Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ εντάχθηκε στο ΓεΣΥ

Την απόφαση του να συμβληθεί με το ΓεΣΥ κοινοποίησε με επιστολή του ο Βάσος Οικονόμου. 
6e65e9729ab6be6f924413bbefbbf7acΜιλώντας στο SigmaLive, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μετά από έντονο προβληματισμό και με ξεκάθαρα προσωπική απόφαση, λέει «Ναι» στο ΓεΣΥ.
Όπως ανέφερε, έλαβε πολλούς παράγοντες υπόψιν για την απόφαση του αυτή και προβληματίστηκε έντονα χωρίς να κοινοποιήσει σε κάποιον τις σκέψεις του καθώς ήθελε ην απόφαση του να είναι ανεπηρέαστη.
Έλαβα υπόψιν τα δεδομένα και τη μακρόχρονη πορεία μου στην ιατρική και την ανάμειξη μου με τα κοινά, ανέφερε.
«Ως γιατρός και πρόεδρος της Επιτροπής δεοντολογίας, έλαβα σοβαρά υπόψη το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και δυστυχώς της αρκετά μεγάλης μάζας συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσουν τα πολυτιμότερα αγαθά, τη ζωή και την υγεία», σημείωσε.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΠΙΣ, κοινή συναινέσει, και μετά από δική του επιθυμία, αποφασίστηκε να μην ασκεί πλέον καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του ΠΙΣ.
Aυτούσια η επιστολή του 
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μετά από μακροχρόνιο και βασανιστικό  προβληματισμό κατέληξα σε μια σημαντική απόφαση, την οποία παρά τον μεγάλο βαθμό  δυσκολίας έπρεπε να  πάρω.
Λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα υπόψη και μετά από αλληλοσυγκρουόμενες  σκέψεις και ψυχοφθόρους μονολόγους, κατέληξα στην απόφαση  να συμβληθώ με το ΓΕΣΥ.
Γράφω μονόλογους διότι πράγματι δε συζήτησα με κανέναν, ούτε με συναδέλφους, ούτε με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου του οποίου προεδρεύω, ούτε με μέλη του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχω, ούτε με δικά μου πρόσωπα, ούτε ακόμη και μέλη της οικογένειάς μου, αφού  αφενός ήθελα την απόφαση αυτή να την πάρω χωρίς επηρεασμούς και έξωθεν παρεμβάσεις και αφετέρου διότι θεώρησα ότι ήταν όχι μόνο πολύ δύσκολο αλλά κυριολεκτικά αδύνατο, να θέσω ενώπιόν τους, μια σαφή και κατανοητή εικόνα του πολύπλοκου και δαιδαλώδους αυτού  προβληματισμού, τον οποίο  ο ίδιος δεν ήμουν σε θέση να ελέγξω και να κατανοήσω σε όλη του την έκταση.
Για την κατάληξη αυτού του μακροχρόνιου προβληματισμού μου, έλαβα υπόψη πολλά πράγματα αλλά κυρίως μερικές σημαντικές παραμέτρους. Στη μακρόχρονη παρουσία μου στα κοινά και κυρίως φυσικά  στον χώρο της υγείας, με πολλές  γραπτές και περισσότερες προφορικές παρεμβάσεις μου, κατέστησα σαφές ότι το ΓεΣΥ αποτελεί  αδήριτη ανάγκη για τον τόπο μας και θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ ότι είναι επιεικώς  απαράδεκτο, το γεγονός  ότι παραμείναμε εδώ και πολλά χρόνια η μοναδική χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας  χωρίς εθνικό σχέδιο υγείας. Είχα πάντοτε κατά νουν τους ακόλουθους δύο βασικούς πυλώνες αναφορικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ :
1. Tην κάλυψη και εξυπηρέτηση μιας μεγάλης μάζας συμπατριωτών μας που δεν έχουν κυρίως την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν την ποιότητα της ζωής και κυρίως φυσικά την υγεία τους. Η ανάγκη αυτή τα τελευταία χρόνια γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, διότι αφενός η ποιοτική ιδιωτική ιατρική  καθίσταται  ολοένα και περισσότερο μη προσβάσιμη και αφετέρου η κατάσταση στα Νοσηλευτήρια του Δημοσίου, για πολλούς λόγους και  κυρίως λόγω της αλόγιστης υπερφόρτισης, ολοένα και πιο δυσλειτουργική μέχρι και επικίνδυνη. Ο κύριος λόγος αυτής της δυσάρεστης κατάστασης κατά την ταπεινή και συνάμα πανίσχυρη άποψή μου, οφείλεται κυρίως στο αναντίρρητο γεγονός, ότι εδώ και αρκετά χρόνια προσφεύγει σε αυτά πολύ μεγαλύτερος  αριθμός ασθενών από όσους ο δημόσιος τομέας της υγείας μπορεί να εξυπηρετήσει. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων εσφαλμένων χειρισμών εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων και των επιπόλαιων ψηφοθηρικών αποφάσεων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που αποφασίζονται από το Νομοθετικό Σώμα.
2. Την ποιότητα της ιατρικής , την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και συνεχώς να αναβαθμίζουμε. Είναι γεγονός ότι με το υφιστάμενο “σύστημα” υγείας,  παρά τα σοβαρά δυσεπίλυτα, συσσωρευμένα και ολοένα διογκούμενα προβλήματα, κυρίως στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, η μικρή μας χώρα έχει υψηλούς δείκτες που την κατατάσσουν σε τιμητική θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.  Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε στο βωμό της εφαρμογής και λειτουργίας του οποιουδήποτε σχεδίου, να επιφέρουμε αρνητικά αποτελέσματα στο επίπεδο της προσφερόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Είναι σε πολλούς γνωστό, αν όχι σε όλους, οι οποίοι με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, είτε είναι ιατροί είτε όχι, εμπλέκονται στον τομέα της υγείας, ότι υπήρξα προ πολλών ετών  σταθερός  υποστηρικτής  του ΓεΣΥ. Για πολλά χρόνια με πολλά άρθρα μου και  πολλές δημόσιες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τοποθετήσεις, όσον αφορά τη δημόσια προβολή και πολλές ώρες από τον ελεύθερο και όχι μόνο χρόνο μου, αφιέρωσα σε συζητήσεις, συνεδριάσεις, διαβουλεύσεις, από διάφορες θέσεις και κυρίως από τη θέση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου και του μέλους για πολλά χρόνια του Συμβουλίου.
Η Συμμαχία Πολιτών συγχαίρει 
Η Συμμαχία Πολιτών με δήλωση του στελέχους της Ανδρέα Θεμιστοκλέους συγχαίρει τον  κ. Βάσο Οικονόμου για την πρόθεση του να ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ απέδειξε ότι η επαγγελματική του συνείδηση και η ανθρωπιά του νίκησαν τις πιέσεις που δεχόταν από την ηγεσία του ΠΙΣ.
Αυτοί είναι οι γιατροί της Κύπρου τους οποίους σεβόμαστε και στηρίζουμε.
Όσον αφορά στην ηγεσία του ΠΙΣ που εξακολουθεί να προφασίζεται αστείες δικαιολογίες για να παρεμποδίσει την ομαλή υλοποίηση του ΓεΣΥ, τους λέμε ότι η εποχή που πλούτιζαν εις βάρος της υγείας των πολιτών, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Την ώρα που που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί καμώνονται ότι θέλουν το τέλειο ΓεΣΥ και παρουσιάζουν τάχα δικά τους μοντέλα, πρέπει να αντιληφθούν ότι μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί από την πρώτη μέρα εφαρμογής της να λειτουργήσει τέλεια. Πρέπει να αντιληφθούν ότι η σημερινή κατάσταση παροχής υγείας για όσους δεν είναι οικονομικά εύποροι είναι τραγική.
Για αυτό τους καλούμε να απαντήσουν αν ανέχονται το υφιστάμενο σύστημα υγείας και αν θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ.»