Ο πρώην Γ.Γ. του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, ισχυρίζεται ότι τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία

2694539

Η εφημερίδα sozccu.com παρουσιάζει και χάρτη με τα υποτιθέμενα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κρήτη.

Τον ισχυρισμό  ότι τα 3/4 της Κρήτης ανήκουν στην Τουρκία εξέφρασε ο πρώην γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, Σαιγί Οζτούρκ σε άρθρο του στην εφημερίδα Σοζού.

Συγκεκριμένα ο πρώην γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, Σαιγί Οζτούρκαναφερόμενος στα σχέδια της Ελλάδας και του Ισραήλ να εγκαταστήσουν κοινό ραντάρ στην Κρήτη υποστήριξε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφού τα 3/4 του νησιού ανήκουν στην Τουρκία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εφημερίδα sozccu.com παρουσιάζει και χάρτη με τα υποτιθέμενα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Κρήτη.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Σοζού, ο Οζτούρκ αναφέρεται στη Συνθήκη του Λονδίνου που υπεγράφη το 1913 και όπως λέει, η Κρήτη δόθηκε στους βαλκανικούς συμμάχους (Ελλάδα, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Σερβία) και 14 νησιά γύρω της παρέμειναν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως μετά και τη συνθήκη της Λοζάνης, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους και αυτά τα δικαιώματα πέρασαν στην Τουρκία.

Μάλιστα, μετά τα παραπάνω, υποστήριξε πως ο αγωγός EastMed, περνά μέσα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα και για να αποφευχθεί αυτή η παραβίαση θα πρέπει να οριστούν άμεσα η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπιδα.