24 Μαρτίου 1999: 20 χρόνια από την εγκληματική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

 

*Ενα διεθνές έγκλημα πολέμου παραμένει ατιμώρητο 

*Το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός στην κυριαρχία των κρατών εξέπνευσε κάτω από τα ερείπια  και το θανατικό που προκάλεσαν οι  «έξυπνες βόμβες» του ΝΑΤΟ 

 

images-2Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 24 Μαρτίου,  από τις μαύρες μέρες που τα Νατοϊκά αεροπλάνα βομβάρδισαν την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, αιματοκυλίζοντας την περιοχή για περίπου τρείς μήνες.

Μπορεί να πέρασαν 20 χρόνια από τις αιματηρές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ωστόσο μια σειρά από εικόνες θα παραμείνουν ανεξίτηλες στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας ως αποτέλεσμα των σκληρών βιαιοπραγιών που είχαν ως αποτέλεσμα το χαμό χιλιάδων  ανθρώπινων ζωών, τη διάλυση οικογενειών και την καταστροφή υποδομών.

Το 1999, το ΝΑΤΟ διεξήγαγε επιχείρηση με πολεμικά του αεροσκάφη με την κωδική ονομασία Operation Allied Force στα εδάφη της τότε Γιουγκοσλαβίας με πρόσχημα ότι θα σταματούσε τις δολοφονίες Αλβανών στο Κόσοβο.Από την άλλη υποδαύλιζε τα μίση και στήριζε τις παραστρατιωτικές ομάδες των Ουτσεκάδων Αλβανών.

images-5 Unknown-3 images-4Η επιχείρηση έγινε μετά από το ξέσπασμα ένοπλων συγκρούσεων με Αλβανούς του Κοσόβου που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία της περιοχής.

Σύμφωνα με τη Σερβία, τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12.500 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των νατοϊκών βομβαρδισμών, που ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999 χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Ηνωμένων Εθνών και ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Για 78 μέρες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σφυροκοπούσαν τη Γιουγκοσλαβία, με αποτέλεσμα να γίνουν τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της και να μολυνθεί το υπέδαφος της περιοχής με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βομβαρδισμοί από το ΝΑΤΟ δεν είχαν την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ήταν η πρώτη επίθεση στην ιστορία του κατά κυρίαρχου κράτους και κατά πολλούς θεωρείται η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Ανακοίνωση Ρωσικού ΥΠΕΞ

Τ ο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στην 20η επέτειο από την έναρξη των αιματηρών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία,  κάνει λόγο για «κηλίδα στη φήμη της Συμμαχίας, η οποία δεν θα φύγει ποτέ».

«Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον ενός ευρωπαϊκού κράτους, ενός κράτους που συμμετείχε ενεργά στη μάχη εναντίον του Χίτλερ, ενός εκ των ιδρυτών των Ηνωμένων Εθνών και θεμελιωτών του μεταπολεμικού διεθνούς συστήματος ασφαλείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μόσχας.

Και συνεχίζει: «Αυτή η επίθεση αποτέλεσε μία “χονδροειδή” παραβίαση των βασικών αρχών της διεθνούς νομοθεσίας και την απαρχή της αντικατάστασης των διεθνών κανόνων από μία “εντολή”, η οποία βασίστηκε σε τυχαίους κανόνες ή καλύτερα, στον κανόνα της δύναμης».images images-1 Unknown-2

 Από τους «βάρβαρους» αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι  χαρακτηρίστηκαν με κυνικότητα και χωρίς αιδώ ως «ανθρωπιστική επέμβαση για το καλό», σκοτώθηκαν περίπου 2.000 άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους και 89 παιδιά.

Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει το ρωσικό υπουργείο, θύματα ήταν και αρκετοί Αλβανοί του Κοσόβου, οι οποίοι «κανονικά θα έπρεπε δήθεν να σωθούν από το ΝΑΤΟ».

«Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ προκάλεσε μία πραγματική ανθρώπινη τραγωδία, αναγκάζοντας πάνω από 200.000 μη Αλβανούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους». «Δεκάδες χιλιάδες περιουσίες υφαρπάχθηκαν από την Πρίστινα και τους Αλβανούς του Κοσόβου. Καμία πρόοδος δεν έγινε για την επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων».

Στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο εξής: «Με την προστασία της αεροπορικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ, οι Αλβανοί του Κοσόβου διέπραξαν τρομερά εγκλήματα, όπως απαγωγές Σέρβων για παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. Το Ειδικό Γραφείο της Ε.Ε., το οποίο λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2017, είναι υπεύθυνο να φέρει αυτούς τους ανθρώπους στη δικαιοσύνη».

Και συμπληρώνει: «Παρ’ όλα αυτά, καμία κατηγορία δεν έχει απευθυνθεί μέχρι στιγμής. Πιστεύουμε ότι όλοι οι μαχητές του επονομαζόμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (KLO) που διέπραξαν εγκλήματα, θα πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ανεξάρτητα των θέσεων που διατηρούν σήμερα στην Πρίστινα».

 Στο πλαίσιο αυτό, η Μόσχα επαναλαμβάνει: «Η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία υπονόμευσε τους μηχανισμούς που διασφάλιζαν την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη για δεκαετίες. Στο μεταξύ το πρόβλημα του Κοσόβου δεν έχει επιλυθεί ακόμη. Αντίθετα, παραμένει πηγή αστάθειας και κρίσης στα Βαλκάνια».

«Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη κατάληξη, από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προλείανε το έδαφος για την ανάληψη της εξουσίας στην Πρίστινα από πρώην μαχητές του KLO, οι οποίοι στη συνέχεια έφυγαν από τον έλεγχο των υποστηρικτών τους»Unknown-1

Και καταλήγει: «Το βαρύ φορτίο της ευθύνης αυτών των πράξεων και των συνέπειων “πέφτει” ολοκληρωτικά στους ηγέτες της Συμμαχίας και στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό θα παραμένει για πάντα ανεξίτηλο στη φήμη του ΝΑΤΟ και δεν θα εξαλειφθεί παρά την ταχεία ένταξη των χωρών της περιοχής στη Συμμαχία, γεγονός το οποίο ενισχύει τις διαχωριστικές γραμμές στα Βαλκάνια και τις δημόσιες διενέξεις».

Η Γερμανία υπερασπίζεται τη ΝΑΤΟΪκή επέμβαση

Τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δηλώνοντας ότι ήταν μια σωστή κίνηση.2707696

«Ακόμη πιστεύω ότι η συμμετοχή της Γερμανίας (στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ) ήταν αποτέλεσμα μιας υπεύθυνης προσέγγισης», δήλωσε ο Μάας στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η στρατιωτική παρέμβαση πάντα παραμένει η «ύστατη λύση» όσον αφορά την αποκλιμάκωση εντάσεων.

«Γίναμε τότε μάρτυρες μαζικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έως και μαζικών δολοφονιών. Πιστεύω ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ ήταν σωστή. Δεν θέλω να ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν είχε γίνει (παρέμβαση)», πρόσθεσε ο Μάας..