Τοποθετήσεις κομμάτων για τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου και για κυπριακό

Σε δηλώσεις προέβησαν σήμερα αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό όπου ο Πρόεδρος τους ενημερωσε για τις αποφάσεις  του Διοικητικού Δικαστηρίου  και γαimagew.aspxι την συνάντηση που είχε την Κυριακή με την απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.
ΔΗΣΥ
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα καλυτερεύσουν τη θέση τους εάν παραμείνουμε σοβαροί και στοχοπροσηλωμένοι στον δρόμο που επιλέξαμε τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου.
Σημειώνοντας πως θα υπάρξει μια νέα σύσκεψη στην οποία θα είναι παρών και ο Γενικός Εισαγγελέας, γιατί παρόλο που είναι ένα οικονομικό ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι κατ’ εξοχήν νομικό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «εάν θέλουμε ως κοινωνία και μιλώ για το σύνολο – εργαζόμενοι στο δημόσιο, στον ημιδημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, οι επιχειρήσεις και οι πάντες – σταδιακά να υπάρξει επούλωση των πληγών και αποκατάσταση των μισθών και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και στους αυτοεργοδοτούμενους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που μας διέκρινε όσο καιρό είμαστε κάτω από το μνημόνιο για να γίνει η πλήρης αποκατάσταση».
Όλοι οι νούσιμοι γνωρίζουν ότι εάν πάμε πίσω στο 2012 είναι ωσάν να μην έχουμε διορθώσει τίποτα. «Έχει κανένα που δεν θέλει να δίδει αυξήσεις, δεδομένου ότι μπορεί να τις αντέξει η οικονομία;” διερωτήθηκε.
Θεωρώ ότι εάν δείξουμε όλοι υπευθυνότητα, θα μπορούμε μέχρι το το 2023 να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση σε όλους τους τομείς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη.
Απευθυνόμενος στους δημόσιους υπαλλήλους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως κατανοεί πως είχαν μια μείωση στους μισθούς τους, όμως περισσότερη μείωση είχαν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
Είπε, ακόμη, πως σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα το 2013 και το 2014 έχασε τη δουλειά του.
Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε αν περιουσιακό στοιχείο είναι μόνο ο μισθός αν προέρχεται από το δημόσιο. Αν ο μισθός είναι κατά την ερμηνεία τους περιουσιακό στοιχείο, γιατί δεν είναι περιουσιακό στοιχείο και ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα, διερωτήθηκε.
Ανέφερε πως οι καταθέσεις, που είναι περιουσία, κουρεύτηκαν. Δεν κρίνεται ότι πρέπει να αποκατασταθούν; Και τι θα γίνει, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα – και μακάρι να την είχαμε – να δώσουμε 7,8 δις στους κουρεμένους, να δώσουμε άλλα 2 δις στους κατόχους αξιογράφων, να δώσουμε άλλα 2 δις περίπου στους δημόσιους υπαλλήλους και να δώσουμε κάποια δις και στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, διερωτήθηκε.
Είπε πως για τον ίδιο οι πιο σκληρές αποφάσεις αφορούσαν τις κοινωνικές παροχές. Σημείωσε πως το 2011-2012 υπήρξαν συνολικές αποκοπές στο πακέτο των κοινωνικών παροχών που έφθαναν τα 400 εκατομμύρια ετησίως.
Δεν είχαμε επιλογή. Ήταν για να σώσουμε τον τόπο. Αν θα πάμε να αποκαταστήσουμε τα πάντα με βάση το τι προϋπήρχε το 2012 και το 2011, θα πάμε σε ένα βατερλό, ανέφερε.
Ερωτηθείς για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θέλει να πιστεύει πως η ολότητα των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, με πρώτους τους εργαζόμενους, κατανοεί πως δεν είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα να πάμε εν μία νυκτί με βάση το 2012.
Θα πληρωθούμε όλοι για ένα μήνα, για δυο μήνες, ανέφερε. Επεσήμανε πως αυτό το κράτος συντηρείται ακόμα με δανεικά και πρόσθεσε πως το δημόσιο χρέος είναι 105%.
“Αν σε 2-3 μήνες δεν μας δανείσουν ή έχουμε δόση και δεν μπορούμε να την πληρώσουμε, έχουμε σκεφτεί σοβαρά τι θα συμβεί σε αυτό τον τόπο;”, διερωτήθηκε.
Είε πως είναι εις βάρος των εργαζομένων να υπάρξει αναταραχή και πως η ζημιά που θα πάθει το σύνολο των εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και η οικονομία, είναι δυσανάλογη με το ότι θεωρούμε ότι με αυτή την απόφαση όλοι θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι νούσιμοι και συνετοί φορολογούμενοι και οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν και τους φόρους τους και τις δόσεις τους στα δάνεια έχουν μειωθεί και δεν μπορούμε να τους φορτώσουμε και άλλα βάρη.
Ήδη συρρικνώθηκε η μεσαία τάξη, δεν αντέχει άλλα βάρη και πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε και είναι υπέρ των υπαλλήλων του δημοσίου να τα δούμε όλα με νηφαλιότητα και σωφροσύνη, ανέφερε.
Κυπριακό
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς ενημέρωσε για τη συνάντηση με την κ. Λουτ «και θα αναμένουμε τα επόμενα βήματα εκ μέρους του ΟΗΕ».
Είπε πως «στηρίζουμε την προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου, κατανοώντας και τις δυσκολίες αλλά και τα προβλήματα από την διαιώνιση των τετελεσμένων της εισβολής».
Υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την απόλυτη στήριξη του ΔΗΣΥ στις προσπάθειές του για να  άρει το αδιέξοδο.
Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή» για το ΓεΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι ωσάν να ανακάλυψαν κάτι που ήταν επτασφράγιστο μυστικό».
Πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ αλλά και η κυβέρνηση είχαν τη θέση ότι το ΓεΣΥ είναι αποτελεσματικό εάν είναι πολυασφαλιστικό. Υπέρ του ΓεΣΥ είχαμε πάντα τη θετικότατη θέση. Εμείς είχαμε την άποψη ότι το πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ που δίδει τη δυνατότητα σε κάποιον που είναι υποχρεωτική η ασφάλιση υγείας είτε να το κάνει στον κρατικό οργανισμό υγείας είτε σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ανέφερε.
Αυτή η θέση μας είχε εφτά κόμματα ενάντια. Όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον. Εμείς δεν προτάξαμε γινάτι και είπαμε πως χρωστάμε ένα σχέδιο υγείας στους ασθενείς και παρόλο που είχαμε αυτή την άποψη θα συναινέσουμε να το κάνουμε μονοασφαλιστικό, είπε, σημειώνοντας πως «στηρίζουμε αυτή την απόφαση του πολιτικού κόσμου και των κοινωνικών εταίρων».
Τα οποιαδήποτε περί συνωμοσιολογιών τα αφήνω ασχολίαστα, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως δεν θα μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο.
Είπε πως αν μπορούσε και ήταν μάγος για να περνά νομοσχέδια πάντα και για οποιοδήποτε θέμα, θα περνούσε το πολυασφαλιστικό πριν δυο χρόνια.

 

ΑΚΕΛ

Λείπουν κάποιες ψηφίδες από το όλο σκηνικό σε σχέση με τις νομικές προεκτάσεις των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με το σκηνικό, για αυτό και αποφασίστηκε να γίνει μια νέα σύσκεψη με την παρουσία του νομικού συμβούλου της κυβέρνησης για να δούμε έτσι την ολοκληρωμένη εικόνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το εν λόγω θέμα.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως άκουσαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών για το σκηνικό, τις προεκτάσεις και τις επιπτώσεις από την απόφαση που έχει λάβει το Διοικητικό Δικαστήριο και το πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση. Σημείωσε ακόμη πως «εμείς έχουμε καταγράψει τους σχεδιασμούς και τις σκέψεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θα τα συζητήσουμε και στο κόμμα και ανάλογα θα ακούσετε τις δικές μας προσεγγίσεις».

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θα συναινέσει σε ενδεχόμενη τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν είναι ορθό να τοποθετηθούν όταν δεν έχουν μπροστά τους ολοκληρωμένη εικόνα. Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ έχει τη γενική αρχή ότι με το Σύνταγμα θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός και δεν θα πρέπει να είναι η εύκολη καταφυγή για επίλυση προβλημάτων.

Είπε πως «θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση συνολικά όπως θα την έχουμε όταν θα είναι και ο Γενικός Εισαγγελέας στη σύσκεψη» και επεσήμανε «εμείς θα μελετήσουμε, θα αξιολογήσουμε και τις σκέψεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θέτει θέμα Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ δεν συσχετίζει το ένα με το άλλο θέμα.  Πρόσθεσε πως την παραίτηση ή την παύση του κ. Γεωργιάδη το ΑΚΕΛ την είχε ζητήσει σε σχέση με την κατάρρευση του Συνεργατισμού και ποτέ δεν έθεσε ζήτημα να παυθεί ή να παραιτηθεί ο κ. Γεωργιάδης για να προχωρήσει η σύσκεψη αναφορικά με το θέμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Ερωτηθείς αν το ΑΚΕΛ συμμερίζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται για τις επιπτώσεις δημοσιονομικά από μια άμεση άρση των περικοπών στο δημόσιο, ο κ. Στεφάνου είπε πως θα πρέπει όλοι να είναι ψύχραιμοι, να αποφύγουν τον πανικό και τις τοποθετήσεις που μπορεί να δημιουργούν πανικό στην κοινωνία.

Είπε πως αυτό το θέμα είναι πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης και οι πολιτικές δυνάμεις καταθέτουν τις δικές τους τις απόψεις.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως υπάρχουν άλλα ζητήματα για τα οποία ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν νιώθουν την ανάγκη να συγκαλούν συσκέψεις και να ακούνε τις απόψεις των πολιτικών δυνάμεων όπως σε ό,τι αφορά την ιδέα που έχει καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ αναφορικά με την υιοθέτηση κοινοβουλευτικού συστήματος σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Αυτή είναι μια πρόταση που έγινε και πιο παλιά, έχει συζητηθεί, έχει απορριφθεί. Εμείς σημειώνουμε ότι τέτοιου είδους κινήσεις με φόντο την προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πρώτα από όλα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον με ενημέρωση, να μην πω με διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, για να μετρήσουμε και τις συνέπειες και τις προεκτάσεις αυτών των ενεργειών, σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτή η πρόταση δεν είναι όπως λέχθηκε χθες από τον διαπραγματευτή ότι είναι στο πλαίσιο Γκουτέρες. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια πρόταση τη συγκεκριμένη στιγμή στέλνει και τα ορθά μηνύματα προς τον διεθνή παράγοντα. Εμείς θα προτιμούσαμε να μείνουμε αφοσιωμένοι στην προσπάθεια να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς έτσι όπως υπάρχουν στο πλαίσιο Γκουτέρες για να καταστεί δυνατό, αν ανταποκριθεί η άλλη πλευρά, το να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», επεσήμανε.

ΔΗΚΟ

Για αντιμετωπιστούν όσο γίνεται περισσότερο οι όποιες αντιδράσεις από τις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και της κυβέρνησης μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών των υπαλλήλων του δημοσίου θα πρέπει να παραιτηθεί ο Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σε παρατήρηση πως αυτό ακούγεται ως όρος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «δεν είναι όρο που θέτουμε. Εμείς επισημαίνουμε ένα πραγματικό γεγονός. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κενό αξιοπιστίας της κυβέρνησης και αυτό το κενό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών. Ερωτηθείς αν το έθεσαν στον Πρόεδρο αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το έθεσαν και σήμερα.

Ανέφερε ότι η παραμονή του Υπουργού Οικονομικών έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη διαδικασία διαχείρισης αυτού του πάρα πολύ περίπλοκου και δύσκολου προβλήματος καθώς εγείρεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργού Οικονομικών.

Ανέφερε πως ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη ήταν η τροποποίηση του Συντάγματος για να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις του Διοικητικού Δικαστηρίου αλλά και η επανάληψη των νομοθετικών μέτρων, στη βάση όμως του συμφωνημένου πλαισίου που είχε επιτευχθεί με τις συντεχνίες ώστε σταδιακά αυτά τα μέτρα να περιοριστούν και να αρθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι πολύ μεγαλύτερα τα ποσά από αυτά που αρχικά είχαμε υπολογίσει σε σχέση με τις νέες επιπρόσθετες υποχρεώσεις που θα υπάρξουν στο κρατικό μισθολόγιο. Εμείς είχαμε υπολογίσει ένα ποσό της τάξης του 1 δις επιπρόσθετου κόστους στα επόμενα πέντε χρόνια. Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι αυτό το κόστος μάλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερο ίσως και 1.6 δις, επεσήμανε.

Είπε πως κατά τη σύσκεψη ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών για το σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείριση των νέων δεδομένων που προκύπτουν μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές στο κρατικό μισθολόγιο.

Έχει  συμφωνηθεί ότι θα διευθετηθεί μια νέα συνάντηση μαζί και με τον Γενικό Εισαγγελέα καθώς είναι πολλά τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την απόφαση, σημείωσε.

Υπενθύμισε πως εκκρεμεί ήδη μια διαδικασία αναστολής εφαρμογής της απόφασης, σημειώνοντας πως «ενδεχομένως θα πρέπει να εξεταστεί και ο νομικός τρόπος διευθέτησης αυτής της πάρα πολύ δύσκολης κατάστασης που έχουμε μπροστά μας».

Εμείς ως θέμα αρχής φυσικά και λαμβάνουμε υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, πλην όμως θα επιθυμούσαμε αυτή η διευθέτηση να γίνει και με τη σύμφωνη γνώμη, εάν είναι δυνατόν, και με ενδιαφερόμενες συντεχνίες αλλά και να ληφθούν υπόψη και ζητήματα κοινωνικής συνοχής πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αν στη νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες των συντεχνιών ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν τέθηκε τέτοια απαίτηση.

Πρόσθεσε πως «το ιδανικό θα ήταν τα όποια νέα μέτρα να γίνουν και με τη σύμφωνο γνώμη των δημοσίων υπαλλήλων» Πρόσθεσε πως «εμείς δεν θέτουμε αυτό όμως ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε».

Είπε πως κάποια πράγματα ήδη έχουν συμφωνηθεί τόσο με τη ΣΕΚ όσο και με την ΠΕΟ αλλά όχι με την ΠΑΣΥΔΥ που ανέμενε τις αποφάσεις για αυτές τις προσφυγές.

Σίγουρα θα πρέπει να προηγηθεί και ένας κοινωνικός διάλογος για να είμαστε βέβαιοι ότι οι επόμενες αποφάσεις θα είναι ορθές και δεν θα προσβληθούν ενώπιον δικαστηρίου, πρόσθεσε.

 

Η ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ θα μελετήσει τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και θα επανέλθει είπε ο Πρόεδρος της Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον καταστάσεων 2013.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σιζόπουλος είπε υπήρξε μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου. «Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και νομικό γι αυτό ακούσαμε τις προτάσεις του Προέδρου και του Υπουργού Οικονομικών. Εμείς από την πλευρά μας επιφυλασσόμαστε να συζητήσουμε όλα αυτά και με τους νομικούς μας συμβούλους και σε πολιτικό επίπεδο έτσι ώστε σε μια επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί και στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα να μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη αντίληψη και απόφαση», είπε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το πνεύμα των προτάσεων της Κυβέρνησης, είπε πως δεν μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς την συμβουλή των Νομικών Συμβούλων του κόμματος γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει κάτι σωστό για να μην υπάρξουν πρόσθετες επιπλοκές και κυρίως η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη με όλα τα σενάρια για να μην συμβεί αυτό που συνέβη το 2013 με το κούρεμα και το θέμα του Συνεργατισμού.

Πρόσθεσε πως η απόφαση του Δικαστηρίου πάρθηκε από Δικαστές που γνωρίζουν ότι το 2013 ήταν η μόνη επαγγελματική ομάδα που δεν δέχθηκε να γίνουν περικοπές στους μισθούς τους και την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο θα την εκδικάσουν Δικαστές. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και με εναλλακτικά σενάρια ανάλογα με την εξέλιξη, το πώς κατά τρόπο υπεύθυνο και σωστό θα χειριστούμε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα», είπε.

Ερωτηθείς για το πώς θα αποφευχθεί μια δημοσιονομική κρίση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις δικαστικές αποφάσεις και για αυτό τα σενάρια πρέπει να είναι διαφορετικά αναλόγως με την κάθε περίπτωση, και για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ενημερωμένοι.

Κυπριακό

Ερωτηθείς για την ενημέρωση που είχαν για το Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως υπάρχει επιβεβαίωση σε αυτό που εδώ και πάρα πολλούς μήνες η ΕΔΕΚ επιμένει, ότι δηλαδή αυτή η πρωτοβουλία κάτω από τις ασάφειες που περιλαμβάνονται στην προσπάθεια της κ. Λουτ αλλά κυρίως λόγω της στάσης της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, δεν είναι εύκολο να καταλήξεις σε μια σαφή διαδικασία και βάση στη συζήτηση του Κυπριακού.

Σημείωσε πως για αυτό επιμένουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να απαιτήσεις ξεκαθαρισμένες διαδικασίες και βάση και αυτή δεν είναι άλλη από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των 5 Μονίμων Μελών του ΣΑ αλλά και συζήτηση κατά προτεραιότητα της διεθνούς πτυχής του προβλήματος που συντίθεται από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την αποχώρηση των εποίκων, την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας και κατάργηση των δύο αναχρονιστικών συνθηκών Εγγυήσεων και Συμμαχίας.

Κίνημα Οικολόγων

Μια βασική αρχή που πρέπει να τηρηθεί είναι ότι σε περιόδους εθνικών κρίσεων πρέπει όλοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και δεν μπορούν κάποιοι να προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες ακόμα και εάν δεν είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή η οποία έχει επέλθει, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης μετά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου.

Ο κ. Περδίκης είπε πως ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης,  ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, τους έδωσε την οικονομική διάσταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Ανέφερε πως υπάρχουν πολλές ρευστότητες στο όλο σενάριο και υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να υπολογιστούν και ως εκ τούτου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Έφερε ως παράδειγμα τις προσαυξήσεις που δικαιούνται πρώτα από όλα αυτοί που έχουν προσφύγει και εάν έχουν δικαίωμα και αυτοί που δεν έχουν προσφύγει. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα, επεσήμανε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε πως «εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε μια διαδικασία συναίνεσης πίσω από κλειστές πόρτες. Θα περιμένουμε να καταθέσει η κυβέρνηση τις νομοθετικές της προτάσεις όσον αφορά νομοσχέδια και όσον αφορά το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος και αναλόγως θα τοποθετηθούμε».

Σημείωσε ακόμη πως «έχουμε θέσει σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή, που εξακολουθεί να είναι εκτεταμένη, με τα υψηλά επιδόματα που απολαμβάνουν αξιωματούχοι οι οποίοι προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και τυγχάνουν ψηλών απολαβών όπως και άλλα θέματα κακοδιαχείρισης ή και ευνοϊκής μεταχείρισης συγκεκριμένων επιχειρηματικών τάξεων».

Και αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο των νέων νομοθετικών μέτρων που αναγκαστικά θα πρέπει να παρθούν, ανέφερε.

Κυπριακό
Ο κ. Περδίκης είπε πως είχαν μια σύντομη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις του με την κ. Λουτ και πως αυτός που αποκόμισαν δεν είναι μόνο η ακαριαία απόρριψη μετά βδελυγμίας της πρότασής του για κοινοβουλευτικό σύστημα που ο ίδιος την στηρίζει πάνω σε προηγούμενη διαπραγμάτευση αλλά και το γεγονός ότι «αρχίζει να διαφαίνεται ένα προβληματικό ίχνος στην όλη πρωτοβουλία της κ. Λουτ».

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως από όσα ο ίδιος έχει καταλάβει η κ. Λουτ παίρνει μια μεροληπτική στάση που πρέπει να μας προβληματίσει.

Επεσήμανε πως η κ. Λουτ έφερε πράγματα στο τραπέζι τα οποία καλώς απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως για παράδειγμα η ιδέα της σύγκλησης μιας τετραμερούς διάσκεψης «που είναι κάτι το εντελώς απαράδεκτο και πολύ σωστά απορρίφθηκε αμέσως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ε/κ πλευρά».

Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει προοπτική συνομολόγησης των όρων αναφοράς, ο κ. Περδίκης είπε πως φαίνεται πως είμαστε μακριά και αυτό συμβαίνει γιατί η τουρκική πλευρά είναι αδιάλλακτη, μετακινείται ακόμα προς το πιο αδιάλλακτο και δυστυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί εκείνες οι συνθήκες ώστε ο διεθνής παράγοντας να στραφεί προς την πλευρά της Τουρκίας.

Συμμαχία Πολιτών

Η όποια απόφαση παρθεί δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να φορτώσει νέο κόστος πάνω στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι σήκωσαν ένα μεγάλο μερίδιο του κόστους της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, μετά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως κατά τη σύσκεψη έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνάντησή του με την κ. Λουτ χωρίς να γίνει η όποια συζήτηση και ακολούθησε ενημέρωση και συζήτηση για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Είπε πως η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε τη θέση αρχής ότι η όποια ρύθμιση, η όποια τελική απόφαση παρθεί δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να φορτώσει νέο κόστος πάνω στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι σήκωσαν ένα μεγάλο μερίδιο του κόστους της οικονομικής κρίσης, και με την ανεργία και με σοβαρές αποκοπές στους μισθούς που δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα προ της κρίσης.

Σημείωσε πως υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα και νομικής φύσεως και οικονομικής φύσεως για τις προεκτάσεις και ενδεχόμενες επιπτώσεις πάνω στα δημοσιονομικά του κράτους αλλά ακόμα και πολιτικά ζητήματα. Επεσήμανε πως υπάρχει ανισότητα ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και το βάρος που οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να σηκώνουν στους ώμους τους.
Κίνημα Αλληλεγγύη

Σε μια “ανόητη μορφή πολιτικής ισότητας”, που θα οδηγήσει το κράτος στην πλήρη κατάρρευση του επιμένει η τ/κ πλευρά, όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος του Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, κ. Θεοχάρους είπε πως είχαν μια ευρύτατη ενημέρωση για την επίσκεψη της κ. Λουτ και ενημερώθηκαν για την επαναφορά μιας παλαιότερης πρότασης του Προέδρου για το ζήτημα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

«Φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά επιμένει στις άτεγκτες μαξιμαλιστικές της θέσεις. Δεν δέχεται τίποτα, δεν αποδέχθηκε τίποτα από τις νέες συγκαταβατικές προτάσεις του Προέδρου. Αυτό αποδεικνύει ότι η πολιτική ισότητα -παρόλο που όλα είναι στο πλαίσιο του «τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα»- είναι για αυτούς κεκτημένο πια και επιμένουν σε μια ανόητης μορφής πολιτική ισότητα που θα καθοδηγήσει το κράτος στην πλήρη κατάρρευση του», είπε.
Όσον αφορά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η κ. Θεοχάρους είπε πως πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. «Δεν επιδέχεται συμπεφωνημένης νομικής ερμηνείας. Κρίθηκε απαραίτητη και η πρόσκληση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για να έρθει εδώ και να διευκρινιστούν ορισμένα ζητήματα. Η κυβέρνηση μάλλον κατευθύνεται προς την τροποποίηση του Συντάγματος και τα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην επόμενη συνεδρία», είπε.
Ερωτηθείσα σχετικά με τις πολιτικές πιέσεις για παραίτηση του Υπ. Οικονομικών, η κ. Θεοχάρους είπε πως το Κίνημα Αλληλεγγύη δεν είναι η Ηρωδιάδα που ζητά από τον Ηρώδη την κεφαλή του οποιουδήποτε επί πίνακι. «Εδώ είναι ζήτημα πολιτικών ευθυνών και ο καθένας έχει την απόλυτη ευθύνη να αναλάβει τις ευθύνες του ο ίδιος», είπε.
ΕΛΑΜ

Όλοι οι πολίτες του κράτους βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πολιτικές λιτότητας και αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν, και όχι να γίνεται μια διαμάχη ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου μετά  τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα που προέκυψε μετά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές μισθών υπαλλήλων του δημοσίου..

“Είχαμε ενημέρωση σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα μέτρα τα οποία σκέφτεται να λάβει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και κατά τη δική μας άποψη το ζήτημα ξεκινά από το 2012 και τους λάθους χειρισμούς που έχουν οδηγήσει σήμερα να βρισκόμαστε ενώπιον αυτής της κατάστασης”, ανέφερε ο κ. Χρίστου .

Πρόσθεσε πως “το μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε ως ΕΛΑΜ είναι ότι από τη δική μας πλευρά η κοινωνία δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Ο ιδιωτικός τομέας δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τον δημόσιο τομέα. Όλοι οι πολίτες του κράτους βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πολιτικές λιτότητας. Αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν και όχι να γίνεται μια διαμάχη ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα”.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χρίστου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με την κ. Λουτ.

“Η τουρκική πλευρά εμμένει στην πολιτική ισότητα. Κάτι τέτοιο για εμάς θεωρείται κατάργηση της δημοκρατίας, κατάργηση του κράτους. Δεν νοείται μια μειονότητα να έχει πολιτική ισότητα με την πλειοψηφία ενός τόπου”, ανέφερε.