚΕΛ  και η συνέχεια του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει:Unknown-2

«Δεκατέσσερις Απριλίου 1941 – μια ιδρυτική πράξη, που έμελλε να έχει καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της Κύπρου και στην ολόπλευρη ανέλιξη του  κυπριακού λαού, πραγματοποιήθηκε τότε πριν 78 χρόνια στη Σκαρίνου. Με πρωτοβουλία του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου και σε συνεργασία με προοδευτικές προσωπικότητες έγινε η Σύσκεψη, ως αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ίδρυση του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού, που αποτέλεσε άξιο συνεχιστή του ΚΚΚ.
Η ίδρυση του ΑΚΕΛ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, αλλά η αναγκαιότητα, που έθετε η ίδια η κυπριακή κοινωνία για δημιουργία μαζικού πολιτικού κόμματος. Τα στελέχη του παράνομου τότε ΚΚΚ, ευρισκόμενα στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, εκμεταλλευόμενα τη μερική χαλάρωση των δικτατορικών μέτρων της Παλμεροκρατίας μέσα στις συνθήκες, που δημιουργήθηκαν με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάπτυξαν την αναγκαία πρωτοβουλία για τη σύσταση νόμιμου πολιτικού κόμματος.
Το ΑΚΕΛ με την ίδρυση του τέθηκε μπροστάρης στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού για απαλλαγή από την αποικιοκρατία, για απελευθέρωση και κοινωνική ανέλιξη των εργαζομένων της πόλης και της υπαίθρου. Το κίνημα της Αριστεράς από τα πρώτα βήματα του ΑΚΕΛ μαζικοποιείται και μετατρέπεται σε μια σεβαστή και καθοριστική πολιτική δύναμη.
Για πάνω από εννιά δεκαετίες ζωής και δράσης το ΚΚΚ-ΑΚΕΛ συνεχίζει να είναι ο εκφραστής των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, βασική έπαλξη αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κύπρου, μια σταθερή δύναμη δημοκρατίας, κοινωνικής ανέλιξης και προόδου.
Το ΑΚΕΛ συνεχίζει και να παραμένει μια σύγχρονη, ανανεωνόμενη, αγωνιστική, διεκδικητική και πρωτοπόρα πολιτική δύναμη, διατηρώντας στενούς δεσμούς με το σύνολο του Κυπριακού λαού – Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και να είναι έπαλξη στην πάλη για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση της Δικοινοτικής, Διζωνικής Ομοσπονδίας για απαλλαγή από την αναχρονιστική διαίρεση και κατοχή.
Στην ιστορική του διαδρομή το ΑΚΕΛ πέρασε παρανομίες, έχει υποστεί κατατρεγμούς, δέχθηκε ραδιουργίες, βομβιστικές επιθέσεις και πολιτικές δολοφονίες στελεχών του. Πιστό όμως στις παρακαταθήκες του – ιδεολογικές και πολιτικές – συνεχίζει σταθερά και με συνέπεια να βρίσκεται στις πρώτες γραμμές της πάλης για τη σωτηρία του τόπου, για τις διεκδικήσεις τόσο των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων, όσο και της διανόησης, γενικά του συνόλου του λαού μας.
Το ΑΚΕΛ μέσα στις δύσκολες συνθήκες της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας και σε συνεργασία με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις αγωνίζεται εντός της Κύπρου για την υπεράσπιση εργατικών κεκτημένων, για τη διατήρηση του κράτους πρόνοιας, για χάραξη μιας πραγματικής αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος του απλού πολίτη, για υπεράσπιση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, για πλήρη διαλεύκανση των σκανδάλων και παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκόμενων, για αδιάλειπτη και αδέκαστη δικαιοσύνη, που με τις αποφάσεις της να ενισχύει το περί δικαίου αίσθημα του λαού. Ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ΑΚΕΛ συμβάλλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για τη δημιουργία μιας Ευρώπης των λαών, της συνεργασίας, της αλληλοκατανόησης, των μη αποκλεισμών, της ειρήνης, της δημοκρατίας και αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές της άρχουσας ηγετικής ομάδας της Ε.Ε. για στρατιωτικοποίηση, μετατροπή της Ένωσης σε «φρούριο» και προώθηση των συμφερόντων πολυεθνικών εταιρειών και του μεγάλου κεφαλαίου..
Μέσα στις σημερινές δύσκολες πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, που βιώνει η πατρίδα και ο λαός μας το ΑΚΕΛ είναι εκείνη ακριβώς η πολιτική δύναμη που:

  • αντιστέκεται και δημιουργεί αναχώματα ενάντια στις ακολουθούμενες από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμούνεοφιλελεύθερες πολιτικές,
  • υψώνει φωνή και αναπτύσσει δράσεις ενάντια στον εθνικιστικό και σοβινιστικό παροξυσμό της ακροδεξιάς,
  • παλεύει για τα δικαιώματα και υπερασπίζεται τα κεκτημένα όλων των εργαζομένων,
  • αποτελεί πόλο συσπείρωσης και ενότητας ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων
  • προωθεί με συνέπεια την επαναπροσέγγιση, την κατανόηση, τη φιλία και συνεργασία μεταξύ των δυο Κοινοτήτων,
  • στηρίζει σταθερά και διαχρονικά όλες τις προσπάθειες, που στοχεύουν στην προώθηση λύσης του Κυπριακού μέσον της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, μιας λύσης που να στηρίζεται στις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού, των κατευθυντήριων γραμμών των Συμφωνιών Κορυφής Μακαρίου Ντενκτάς και Κυπριανού Ντενκτάς.

Ανασκοπώντας την 93-χρονη πορεία του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ, σήμερα ανανεώνουμε με την ευκαιρία της επετείου ίδρυσης του ΑΚΕΛ τις δεσμεύσεις μας ότι τα μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ θα συνεχίσουν με την ίδια ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία των προκατόχων τους να προσφέρουν όλες τους τις δυνάμεις για την ευόδωση των αγώνων του λαού μας, για τη δικαίωση της πατρίδας μας, για την πλήρη απελευθέρωση της Κύπρου και ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της.
Όραμα μας – μια πατρίδα γέφυρα σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Όραμα μας – μια ευημερούσα, επανενωμένη και αποστρατικοποιημένη πατρίδα για όλους τους Κύπριους – Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, που να ζουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, φιλίας και συνεργασίας, σ’ ένα κράτος δικαίου, που να σέβεται όλα τα αμοιβαία δικαιώματα των πολιτών του.»