Ποινικές ευθύνες για το Συνεργατισμό και πριν το 2013 ζήτησε ο Σιζόπουλος

 


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μιλώντας κατά τη συνέχιση της imagesσυζήτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό  είπε ότι ευθύνες ποινικές υπάρχουν και για τα όσα συνέβησαν στον Συνεργατισμό πριν το 2013 για την ευνοιοκρατία και την κομματοκρατία και δήλωσε πως δεν είναι η ώρα να αποδοθούν ευθύνες και να ζητηθούν παραιτήσεις.

 

 

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, είπε ότι αυτές αναλαμβάνονται από αυτούς που έχουν την ευθιξία και κρίνονται, προσθέτοντας ότι δεν είναι η ώρα εμείς να αποδώσουμε πολιτικές ευθύνες και να ζητήσουμε τις παραιτήσεις είτε του ενός είτε του άλλου.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, είπε πως το κόμμα του υπέγραψε το σχέδιο απόφασης, όμως δεν συμφωνεί με το σύνολο των προνοιών καθώς πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πριν και μετά το 2013 και αυτές θα πρέπει να αποδοθούν.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΔΕΚ ζητά να διαγραφεί η παράγραφος 4 του σχεδίου απόφασης και δήλωσε πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε γραπτώς τις διαφορετικές τοποθετήσεις επί του σχεδίου απόφασης, ώστε να καταγραφούν στα πρακτικά.

Ο κ. Σιζόπουλος απαντώντας σε ορισμένα από τα όσα ακούστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση του θέματος, είπε πως η ΕΔΕΚ κατηγορήθηκε επειδή αγωνιζόταν για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής για την εκλογή στις Επιτροπείες. Πρόσθεσε πως αυτοί που διαφωνούν με την απλή αναλογική πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν είναι υπέρ της δημοκρατίας ή του ολοκληρωτισμού.

Περαιτέρω ο κ. Σιζόπουλος είπε πως τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για τους νόμους που υπερψήφισαν και για τα όσα έπραξαν όταν κυβερνούσαν.

Σχολιάζοντας την κριτική ότι η ΕΔΕΚ ψήφισε τη συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού, είπε πως το κόμμα του αποφάσισε για τη λιγότερο επιζήμια από τις 3 επιλογές, που ήταν η εκκαθάριση απώλεια 8,5 δις των καταθετών, το κούρεμα των καταθέσεων και ενόψει του γεγονότος ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ήταν 8 δις και ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού από το κράτος  θα οδηγούσε νέο μνημόνιο. Υπήρχε και η επιλογή για την πώληση στην Ελληνική στην οποία η ΕΔΕΚ κατέληξε είπε.